Posted in Korea, Seoul, Vacation, Winter Trip

Winter Trip 2016: Makan Part 2

Assalamualaikum..

Previous entry: Namsan Tower.

Selepas berpenat mendaki dan berjalan kaki mencari subway, kami melangkah ke area Dongdaemun. Memang niatnya nak makan di Dongdaemun Grilled Fish. Ikan bakar merupakan menu kesukaan aku. Aha!

Dari Myeongdong kami straight ke Dongdaemun Station (Exit 8).

Area makan ni senang sahaja, kalau dari subway station tu:

  • Jalan terus, ambik side kanan, jangan melintas jalan raya.
  • Selepas tu, anda akan nampak JW Mariott Seoul (Kanan anda)
  • Sebelahnya, Dongdaemun Shopping Complex (Kanan anda)
  • Selepas bangunan tu, akan ada lorong jalan raya sebelah kanan, masuk dan akan ada simpang sebelah kiri, orang jual jus buah-buahan. Masuk lorong tu.. Taddaa!!! Disitulah syurga ikan bakar Seoul. Sebelum ke kedai makan tu, pastinya anda akan terhidu bau ikan yang sedang di bakar..Eheee

Seperti 2 tahun lalu, aku memilih kedai ikan bakar yang pertama. Penuh weh! Then ahjussi buat signal naik atas. Masa tu, kami je pelanggan muslim. Selesai order, tetiba datang sebuah keluarga. Terdengarlah sorang budak ni order. Terror sangat cakap bahasa Korea weh!  Rupanya dari Malaysia, dia study kat Korea & bawa family jenjalan. So sweet. (Tahu sebab Arfan sempat sembang-sembang dengan bapak budak tu kat luar kedai).

IMG-20160128-WA0073
Ikan bakar yang diigaukan.
IMG-20160128-WA0074
Pedas!! Tahap dewa

 

IMG-20160128-WA0052
Alhamdulillah, sudah kenyang, berangkat pergi.
IMG20160128162709
Chyeongycheon Stream. Tak berapa menarik at this moment. 😉

Area Dongdaemun ni, banyak tempat boleh pergi. Selain makan ikan bakar, terdapat the famous Doota Mall di sini. Nak pergi Doota Mall cuma perlu lalu jalan ke seberang selepas exit 8 tadi (kalau tak nak pergi kedai ikan bakar). Bila anda menyeberang ke Doota Mall, maknanya anda akan melalui Chyeongyecheon Stream (gambar atas) 😀 Berdepan dengan bangunan Doota Mall di sebelah kanan, terletaknya Doangdaemun Design Plaza (tak sempat pergi pun untuk trip kali ni – again-, ingat nak pergi waktu malam, tapi tak berapa sihat, nyesal tak pergi terus masa ni. uhuh)

IMG20160128155540
Aku masuk dalam Doota Mall ni, tapi tak ada yang menarik perhatian bagi aku. So, kami ambil keputusan untuk tunggu kengkawan yang lain kat luar. Yes sejuk. But, I think it’s more interesting rather than look at unfit attire for me. Sad memanjang nanti. Eheh.
IMG20160128155555
Spot the unique.

After 30 minutes waiting, we decided to enter again in Doota Mall. Yes, they’re waiting us at the main entrance. Eheh. Pastu blah ke Namdaemun kejap.

That’s the end of our 4th day in Seoul. Fuh!

Posted in Korea, Seoul, Vacation, Winter Trip

Winter Trip 2016: Namsan Tower

Assalamualaikum..

Previous entry: The War Memorial of Korea

Selepas sahaja dari ↑, kami bergerak ke Myeongdong sebab nak ke Namsan Tower. Keluar sahaja dari Exit 2 Myeongdong Station. Agenda mendaki bermula lagi. Jalan yang sama aku guna masa kami pergi back on 2014. Ada satu lagi cara nak ke cable car station tu, guna lift. Masalahnya aku nda tau arah lift tu dimana. Hehe. Sorry kawan-kawan.

IMG-20160128-WA0057
Episod mendaki di Seoul takkan ada kesudahannya.
IMG20160128125220
Keluar dari cable car, teruslah menaiki anak tangga yang cute ini.
IMG20160128125300
The tower! {#bertabahlah}
IMG20160128131844
Sampai juga.
IMG20160128130018
Nda ramai orang pon.
IMG20160128130657
Benda ni pon jadi mangsa vandalism.
IMG-20160128-WA0066
Sang suami mengabadikan kenangan si isteri.
IMG-20160129-WA0039
Hanis & Masni. {#senyummaintain}
IMG20160128130031
Keys.
IMG20160128130819
Hari tu pergi, benda ni pun kena lock dengan kunci. Kali ni siap kena pagar pulak.
IMG-20160128-WA0039
Hilangkan penat. Erk!
IMG_20160128_194227
Sebelum balik. Bye! Bye! Namsan! {#senyumdalamsejukkot}
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kami gunakan lif masa turun. Ini tempat perhentian lif di bawah.

Sorry kawan-kawan kalau memenatkan korang. Actually, kalau tak pergi Namsan Tower ni pun tak apa kot. Bukan ada apa sangat pun, cuma ada beribu-ribu kunci yang melambangkan kekuatan cinta pasangan kekasih katanya. Bawa diorang pun sebab Namsan ni seolah-olah signage Seoul juga.

Kali ni pergi tak naik kat atas, kalau nak masuk tower and naik kena bayar lagi. Lagipun tak semua heksaited jejak Namsan, so blah dari tempat tu kira-kira 30 minit. selepas ‘lawat kawasan’. Ehe! Cuaca sejuk sangat antara faktor kena cepat-cepat turun + perut semua kelaparan. Jam 2 geng!

Lagi bagus rasanya ke Namsan guna tangga. Duit tak kacau, cuma penat lah. Berapa anak tangga aku belum buat research {#bukansemuaakutau}, tapi dalam ratus jugalah. Stamina adalah penting disitu. Plan mula aku nak buat macam tu, tapi memandangkan sakit kaki masih terasa, cancelled. Guna cable car bayar KRW8,500 (return) {#janganlokek #Sayangkaki #janganmarah}

Ehee.. Destinasi seterusnya makan ikan bakar di Dongdaemun Grilled Fish.Daaa..

Thank you for reading this entry.

Winter Trip 2016: War Memorial of Seoul

Assalamualaikum.. 

Previous entry: Makan Part 1

Hari ke empat, kempen 10,000 langkah dimulakan menuju ke Jong no 3 ga Station. Cuaca agak panas, tapi suhu masih lagi diparas luar kebiasaan diri, 10º c. Tak okey kan?? hehe. Agenda pertama adalah pergi, The War Memorial of Korea (TWMK). Hamboi patriotik kan? Kat sini, ada kau nak pergi tempat-tempat macam tu Hernie? Tak ada maknanya. Ahaks!

IMG-20160128-WA0051
Adik-adik yang sentiasa SYMP dengan kami. Ehe!
IMG-20160128-WA0054
Menuju ke Subway station

Jong no 3 ga → Chungmuro → Samgakji

Dari Station Samgakji, ambil exit 12. Lepas tu, jalan terus, kira-kira 250 meter dan kawasan TWMK adalah sebelah kiri anda. Tapi pada hari tu, kami tak lalu jalan macam tu, aku nak diorang rasa jalan yang kami lalui 2 tahun lepas. Ehe.. So ada jauhhhh sikit perjalanannya. 🙂

IMG-20160128-WA0049

IMG-20160128-WA0065
Asal masuk ja permulaannya, nak hilangkan sejuk. Tau-tau teruslah pulak ‘melawat kawasan’.  Memandangkan dulu aku tak masuk dalam bangunan tu, then kali ni ambil peluang nak tengok apa yang ada kat dalam. Gambar di atas ni, memang gelap sangat kawasan ni, lilin je penerang kawasan. Maklumlah kawasan di mana mereka memperingati perwira-perwira mereka. Dijadikan cerita, kami asyik jalan sampaikan Kak Siti nda perasan apa  yang  ada di lantai. Dia terlanggar bunga-bunga yang bersusun kat tepi aku ni. Ahjumma penjaga kawasan rasa nak marah kot. Mesti tersirap darah ke seluruh badannya. Tengok muka pun dah jelas. Lekas-lekas Kak Siti minta maaf. Yalah, kita faham lah kan benda-benda macam ni, penting bagi mereka, nasiblah ahjumma tu masih ada kesabaran. Err. Gelap sangat, tu yang terlanggar kot. Maaf ahjumma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Wall full of information.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

IMG-20160129-WA0036
Lepas ronda, ingakan terus boleh keluar. Pusing pusing, nda jumpa. Terpaksa patah balik. Keluar dari di mana kami masuk. Ehe.

Sebenarnya, banyak yang boleh dilawati dalam ni, kami hanya berpeluang meluangkan masa di sekitar 1 Floor (The War History Room) dan 2 Floor (The Memorial Hall) sahajah. Dah mengalah dengan keadaan, lagipun banyak bebudak buat lawatan. Maka keluarlah kami.

IMG-20160128-WA0058
Menuju ke ‘outdoor exhibition area’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG-20160128-WA0061
Tak banyak aku ambil gambar kat luar ni.
IMG-20160128-WA0045
Jalan punya jalan, terjumpa pula this ahjussi and his Mother. Ahjussi yang tegur dulu. Baiknya hati dia, bawak mak jenjalan. Umur mak dia tak silap dalam 80+. Dia dalam 60+. Sihat walafiat lagi. Tak hengat dah apa ahjussi ni cakap sampai Hanis dan Kak Siti gelak sangat. 😀
IMG-20160128-WA0047
Hanis tengah menunjukkan cara-cara mengambil gambar kepada Ahjussi.
IMG-20160128-WA0040
Aramuni yang baik hati dan masih sihat. Semoga baik-baik sahaja. Feel blessed actually when the local people greeting you first. Untuk menunjukkan kita berterima kasih pada mereka, haruslah tangkap gambar satu dua kan! (Membelakang matahari, tu yang gelap)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Usai bergambar sama dan berpeluk dengan si Aramunni. Kami start nak gerak ke next destinasi.
IMG-20160128-WA0059
Bergerak ke subway station.

Till we meet again TWMK! Next destination, Namsan Tower. Hmmm