[mts] Winter Trip (2016): Prayer Room @ Nami Island

Assalamualaikum..

Maaf you olls, virus malas update tengah menyerang, dan-dan kerja dah melambak awal tahun ni. ++ Korean Class yang perlu di-fokus sebaik-baiknya. Exam tak lama weh, Isnin ni. Erk! Perlu study hard di situ. Eheh.Β πŸ˜‰

Deraf entry ni kira-kira sabtu lepas, tak teringat dah ngan nak menghadpet. Tetiba petang tadi, salah seorang bos aku WhatsApp. Bila next trip aku ke Seoul, diorang taknak ikut travel agent. Nak joint aku. Erk! Apesal bos? Jalan dengan aku ni, penat tauuuu. haha. Selepas sesi berbalas-balas chat. Aku teringat, harus update blog tentang trip winter lepas.

Bukan main engkau Hernie, lepas trip hari tu, siap semangat janji nak update secepat mungkin, tapi non tunai janji tuuuuu. Sangat tak pro di situ. Eheeheee..

Wokeh. Berbalik pada tajuk di atas, you all mesti dah banyak buat research yang kat Nami ada surau or tidak. Jawapannya memang ada. Don’t worry. Lepas makan aku dan Hanis ke prayer room.Β 

Kalau sampai ja dekat nami, nak ke prayer room, jalan je terus sampai jumpa bangunan kat bawah ni.

IMG20160126160136
Prayer room di dalam bangunan kuning tu.

Lepas masuk akan nampak:-

IMG20160126160001
Ruang makan yang akan dilalui.
IMG20160126160009
Spot the small signboard. Jalan terus. (mendaki sikit)
IMG20160126155919
Spot the small signboard. Walk straight.
IMG20160126155752
Sampai kat hujung, sebelah kiri akan nampak entrance ni. Tapi jangan masuk, nampak tak small signboard tu. Ke kiri jalan terus till you find sebelah kanan prayer room.
IMG20160126155006
Ruang solat wanita dan lelaki.
IMG20160126154919
Luas, selesa dan bersih. Alhamdulillah.
IMG20160126154924
Tempat berwudhu’ pun ada. Memudahkan. πŸ™‚

Mudah sahaja nak cari tempat ni.

Ingat Allah dah bagi kita peluang untuk sampai ke bumi Pulau Nami, panjatkan kesyukurkan pada-Nya. Bukan lama pun solat ye adik-adik. πŸ˜‰

IMG20160126155908
Ini je sempat aku capture kat dalam perpustakaan budak-budak ni.

Sekarang dah tau kan di mana letaknya surau. So tak yah risau kalau perjalanan ke Nami mengambil masa sehari. Tempat solat ada.

Anneyonghigasayo!

Winter Trip 2016 (Seoul): Nami Island

Assalamualaikum..

Selepas dari Petite France kami bergerak ke Nami Island.

Perjalanan mengambil masa dalam lebih kurang 35 Minit. Semasa ke Petite France tadi kami menaiki Gapyeong Shuttle Bus, tiket bas tu kena simpan okay, sebab boleh guna balik untuk ke Nami Island. Hanya perlu tunjukkan tiket bas tersebut kepada konduktor bas sahaja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Cafe berdepan Petite France.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Hotel ni pun terletak di depan Petite France

Antara pemandangan sepanjang perjalanan ke jeti Nami Island.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sungai yang diliputi salji.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Subhanallah, aku tak pernah pun terfikir akan nampak pemandangan ni dengan sendirinya melainkan menonton di kaca tv. Terima kasih Allah atas peluang ini. Nyata segalanya adalah dalam kawalan-Mu

Hanya dua gambar kat atas tu sahaja aku dapat capture. Sebabnya aku dah muak dalam bas, nak muntah. Siapa pernah naik bas ke Nami Island mesti tahu perjalanan ada berliku-liku. Tambah pulak aku dah lapar sangat. Maklumlah breakfast tadi cuma makan roti dan teh panas. Bila tengok jam dan nak dekat 2:20 petang. Patutlaaa. Dah tu pintar tak bawa bekalan makanan. Haish.. Teringat Bibi ada bawa bekal biskut. Dalam hati, bila dah sampai nanti nak minta untuk alas perut. Sudahnya aku menahan kepeningan dan kelaparan, dan mencuba untuk tidur sepanjang perjalanan.

Sampai sahaja di destinasi, terus mengadu dengan travel mates aku kelaparan (minta simpatii) hehehe. Dapatlah alas perut seketika dan mengkhabarkan pada geng, sampai Nami, kita makan dulu. Rupanya bukan aku sorang kelaparan, semua pun lapar. Aku dah terbayang-bayang keenakan nasi goncang. Heheheee..

Nda sempat pun mau bergambar di jeti, sebab feri dah menunggu untuk berlepas ke Pulau Nami, apalagi sekali lagi kami berlarian menuju ke feri.. Hehe. Tambang feri KRW8,000. Perjalanan kami sepanjang hari ini memang sejuk. Tuhan sahaja yang tahu. Ketika di feri aku terkesima memandang air sungai, hampir keseluruhan permukaan berais. Ia berpunca dari salji turun seharian + keadaan cuaca yang maha sejuk.

IMG20160126142135
Subhanallah
IMG20160126142254
Rasa cuak juga bila dengar bunyi feri melanggar ais batu ni.
IMG20160126164940
Terkesima part 1.
IMG20160126164806
eh, Hello Nami!

Sesampai di Pulau Nami, terus bawa delegasi ke tempat makan. Memandangkan semuanya kelaparan.. Kali ni aku order benda yang sama dengan 2 tahun lepas tapi + fish cake soup. Yummy!

IMG20160126145133
Terlepas rindu 2 tahun.

Lepas makan kami berpecah, aku dan Hanis pergi solat, dan yang lain-lain melawat kawasan. Heheh.. Prayer room akan saya kongsikan di entry akan datang. πŸ™‚

IMG20160126153810
Pemandangan dari bilik solat.

Usai solat aku dan Hanis berlegar-legar melawat kawasan. 1/3 gambar sepanjang trip ni bukan semuanya gambar yang aku capture sendiri. Kami mengamalkan konsep kongsi-kongsi gambar.. hehe.

IMG-20160126-WA0031
Gambar edit. Memang lain warnanya. Hehe

IMG-20160126-WA0043 - Copy

IMG-20160126-WA0046
Kak Siti, peminat Winter Sonata
IMG-20160126-WA0054
Hamboi!
IMG-20160126-WA0050
Tengok sungai tu. Terkesima part 2
IMG-20160126-WA0048
Kolam kat belakang tu, terkesima part 3
IMG-20160126-WA0080
Ais yang terbina, terkesima part 4. Bibi sedang berlakon salah sebuah babak dalam Frozen, khas untuk anaknya yang tercinta. Eheheee
IMG20160126161048
Basikal buruk Winter Sonata.
IMG20160126162253
Nak pusing-pusing di Nami guna basikal pon boleyyy
IMG20160126160931
Antara pokok togel.
IMG-20160126-WA0053
Have to admit, sepanjang hari itu aku gunakan shawl ni sebagai penutup mulut dan hidung. Tak mampu aku menghirup udara sejuk.

IMG20160126164203

IMG20160126164039
Comel ja kan.. hehe
IMG-20160126-WA0022
My curiosity gone when I saw this snow man, no wonder why local people keep repeating ‘apa khabar?’
IMG20160126164514
Because Nami Island is Nami Island. πŸ˜€
IMG20160126164958
Hampir 3 jam di Nami Island, kami bergerak meninggalkan Nami Island dengan berat hati.
IMG20160126165113
Bye bye Nami!
IMG20160126170028
Rasanya muka happy ni.. hehe
IMG20160126170126
Menuju ke perhentian teksi.
IMG20160126170035
Kerlas kau Jah, kedai Winter Sonata. Erk,kedai makan K*****r pulak. hehe
IMG-20160129-WA0046
Depan Gapyeong Station.

Begitulah kisah hari kedua kami di Korea. Dari Nami kami balik terus ke BWGH, maklumlah semua kepenatan, ke Nami memang mengambil masa sehari. Jam berapa sampai Seoul pun tak hingat dah..

Daaa.. Thank you for reading this entry.Β 

Winter Trip 2016 (Seoul): Petite France

Assalamualaikum..

Kisah pertama kali merasa salji di sini..

Selepas kejakunan dengan salji. Kami menyahut seruan kempen 10,000 langkah sehari dimulakan dengan menuju ke Anguk Station. Perjalanan ke Nami mengambil masa lebih kurang 3 jam dengan menggunakan subway/ train. Kalau naik kereta aku nda tahu. Eheehee. Tapi sebelum ke Nami Island, kami singgah di Petite France terlebih dahulu. Maknanya kami akan berhenti di Cheongpyeong Station untuk menaiki Gapyeong Shuttle Bus. Seandainya you all nak terus ke Nami Island, boleh berhenti di Gapyeong Station dan seterusnya menaiki teksi ke jeti Nami Island.

Perjalanan kami;

Anguk StationΒ β‡’ Jongno 3 ga StationΒ β‡’ Hoegi StationΒ β‡’ Mangu StationΒ β‡’ Cheongpyeong Station

IMG-20160126-WA0082
Menuju ke Anguk Station. Sepatutnya kami mulakan subway di Jongno 3 ga Station, tapi entah kenapa terus menuju ke Anguk. Salah ai la tu. Ini semua sebab salji. Terus lupa. Hehe
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bergurau senda di station subway, maklumlah happy face to face dengan snow.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kalau nda silap di Mangu Station. Tunggu train ke Cheongpyeong Station. Cuaca agak suram sedikit. Cantik je pemandangan permukaan tanah tu. Salji oh salji!!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Cheongpyeong Station, exit 2. Belakang si tukang gambar ni ada bus stop, tempat menunggu Gapyeong Tour Bus.

Keadaan masa ni memang sejuk g***. Ada hati kan nak bergambar diluar bangunan. Hehee. Alahh bukan sengaja nak keluar dari bangunan tu sangat, sebab nak perhati bus. Kalau ada taklah terkedek-kedek baru nak keluar dari station kan. Jalan licin sesangad.

Aku masih ingat, dulu aku naik bus yang sama tambang dalam KRW5000, sekarang dah naik dah KRW6000. Hmmm..

Dari station tu lebih kurang 20 minit sampai ke Petite France. Kami di sana dalam sejam sahaja, sebab bas yang seterusnya akan tiba dalam pada jam berikutnya.

Entrance Fee Petite France: KRW8,000. Apa kata layan gambar sahajalah kami di PF.. hihi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
The Bus. (Cheongpyeong Terminal)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Masih setia di sini.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Traditional French House
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kesayangan: Son Ye Jin
IMG20160126130624
Berani buka Gloves
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
snow everywhere!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Petite Terrace & Observatory
IMG-20160129-WA0050
Pond de Fabre
IMG-20160129-WA0051
Hanis & Masni
IMG20160126125905
Hanis & Effi.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fountain Square
IMG20160126134133
Hanis & Effi Again.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Maison de Orgel
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Menuju ke Gallery “Cote d’Azur”
IMG-20160129-WA0044
Dalam Gallery “Cote d’Azur”. Sambil tengok, sambil panaskan badan. πŸ˜‰

Petite France terkenal disebabkan tempat ini merupakan antara lokasi drama fofular My Love from The Star, Secret Garden dan juga rakaman Running Man. Bagi aku, Petite France ni kalau tak pergi pun tak apa. πŸ™‚

Tepat jam 01:50 petang bus ke Nami Island tiba. Memang nda puas pun sebenarnya, tapi memandangkan bas seterusnya adalah pada jam 02:50 petang, nda sanggup woi menunggu lama di situ. So, berlarianlah kami bertujuh menuju ke bas. Dengan ini, anneyo Petite France, See you when I see you!

Destinasi seterusnya Nami Island!!