Posted in Seoul, South Korea, Winter Trip

[mts] Winter Trip 2016 (Seoul): Budget

Assalamualaikum..

Nak tak details perjalanan kami sepanjang di Seoul? Boleh chekidaut kat sini.. Winter Trip 2016 (Seoul).

Sekarang kita share tentang bajet pula. Ahaaa. Kerlas sampai nak share pulak. Sedikit sebanyak semoga membantu ye you all. Hekhek.

Tiket Penerbangan:

  • BKI – KK -BKI = RM327 (termasuk bagasi)
  • KL – Seoul – KL = RM900 (termasuk penginapan-booking thru Air Asia Go)last minute tambah bagasi. Lebih kurang dalam RM 150 (pergi – balik)

24hb Januari 2016:

  • Makan di airport: RM15.00

 25hb Januari 2016:

  • T money = KRW 22500 (RM80.80)
  • Susu pisang = KRW1500 (RM5.40)
  • Tiket bas ke Changdeukgung Palace = KRW10000 (RM35.90)
  • Face mask = KRW5000 (RM18)
  • Nasi = KRW3000 (RM10.80)

26hb Januari 2016

  • Shuttle bus (Cheongpyeong Station) = KRW6000 (RM21.54)
  • Entrance Fee Petite France = KRW8000 (RM28.75)
  • Fridge Magnet (PT) = KRW3000 (RM10.80)
  • Ferry → Nami Island = KRW8000 (RM28.75)
  • Nasi goncang + fish soup = KRW7500 (26.95)
  • Stem = KRW2000 (RM7.20)
  • Teksi (Ferry – Gapyeong Terminal) = KRW1500 (RM5.40 – Kongsi)

27hb Januari 2016:

  • Top up T Money = KRW20000 (RM71.80)
  • Makan – Muree Muslim Food Itaewon = KRW6000 (RM21.55 – kongsi)
  • Heat Pack KRW3000 (RM10.80)

28hb Januari 2016:

  • Cable car → Namsan = KRW8500 (RM30.50)
  • Makan – Dongdaemun Grilled Fish = KRW8000 (RM28.75 – kongsi)
  • Namdaemun = Gelang KRW5000 (RM18) + Buah KRW2500 (RM9) + Souvenir KRW7000 (RM25.20) + Seaweed KRW10000 (RM35.90)

29hb Januari 2016:

  • Perfume mini = KRW8000 (RM28.75)
  • Bag = KRW10000 (RM35.90)
  • Kopi  KRW2000 (RM7.20) + Blackberry fruits KRW3000 (RM10.80) + Nasi KRW2000 (RM7.20) + Susu Pisang KRW2600 (RM9.40)
  • Kasut = KRW10000 (RM35.90)
  • Bag + Kasut + Souvenir = KRW15000 (RM53.85)

30hb Januari 2016:

  • Everland Entrance Fee = KRW25000 (RM90) + Kopi = KRW4000 (RM14.40)
  • Makan (Eid) = KRW12000 (RM43.10)
  • T-money Top up = KRW5000 (RM18)

31hb Januari 2016:

  • Chung mu Kimbab = KRW7000 (RM25.20)
  • Maskara + Lip tint = KRW7500 (RM27)
  • Bag= KRW40000 (RM143.60)
  • Souvenir = KRW30500 (RM109.50)
  • Skin care (Lotion + Face Mask + dll) = KRW14500 (RM52.10)
  • Heat pack KRW2000 (RM7.20)

01hb Februari 2016:

  • Tambang bas (Changdeukgung Palace – Airport) = KRW10000 (RM35.90)
  • Airport (Skincare) = KRW22500 (RM80.80)
  • Refreshment (flight: Seoul – KL) = KRW15000 (RM53.85)
  • Makan malam KLIA = RM20

Jumlah perbelanjaan: RM2,833.44

Flight + Accom: RM1377.00

Perbelanjaan sepanjang di Seoul: RM1,456.44

Sepanjang di sana aku cuma beli barang yang aku nak sahaja. Untuk souvenir kengkawan di pejabat perbelanjaan adalah secara jemaah dengan Hanis, sebab we all satu pejabat. Ehehe. Bijak tak??? Faktor aku pernah menjejakkan kaki di sana juga menyebabkan aku boleh mengawal perbelanjaan tidak lebih dari RM1,500. Memang betul, aku cuma bawa RM1,500 je ke sana. Ehehee. Yang lebih penting bagi aku adalah kepuasan menjejakkan kaki di kampung halaman. Erk.

Tukaran mata wang pada masa kami jalan tu, KRW1000 = RM3.59. 🙂
IMG20160126164039_2
Till we meet again South Korea. 😀
Posted in Seoul, South Korea, Winter Trip

[mts] Winter Trip 2016 (Seoul): Good Bye Seoul!

Assalamualaikum..

Previous entry: Myeongdong & Insadong

Hari untuk meninggalkan Seoul telah tiba. Entahlah, happy or sedih. Ehehe.. Bukan apa dengan cuaca kesejukan yang tiada kesudahannya ini buat mau balik Malaysia, tapi memikirkan akan berpergian dari kampong tercinta buat hati berat melangkah. Gitewww.. Takpe, inshaAllah, kalau ada rezeki lagi aku tetap akan balik kampung untuk kesekian kalinya.

Meninggalkan guesthouse ke perhentian bas kira-kira jam 7 pagi. Flight pukul 11, memang lama lagi tapi memandangkan diorang Hanis dan Effi belum belum check in lagi tu yang buat aku risau. Sesampai di perhentian bas, kami terlepas bas pukul 7:12 pagi, terpaksa naik bas pada jam 7:41 pagi. Tengah tunggu bas, kak siti bagi tahu yang kunci Guesthouse dia terbawa. Mesti sebab aku bawa rushing keluar tadi then dia terlupa nak tinggalkan. Sorry Kak Siti, salah satu sebabnya mungkin aku juga, kak siti terpaksa berlari ke Guesthouse untuk kembalikan kunci. 😦 Nasib sempat.

IMG20160201081213
Jadual bas dari Changdeukegung Palace ke Incheon Airport.
IMG20160201080447
Suhu masa ni, 5 darjah cel. Oh mak kau sejuk gilsss.
IMG20160201080433
Building that in front of the bus station. Hari-hari lalu depan Garden Tower untuk ke Angguk Station.

Bas sampai lebih kurang jam 7:50 pagi. Ramai pula orang menuju ke Incheon Airport. Separuh bag kami separuh terpaksa bawa naik ke atas, penuh dah tempat letak bag kat bawah. Lebih kurang 9:30 pagi sampai di Incheon Airport, terus berurusan check in. Usai urusan kami terus berbaris untuk boarding. Manakala diorang kak siti claim tax dulu. Akibat menyinggah beli barang, kami terlambat masuk kapal. Siap kena umumkan lagi. Apa lagi laju kaki berlari. Sampai berpeluh-peluh. Haha. 

IMG-20160201-WA0008
Good Bye Seoul, inshaAllah aku datang lagi. 😀

Sekian kisah kami di Seoul. Akhirnya habis juga entry untuk Winter trip ni. Daaaa.

Thank for reading this entry! Muwwaaahhh!

Posted in Seoul, South Korea, Winter Trip

[mts] Winter Trip 2016: Myeongdong & Insadong

Assalamualaikum.

Previous entry: Gangnam & Itaewon

Seperti yang tertera pada itinerary, hari ke tujuh merupakan hari menghabiskan duit. Membeli sesuka hati, skin care, souvenir, bag, baju dan apa yang kau rasa berbaloi untuk kau dan kesayangan kau. Eheh.. Tempat-tempat yang dituju adalah Myeongdong, Namdaemun dan Insadong.

Sewaktu di Myeongdong aku dah mengidam sangat nak makan Chungmu Kimbab. Mak aihh rindu nak hirup sup sayur diorang. Rindu nak makan jeruk lobak putih dan sotong yang maha pedas tu. Rindu nak makan kimbab. Yumm! Memandangkan Kak Siti, Hanis, Bibie dan Effi mau ke Cat Cafe, aku bawa Masni dan husband makan di Chungmu Kimbab kejap. Aku ni, kucing pun nda berapa, ini kan mau jejak cat cafe, memang taklah!!!

Chungmu Kimbab ni kalau keluar dari Myeongdong Station ia terletak di sebelah kanan. Cari ja logo seperti di bawah ni:-

IMG20160131132035
Ini logo Chungmu Kimbb yang aku maksudkan.
IMG20160131132053
Antara Suasana di dalam kedai makan tersebut. Agak terpencil dan sesuai untuk berdating la konon. Hoho. Prasarana juga menarik.
IMG20160131132031
Tenang ja makan kat sini.
IMG20160131130230
Inilah makanan yang didambakan. Tapi nda pula tergambar sup yang ai giankan tu secara proper. Sipi-sipi je dapat gambar. Ehehee. 1 set KRW7000, kami order 2 set.
IMG20160131133420
Lorong yang akan dilalui, masuk dari depan tu. Masa ni kami nak keluar dah. Yelah dah kenyang, blahlah kan. Masi nak menghabiskan duit ini. Haha

Selepas episod berpusingan di Myeongdong dan Namdaemun, kami bergerak balik ke guesthouse. Masih belum puas hati nda dapat bag yang di mau. So, semasa perjalanan balik, kami nampak pula kedai jual bag dengan harga KRW10 kat tepi jalan. Kedai tersebut berdekatan dengan tempat tinggal kami.  Rupanya itu area Insadong. Jauh-jauh pergi tempat lain, Insadong kat sebelah ni pon kami nda jejak. Haha. Lucu. Hantar bag kemudian jalan balik. Funny! 

IMG20160131172344
Usai beli bag di kedai yang dimaksudkan. Kami berjalan disekitar Insadong.
IMG20160131172400
Kenapa tak terfikir nak jejak sini ahhhh…
IMG20160131173815
Jalan punya jalan, terjumpa bangunan unik ni. Ssamziegil Mall.

IMG20160131172823

IMG20160131174045
Ini terletak di roof top bangunan unik ni. Korea ni memang dah menjadi kebiasaaan kalau nak mengabadikan cinta ada sahaja idea, kuncila, nota la digantung di tempat0-tempat yang istimewa. Hmm

Puas hati barang yang dimau sudah jadi hak milik, so kamu bergegas balik guesthouse kemudian, usai makan, aktiviti mengemas dimulakan. Esok pagi kena gerak ke airport sebab Hanis dan Effi nda check in lagi. Berharap semua akan berjalan dengan lancar.

Thanks for reading!! 😀