Posted in Autumn Trip, Chapter 37, Europe Trip

[mts] Stonehenge, United Kingdom

Masih nda boleh move on pergi stadium Arsenal semalam. Hahahhha. Then, our vacation for day seven was Stonehenge. Gila jauh tempat ni. Tapi suasana indah ja kalau hayati betul-betul pemandangan sebelum sampai.

Stonehenge ni salah satu UNESCO World Heritage Site. Bersejarah sangat tempat ni, di jaga dengan teliti. Tak boleh suka-suka kenderaan masuk tempat ni tau. Mahu tahu dengan lebih lanjut pasal sejarah Stonehenge ni, baca sini la – Maklumat Stonehenge – . Dari Dr. Google tu. 😉

B-1
Ready to take Salisbury.
B-7
Suhu bukan yang biashe-biashe yer.
B-9
Heading to Stonehenge.
B-3
Alhamdulillah, arrived.
B-4
The historic of Stonehenge.
B-8
Berpikir juga nak keluarkan tangan tu gais.
B-5
Ramai gila pengunjung di sini.
B-2
Baju Ella sponsor weols. Thanks Ella, baik hati sangat. Semoga dimurahkan rezeki Ella. Love!
B-6
Buah tangan dari Stonehenge untuk sis. Beli sendiri la you. Hik! Hik!
B-11
Happy Belated Birthday Ella! Love You! Muah! Eh sis dah wish dia depan-depan tau. Birthday Ella 21/10 hari tu. Semasa pengembaraan kami bermula. 
B-12
Balik ja dari Salisbury, kami makan jap kan restoran middle east ni. Surprise-kan birthday Ella. Mastermind Mila & Somi. 
B-10
Semoga Ella kekal sihat, dimurahkan rezeki, berbakti pada agama & dipermudahkan urusan jodoh. Mwah!

Lepas ja makan, weols sambung jalan ke Harrods. Mak aih, boleh tahan ni tempat. Tempat shopping jenama mewah you all! Masa ni, sis tak berapa nak happy sangat, memang moody. Sebab kaki sis luka. Masa mandi pagi tadi, gelas kat dalam bilik air jatuh & pecah ngam-ngam kat kaki sis. Adui. Parah juga la. Letak puri dari YLEO, untuk hentikan pengaliran darah. Alhamdulillah juga, jalan dengan jayanya. Cuma tu-la, masi bersisa bisanya. Huhu. Sorry ya Ella, Mila & Somi kalau sis ‘buat muka’. 

Apapun, perbelanjaan bagi Day 7 adalah:

  • Entrance Fee Stonehenge: £19
  • Train ticket: £44
  • Bas Tour: £16
  • Kopi & Chips: £5
  • Buku: £10
  • Makan: £30

Alhamdulillah done day 7, next kita jumpa di Switzerland gaisss!

Posted in Autumn Trip, Chapter 37, Europe Trip

[mts] Emirates Stadium, United Kingdom

Nak mula macamana ya. Nak cakap apa dulu ya??? hahhahahha. Finally, hari yang ditunggu-tunggu telah tiba. Tujuan sebenar sis & Ella untuk Europe Trip ni sebenarnya pun adalah mau tengok Arsenal beraksi di stadium ulung kami E.M.I.R.A.T.E.S S.TA.D.I.U.M! Huhu. Syukur alhamdulillah.

Hari ke enam travel kami ni, kami mulakan pada jam 01.00 pm, usai Zohor. Sis tak pakai jersi pun, cuma pakai tudung merah jer. Hehe. Sis tau sis memang takkan buka pun winter coat, sebab cuaca kat London time ni bukan kaleng-kaleng aaa. 😀

Before jumpa dengan diorang Mila, kami stay Costa jap. Gila besar gelas untuk secawan latte. Siap sis buat perbandingan phone sis dengan gelas tu. 😉

So, kita layan gambar je lah ye. Kita tengok misi nak cubit telinga Unai dapat ker tak. Ehe.

B-1
Gila bapak besar gelas dia. Hahhaha
B-2
1 for Ella & 1 for me.
B-3
Bag policy nak masuk stadium gais.
B-4
Lepas membeli belah di Armory gais.
B-5
Muka manyak happy gais.
B-6
Sis datang stadium, bawak pasport, HP and duit jer. Sampai stadium jumpa Armory. Perasaan tak leh kawal siot. Tu ada beg merah tu. Haahahaha. Gambar ni sis berlatar belakangkan Armory tempat weols shoppim sakan. Aduhaiiii. Faint!
B-7
Ndak jumpa di Netherlands kan, jumpa sini la Bergkamp. Ehe
B-8
Gila besar stadium BFs sis.hihi
B-9
Sempat jumpa Jelitawan dari The Philippines. Phew! Diorang ajak selfie gais. Pernah datang Sabah chuols.
B-10
Before ramai orang, sakan la bergambar.
B-11
Cry!!!! Nda sangka sampai sini gais.
B-12
3 of us!
B-13
Sibuk bergambar, masa ni sis dah duduk-duduk. Menghayati indahnya stadium & suasana. This is for real?? OMG! Alhamdulillah.
B-14
Malam tu Ars vs Crystal Palace, Seri je mampu. Takpa puas hati. Nampak Ozil, Auba, Laca & BF yang lelain. Sayang Arsenal ketat-ketat. Yang mengecewakan, sis tak dapat nak cubit telingan Unai. 😉
B-15
Suasana balik dari stadium, this is for real?? Nda sangka dapat merasai nikmat macam tu. Surrounding with The Gunners. Phew. Terus ingat tengok Arsenal vs PSG masa di Singapore back on 2018. Huhu. Ops, meal atas ni Dinner sis lepas balik tengok Match, maklumlah. tengahari sis makan Croissant jer bawa masa nak tengok bola. Syukur.

Usai makan, kami semua balik ke hotel memasing. Untuk tiket match, Ella dah tolong setel before trip. Thanks again Ella! Alhamudulillah for everything Ya Allah. Bertuah sangat. Maka perbelanjaan untuk Day Six adalah:-

  • Croissant: £2
  • Costa Coffe: £3
  • Armori: £73
  • Makan: £15

Maka dengan ini, kita jumpa di Stonehenge next entry gais! So much Love! 

Posted in Autumn Trip, Chapter 37, Europe Trip

[mts] London, UK

Tepat jam 8.00 pm bas kami bergerak dari Stesen Duivendrecht ke Victoria Station London. Bertahan sis dalam bas selama 11 jam. Sepanjang perjalanan tidur ja la kan, sebab malam juga. Sejuk lagi. Kena sangat-lah. Pastu sis tak hengat dalam jam berapa, stop kat Calais Border untuk check pasport. Sampai turn sis, pihak imi nak tengok tiket flight ke Switzerland. So sis tengokkan je la dalam emel yang ada nama sis, somi Mila pun kena macam sis juga. Mila & Ella ok jer. Hehe. Usai check passport, bas kami naik feri & diberi masa untuk keluar dari bas untuk menikmati suasana dalam feri jer (ada kawasan yang dah ditentukan).

Memandangkan malam, sis masih mengantuk, then try tidur di sofa-sofa yang disediakan. Tapi kan, keadaan feri yang terumbang-ambing, rasa-rasa sis mabuk laut ni. Air kopi yang dibeli pun sis tak dapat nak habiskan, nak muntah wei. Syukur tak lama. Masuk bas. Tidur balik. Hahhaha

Weols sampai lebih kurang before 6.am. Makaih, gelap gilas you all. Ambi Uber  ke tempat penginapan kami, di Whiteleaf Hotel area Bayswater. Malangnya kami kena check in dalam jam 2.00 pm (memang tu pun syaratnya), so kami berehat di area receptionist ja. Dalam jam 7.30 kami keluar pusing-pusing, tapi seriously keadaan masih gelap. Pusing-pusing, kami terjumpa Malaysian Hall Canteen. Rupanya area belakang hotel jer, cumanya kena-lah pusing 1 area. Masa nak balik hotel semula, kami sempat di sapa oleh scammer yang mengaku polis. 😀 Lawaklah masa ni, lari selajunya weols. hihi. Alhamdulillah, Allah tolong kami. Uols kena hati-hati tauuuu. Ehehe

Then around 8.30 am kami janji dengan diorang Mila & somi untuk jumpa di Malaysian Hall Canteen. Jumpa jugak dengan student Malaysia kat situ, diorang siap ajak kami untuk ikut trip diorang entah ke mana tu, sis lupa pulak. Rupanya, area tempat kami tinggal tu,  banyak sangat restoran halal. So kalau uols nak stay senang makanan halal & makanan Malaysia kat London ni, stay di Bayswater yer kawan-kawan.

Sepanjang dari stesen kat Ams tu sampai Victoria Station kami teda bergambar pun. Start bergambar masa makan di Malaysian Hall Canteen. Makan macam tak hengat donia uols. Hahhahahah. Segalanya mau ditapau.

B-1
Malaysian Hall Canteen.
B-2
Ada bendera Malaysia kat situ. Wow!
B-3
Nasi lemak ayam + teh tarik in London uols! Rasa syurga juga sis nampak ni. eheheheh
B-4
Pastu, Tambah Kue pulak. Melantak sangat ni.
B-5
Lepas kenyang, Ella nak cari buku kiriman adik dia. So, kami cari & mencari. Tapi tak jumpa juga. Habis stock mungkin. Lepas dari sini sempat singgah HR UK, jalan-jalan sikit. Mila & somi yang bawa..
B-6
Jalan-jalan la kan.. Dengan muka yang suram. Hahhahaha

B-7

 

Kat Victoria Tower Garden kami berpisah ngan dorang Mila. Penginapan diorang area situ juga. Kami pun gerak ke underground yang terdekat. Menuju ke pengangkutan awam tu, kami ternampak penunjuk perasaan yang terdiri dari kalangan wanita (majority), tapi sis tak tengok sangat lah kan, hati dah risau. ehehehe. Laju je kaki sis & Ella melangkah. Awww.

Sampai area Bayswater, kami jalan-jalan kejap beli buah, air dan sedikit souvenir. Alang-alang dah kan jalan, teruslah beli. Balik hotel, rehat, mandi dan sebagainya. Petang tu kami cari dobi area tempat tinggal, nasib jugalah jumpa. So, mendobi la kami nampaknya. Hehe.

Perbelanjaan hari ni:-

  • Uber, Victoria Station ke WhiteLeaf Hotel: £4.5/ seorang
  • Malaysian Hall Canteen: £8.5
  • Oyster Card: £25
  • Kopi: £2.85
  • Air: £1
  • HR: £9
  • Souvenir: £12
  • Bun + Buah: £6.4
  • Cuci Baju: £8/ sorang

Alhamdulillah for day five. So next entry kita jumpa di Emirates Stadium gais!