Posted in Seoul, South Korea, Summer Trip

Part 11: Musim Panas di Seoul

Assalamualaikum.. Salam Sejahtera.. πŸ™‚

(Previous Entry, Click – Part 10: Musim Panas di Seoul..)

Hari ni Kak Yanie beritahu, makan-makan sekali lagi dengan Maya Unnie.. Wah! Teruja, teruja.. Terujaaa.. (Nyanyi ikut lagu Ella.. ) Di mana lah agaknya Kak Maya mau bawa. Pagi tu breakfast ala kadar.. Sebab mahu makan besar katanya. Gitewww! Makin hari, makin lewat kami gerak.. Best jugalah, sempat lakukan yang wajib..

IMG-20140531-WA0011
Ready to go. Entah nak buat gaya apa dah.Haha. Kat kedai souvenir sebelah tu, owner pandai cakap bahasa malaysia. Mawi world penah datang kat situ katanya!
IMG-20140612-WA0047
Tunggu Maya Unnie..

Maya Unnie bawa kami ke Noryangjin Fisheries Wholesale Market (Info: Noryangjin Station, Line 1, Exit 1). Best, sebab dapat pegi sijang wet diorang. Ahah! Koringlish gitew! – Perosak bahasa

10448641_908912839124009_6246029141531684195_o
Jalan di bawah kepanasan, memang agak menguji kesabaran.
IMG-20140612-WA0079
Sesi briefing dari Kak Maya. Kami apa lagi tanya soalan macam esok mahu exam. Gitew!
IMG-20140531-WA0007
Nak juga aku ikuttt ber-wefie. Haha
10463074_908912965790663_623415721201544445_n
Besar gilaaaa, like serious, bila aku kata besar.. memang B.E.S.A.R!!
10487473_908912892457337_5963146010902773847_n
Semua makanan seafood di sini memang fresh. Menurut Kakak Maya.
IMG-20140612-WA0050
Jom turun.. Melawat kawasan!
IMG-20140531-WA0009
Nampak sangat aku pendek.. Aku suka Kak Maya, dia ada style. Sangat baik dan sopan.
IMG-20140612-WA0071
Kak Maya bawa jalan sepintas lalu dulu.. Sebab dia nak bawa makan kat luar pasar ni, yang terletak dihujung nuuuunn sana. Sambil-sambil tu dia briefing lagi-dan-lagi.. Thanks Kaka!
10338301_908923892456237_1045424673586922938_n
Bahagian luar pasar yang aku maksudkan tadi.
10407590_908924239122869_1616768972670582432_n
Aku taktau apa nama buah ni, rasa-nya like ‘honeydew’.. =(
10557711_908924275789532_5586984643429726941_o
Antara buah-buahan yang dijual di luar pasar..
IMG-20140608-WA0002
Kaka Maya bawa makan makanan seafood yang dibaluti tepung. Di atas sebalah kanan tu, Mee di balute seaweed. Unik + sedap, cuma rasa saltu sikit. Atas belah kiri pula squid. Tang tengah tu kalau tak tau bentuk apa, entahlah!
IMG-20140612-WA0041
Action jer lebewww
IMG-20140612-WA0038
Lepas makan, masuk balik.. Kak Maya berurusan jual beli..
IMG-20140612-WA0057
Kak Maya berurusan kami ber- group– fie!
10557504_908914259123867_162260449200885107_o
Sashimi in the making. Fresh!.
IMG-20140612-WA0033
Sempat menyempat.. Tak kisah, tangan mesti macam tu. ehe!
10549144_908913592457267_501215417971097824_o
Okeh udang 30,000won / kg= RM96. Mak aiiiii
10514249_908913112457315_90417546814638282_o
Octopus. Korean ni, makan benda-benda ni semua mentah-mentah tau. Soooo thrill
10517599_908913905790569_4301189550872713992_o
Fakta menarik tentang pasar diorang ni, tak ada bau yang tak menyenangkan di pasar ni.. Relax je hirup udara.. Kenapa pasar kita smelly a???
10492255_908914869123806_881003108625783867_n
Abalone?
IMG-20140608-WA0004
Masa ni dah masuk kat salah sebuah kedai makan di Noryangjin Fish Market. Disinilah tempatnya Kaka Maya bawa kami makan. Kat atas tu sashimi?? Okey? Nope! Sekali dua kali ja boleh aku kunyah dan telan, yang ketiga memang taklah!
1551745_908925639122729_3907211474917168287_n
Bubur abalone. Seriously, sedap maha dewa!
IMG-20140612-WA0029
Muka pelik tengok Maya Unnie bungkuskan sashimi dalam daun salad..
10496942_908924812456145_637352252761924230_o
Kakak yang busy buat demonstrasi..
IMG-20140612-WA0021
Merasa Sashimi.. erkk.. Bolehlah. Err yang berdiri kat belakang tu, apesal tengok-tengok orang belakang kami??Β  Tau la abam tu handsome. πŸ˜‰
10487619_908925169122776_3122759975429313762_o
Daun salad yang menjadi igauan. Semenjak balik dari Korea.. Bawang putih adalah kegemaranku sekarang..
10376281_908925929122700_7476592362372454660_n
Hameultang (Betul ka spelling tu?) aka Fish stew Or.. entahlaa..hikhik. Oleh kerana tekak tak boleh nak telan sashimi, maka kami masukkan hirisan ikan tersebut ke dalam kawah kecil ni.. Bijak tak bijak kami. hikhik
IMG-20140608-WA0001
Kimchiiiiii. Masa ni.. Best menu ever laa…
10383488_908925972456029_6736729250669103019_n
Makan dalam kegirangan..
IMG-20140612-WA0005
Kenyang dah.. Balik Itaewon. Kaka Maya tak sudah-sudah bawa kami bercerita. Best la you kaka!
IMG-20140608-WA0005
Cuaca panas sangat.. Before balik guesthouse, Kaka Unnie bawa makan ni.. Yummy!!

Sekian untuk hari ke-11.. Esok nak balik dahh.. Sob! Sob! Sob! 😦

PhotoGrid_1424922477397-1
Thank for reading this entry!
Posted in Seoul, South Korea, Summer Trip

Part 5: Musim Panas di Seoul

Assalamualaikum.. Salam Sejahtera.. πŸ™‚

(Previous Entry, click – Part 4: Musim Panas di Seoul..)

Okeh, today kita cerita hari kelima saya (hari keempat travel mate) di Seoul.. Day five we went to:

Lambat sikit gerak hari ni.. Faktor lambat memulakan kempen 10000 langkah adalah kerana ketika ini kami masih lagi dalam kelenguhan kaki tahap maksima. Pecah rahsia sikit, kami jalan ketika ini, paha dan kaki bertampal plaster.. Gila tak penat. Yalah.. Pengangkutan utama kami adalah Subway.. Naik turun tangga.. Jalan sampai jumpa apa yang dituju. Sesat sebelum sampai ke destinasi tu, kami dah biasa (kot).. Tapi Kak Yanie lah juga yang banyak berjasa dan banyak membantu.. Sangat berterima kasih padanya.. Eh, syahdu pulakkkk.. πŸ˜‰ So, layan sajalah gambar yang ada ni..

Wajah_Pagi
Segarnya wajah. Yeayyy.. Pegi Hongdae kita! I have no idea waktu ni, nak pegi mana sebenarnya.. Yang aku tahu, nak cari Restoran Haha RM.. hihi
10359035_893177260697567_3909009806657473156_o
Dah sampai Hongdae.. Misi mencari dimulakan..
10494349_893177247364235_8971640088407939511_o
Best juga area Hongdae ni, banyak kedai baju dan aksesori. Murah? Harga, boleh tahan..
1270320_893177480697545_8215438673609734640_o
Okey jumpa juga.. Ranked No.1 Museum in Seoul okay!!
10462964_893177300697563_2871811742029300189_n
Dia pun pernah pergi okayyy..My Love from the Star sangat!
IMG-20140606-WA0014
Dan segala trick-nya pun bermulaaaa.. πŸ™‚
IMG-20140525-WA0089
lagi..

IMG-20140525-WA0078

IMG-20140606-WA0002
Sama comel tak?? Eheheheee

IMG-20140606-WA0017

IMG-20140606-WA0048
πŸ˜‰
IMG-20140525-WA0073
First time naik onta, tapi kepala si onta tak nampak… Hehe
IMG-20140525-WA0076
Takoot sangat kaki tu terkena air.. Air la sangat..
IMG-20140606-WA0006
Tak pandai sangat berlakon..
10402641_893180634030563_5532964978307535449_n
Sihir ohh Sihir…
IMG-20140605-WA0071
Only Mala available for this trick. Small girl-lah katakan.. πŸ˜‰

IMG-20140606-WA0027

IMG-20140525-WA0063
Masing-masing ambik gambar kurus.. haha
IMG-20140606-WA0022
Muka tak boleh blah!

IMG-20140525-WA0069

IMG-20140612-WA0248
Bahhh.. keluarrrrr

Ke tempat sejuk pula.. Ini dalam Ice museum, sebelah Trick Eye Museum je. .

IMG-20140525-WA0042
Sejukkkk.. Tak tipu.. Tak silap suhu -5.. huhu
IMG-20140525-WA0054
Drive kereta dalam kesejukan ais.. Merasa jugakkkk
IMG-20140525-WA0049
Katil sejuk macam ni, aishhhh.. Confirm beku sebelum mata tertidur.
IMG-20140525-WA0050
Senyum dalam kebekuannnn..
IMG-20140525-WA0071
Keluarkan asap sejuk dari mulut.. Hekelehhh..Tengok penguin tu, pening la teww

IMG-20140525-WA0057

Banyak lagi gambar-gambar kat Trick Eye.. Tapi, tak payahlah ye nak kongsi semua.. Hehe. Lepas dari Trick Eye Museum, gerak ke Hello Kitty Cafe, ini pun payah bebenar nak cari.. saat-saat pasrah.. nampak pulakkkk.. πŸ™‚

IMG-20140525-WA0001
Hello!!

10497338_895549357127024_744701377442584049_o

10354748_895548497127110_8072577447817296175_n

10431487_895548203793806_1180971509141387532_n

10479681_895545210460772_7131181112820515020_o

IMG-20140612-WA0242
Romantic view dalam Cafe ni. Esehmen. Tau-tau je romantic

Okay cari Restoran Haha.. Jom!

10511161_895549970460296_3196444950045634808_n
Ops sorry tergambar Onni yang tengah menguapp.. Ekekekee

IMG-20140525-WA0039

IMG-20140525-WA0092

10303473_895550020460291_7286290679762875079_n
Pusing sana, pusing sini. Tak juga jumpa Restoran si Haha.. Yang jumpanya ini..
IMG-20140612-WA0236
Sporting orang tinggi ni.. πŸ™‚

Makan di area Myeongdong..

Myeongdong_
Singgah makan kat Chungmu Kimbab, suggested by Sist Maya.. πŸ™‚
Chungmu_Kimbab
Inilah Chungmu Kimbab yang kami makan. Tapi ini dalam bentuk tapau.. Yang makan kat restoran tu, tak tergambar, sebab kelaparan..
10389657_895564953792131_6633987307926754767_n
Kedai CD
10478566_895562767125683_2942424824165345994_n
…………….
IMG-20140525-WA0095
Masa ni, konsert EXO baru lepas.. Actually dalam kedai ni, banyak gila bebudak minat EXO. Beli CD sampai nak nanges-nanges gembira.. Hahahaaa… And kat sini jugalah terjumpa budak Malaysia, datang Seoul hanya nak tengok konsert EXO. Sorang pulak tu.. Budak zaman sekarang.. Hmmm..
IMG-20140612-WA0238
Start dah beli souvenir kat sini.. Hujan pertama di Seoul
Lee_SyungGI
Nampak signboard ni artis, rasanya iklan apa? Calculator? Saham?? entahlahhh. Gambar sebab minat sikit kat BF Yoona ni..

Sekianlah.. hari kelima kami di Seoul.. Gambar tak berapa ‘sharp’.. besalah.. Dari HP.. Oh ya, majoriti gambar-gambar ni dari Kak Yanie dan Suzila.. πŸ™‚ Esok-esok update hari seterusnya..

Thanks for reading this entry! πŸ™‚

cropped-cropped-photogrid_1424922477397-1.jpg

Posted in Seoul, South Korea, Summer Trip

Part 4: Musim Panas di Seoul

Assalamualaikum.. πŸ™‚

(Previous Entry, click – Part 3: Musim Panas di Seoul.. )

Kita sambung, #travelwithouttourguide kita okehhh.. Dah hampir setahun ni, masih nak cerita pasal Seoul juga. Hahaha. Cerita sajalah kan.. Tapi memandangkan Memory phone hari tu terformat, so ada beberapa gambar dah tak ada dalam simpanan.. sob, sob, 😦

Nak bagitau awal-awal, entry kali ni panjang sikit, banyak gambar nak kongsi. Hari keempat, kami bergerak ke:

  • Gyeongbokgung Palace (Info: Gyeongbokgung Palace, Line 3, Exit 5/ Gwanghwamun Station, Line 5, Exit 2)
  • Dongdaemun Grilled Fish
  • Namsangol Hanok Village (Info: Chongmuro Station, Subway Line 3 & 4, Exit 4)

So layan gambar yaa.. πŸ˜‰

Ticket_Gyeongbokgung
Nak masuk kena beli tiket masuk dulu.. Umur 19-64: 3000 won/ Group Over 10: 2400 won / Umur 7-18: 1500 won/ Group Over 10: 1200 won
IMG-20140524-WA0104
Nak ke Istana, lalu pintu masuk atasss niiii.. Gila besar Istana ni.. Hoho
IMG-20140524-WA0133
Tu, tu.. kat belakang tu Istana G.. Panas youu..
1411308459020
Masa ni Istana G kat depan..
1411308459137
Berpeleseran semahunya..
IMG-20140612-WA0266
Ramai sangat pengunjung masa ni.. Tapi best jg.. hihi
IMG-20140612-WA0271 - Copy
Aktiviti ber-wefie menjadi aktiviti wajib. Ini dah penat dah.. Duduk tepi dinding Istana.. Dalam tu, ada gong, and barang-barang antik Istana. Tak boleh masuk. Tengok dari luar je kot. Ada gak ambi gambar, tapi.. as i mentioned above.. 😦
IMG-20140612-WA0275
Kitaorang dah menyandar antara satu sama lain dah.. tapi bergambar kena juga buat biarpun dah lelah.. Senyum, tetap lah! Tapi macam senyum paksa dah kan.. Haha..
Gyongbokgung
Part nak gerak keluar, aku tak larat dah..Biarkan mereka bergambar sakan.. Aku tunggu, nampak tak pompuan kat belakng diorg yang jauh nun di sana. Baju oren pegang HP.. Haha aii le tu!
1_GP_3
Beratur orang nak begambar dengan ‘Pengawal Istana’ ni.. Aduhai panasss
Pengawal
Nak tau sebab apa, sebab abam guard ni handsome weh.. Dahlah panas, berpakaian seperti ini, dikerumuni peminat.. Bersabarlah wahai abamm.. πŸ˜‰
IMG-20140524-WA0102
Gyeongbokgung Palace.
IMG-20140524-WA0105
Belanja selfie 1!
1_GP_1
Kak Yanie in da house!
Gwanghwamun_Square
Antara tempat riadah kanak-kanak yang ditemani ibubapa. Best kan, relax je mandi tengah-tengah tu..
2_DGF_1
Singgah makan di area Dongdaemun Grilled Fish.. Yumm!!!
IMG-20140524-WA0118
Senyum, sebab nak makan ikan bakar. Favorite menu ever! Guess what?? Sedap, sedap.. Marvelous!
3_NHV_2
Keranamu bunga mewangi..
Free_NamsangolHV
Menuju ke Namsangol Hanok Village. Entrance, free!
1411308459941
Namsangol Hanok Village
NHV
Kawasan Namsangol Hanok Village. Luas kan.. RM pernah buah penggambaran kat sini..

3_NHV_3

Castle
Belanja wefie satu!
Castle 2
Entah kenapa.

IMG-20140605-WA0015

IMG-20140605-WA0008
Happy-nya!
IMG-20140525-WA0022
Entah apa gaya ni..
IMG-20140524-WA0119
Balik jom!
3_NHV_1
Boleh bergambar kenang-kenangan dengan pakaian Hanbok.. 20,000won untuk 20 min tak silap.
3_NHV_4
Sebok memilih.. Padahalll.. saja jeee
4_Balik
Balik… kaki sakit dahhhhh

Demikianlah, kisah hari ke empat.. Alhamdulillah. Banyak yang dipelajari dan antara pengalaman terindah.. Untuk hari ke empat, insyaAllah. Nak habiskan kisah ni dalam bulan ni juga.. πŸ™‚

Jumpa lagi!

PhotoGrid_1424922477397-1
Salam Ukhwah dari saya. πŸ™‚