Gwanghwamun Square

Yeayy!! Another entry in one day. Happy? At least, debt paid. Hahaha

Dari Gyengbokgung Palace kami bergerak ke depan di mana kawasan tersebut dikenali sebagai Gwanghwamun Square. Ini antara lokasi penggambaran drama yang fofular. Kerlas kan!

IMG20160127115148 - Copy
Ignore the shadow, focus the info. So unnecessary to describe what the place is. (fuh!)
IMG20160127115226 - Copy
Hanis and selfie!
IMG-20160129-WA0035
Me & my BFF at department.
IMG20160127115734
King Sejong.

Kalau anda lihat mata menahan kepanasan, seolah-olah cuaca panas sangat. Sebenarnya, cahaya tersebut tidaklah menggambarkan suhu sebenar. Hampir nak mencarut tiap kali cuaca panas tapi suhu masih negative. Erk! Maaf di situ.

Kat bawah Gwanghwamun Square ni, terletaknya sejarah King Sejong & Laksamana Yi SunShin serta ceritera sejarah alphabet Hanguk tercipta. Gambar gelap, so tak adanya lagi aku nak share gambar-gambar tu. eheeheee..

Tak lama di sini. Dalam setengah jam. Keadaan badan seperti nak meletus dah. Panas + dizzy. Saat ni, rasa macam nak shut down. Suhu badan nak rasa demam dah ni.

Selesai di sini, kami gagahkan diri ke Seoul World Cup Stadium. Ehem! Next entry yoo~

Anneyonghigasayo. Thank you for reading this entry!

[mts] Winter Trip 2016: Gyeongbokgung Palace

Assalamualaikum.. Alhamdulillah berkesempatan nak update blog. Rajin ker?? Teeetttt. Kalau dah virus rajin merebak ke dalam tubuh harus-lah layan. Ya tak???

Previous entry: Surau @ Nami Island.

Selepas sesi kesejukan sampai menggigil-gigil pada yesterday episode. Kawan-kawan aku dah hint yang kurang sihat, termasuk si penunjuk jalan ni. Namun gagahkan diri. Jangan dilayan sangat kekurangan sihat tersebut.

IMG-20160127-WA0005
Setiap kali ke Anguk Station ini lah jalan yang kami lalui .

Agenda pagi hari ke tiga di bumi Seoul dimulakan dengan Gyeongbokgung Palace.

Anguk Station → Gyeongbokgung Station.

Dari Anguk kami hanya perlu menuju 1 station sahaja. Sampai di Gyeongbokgung Station terus carik exit 5.

IMG20160127102254
Exit 5 okay!
IMG20160127102319
Lorong eksklusif. Bersih.
IMG-20160127-WA0007
Ramai sangat orang. Winter break katanya.
IMG-20160127-WA0013
Everyone take a selfie.
IMG-20160127-WA0026
Taktau kenapa reaksi like that. 😀

Actually, I gave them choice either to enter the palace or not. This because, I entered the palace on my previous trip (back on 2014). Showed them where need to buy the entrance fee and point where I will waiting.

But then, they decided not to enter too, feel guilty. Untuk tidak rasa bersalah sangat, aku cakap kat diorang, memandangkan kat sini ramai sanga, kalau nak rasa suasana palace boleh pergi Changdokgung Palace yang berdekatan dengan tempat penginapan kami. They agreed then we moved to the National Palace Museum of Korea. Memandangkan previous trip tak ada pegi situ.

Lokasi National Palace Museum of Korea area situ juga. Before you all nak turun ke kawasan Gyeongbokgung Palace, tengok belakang sebelah kiri. Akan nampak bangunan + signboard sekali.

IMG20160127104959
I didn’t notice this place at my previous trip.
IMG20160127105021
Arah pintu keluar dari subway adalah sebelah kiri gambar ini.

Nama pun palace museum. Yang dipamerkan adalah barangan semasa zaman di raja, seperti pinggan mangkuk, alat-alat senjata, buku-buku dan yang lain-lain. Suasana di dalam pameran agak gelap. Mau capture gambar pun ‘flash’ nda boleh guna. Then suram jela gambar ai. Eheehee..

IMG20160127104407
Layan je la yeee
IMG20160127104558
Tempat letaknya senjata rasanya.

IMG20160127104610IMG20160127105837IMG20160127105825

IMG20160127104636

IMG-20160127-WA0022
Ini kat luar dewan pameran.

Siap pusing-pusing kat dalam, aku keluar dari museum tu and mencari di mana lokasi Masni dan suaminya. Tengah mencari aku terdengar pengumuman. Rupanya akan ada pertukaran pengawal. Wah, mudah-mudahan sempat tengok. Memandangkan yang lain masih kat dalam musuem terpaksalah masuk semula untuk beritahu akan ada acara di luar pagar Gyeongbokgung. Tak sempat pun tengok dari awal, tengok dah part akhir dah. Dan, dan engkau kat belakang nampak apa pun tidak. Hehe.

Yang sempatnya ambil gambar kat bawah ni saja!

IMG20160127111220
Berterabur dah orang ambil peluang nak bergambar dengan Incik pengawal.
IMG-20160129-WA0056
Tunggu turn nak bergambar dengan si abam pengawal.
IMG-20160127-WA0021
Tercari-cari abam yang aku gambar 2 years ago.  Non hado. Mungkinkah dia sudah tidak berkerja di sini. Mungkinkah dia dapat kerja baru, berkahwin dan bahagia disamping anak tersayang?? 
IMG-20160129-WA0054
Menunggu lampu isyarat hijau.

Lokasi seterusnya.. Kat depan tuuuu jeewwww.. Gwanghwamun Square. Next entry yeerrrr..

Anneyonghigasayo!

Thanks for reading this entry!

[mts] Winter Trip (2016): Prayer Room @ Nami Island

Assalamualaikum..

Maaf you olls, virus malas update tengah menyerang, dan-dan kerja dah melambak awal tahun ni. ++ Korean Class yang perlu di-fokus sebaik-baiknya. Exam tak lama weh, Isnin ni. Erk! Perlu study hard di situ. Eheh. 😉

Deraf entry ni kira-kira sabtu lepas, tak teringat dah ngan nak menghadpet. Tetiba petang tadi, salah seorang bos aku WhatsApp. Bila next trip aku ke Seoul, diorang taknak ikut travel agent. Nak joint aku. Erk! Apesal bos? Jalan dengan aku ni, penat tauuuu. haha. Selepas sesi berbalas-balas chat. Aku teringat, harus update blog tentang trip winter lepas.

Bukan main engkau Hernie, lepas trip hari tu, siap semangat janji nak update secepat mungkin, tapi non tunai janji tuuuuu. Sangat tak pro di situ. Eheeheee..

Wokeh. Berbalik pada tajuk di atas, you all mesti dah banyak buat research yang kat Nami ada surau or tidak. Jawapannya memang ada. Don’t worry. Lepas makan aku dan Hanis ke prayer room. 

Kalau sampai ja dekat nami, nak ke prayer room, jalan je terus sampai jumpa bangunan kat bawah ni.

IMG20160126160136
Prayer room di dalam bangunan kuning tu.

Lepas masuk akan nampak:-

IMG20160126160001
Ruang makan yang akan dilalui.
IMG20160126160009
Spot the small signboard. Jalan terus. (mendaki sikit)
IMG20160126155919
Spot the small signboard. Walk straight.
IMG20160126155752
Sampai kat hujung, sebelah kiri akan nampak entrance ni. Tapi jangan masuk, nampak tak small signboard tu. Ke kiri jalan terus till you find sebelah kanan prayer room.
IMG20160126155006
Ruang solat wanita dan lelaki.
IMG20160126154919
Luas, selesa dan bersih. Alhamdulillah.
IMG20160126154924
Tempat berwudhu’ pun ada. Memudahkan. 🙂

Mudah sahaja nak cari tempat ni.

Ingat Allah dah bagi kita peluang untuk sampai ke bumi Pulau Nami, panjatkan kesyukurkan pada-Nya. Bukan lama pun solat ye adik-adik. 😉

IMG20160126155908
Ini je sempat aku capture kat dalam perpustakaan budak-budak ni.

Sekarang dah tau kan di mana letaknya surau. So tak yah risau kalau perjalanan ke Nami mengambil masa sehari. Tempat solat ada.

Anneyonghigasayo!