Posted in Chapter 36, Pulau Jeju, South Korea, Spring Trip, Vacation

[mts] Jeju Glass Castle

Good bye CH, till we meet again. So next destination…. Jeju Glass Castle. Walaupun cuaca so – so, kami kena teruskan perjalanan. Ehe. GPS untuk JGC: 7727777. Tapi sebelum sampai ke JGC, kami ternampak Hello Kitty Island. Lalu, kami hanya menyinggah di luaran sahaja, masuknya tak. Walau sis is minat pink, tapi tak berkenan juga nak masuk HKI.


1
Byeeeee
3
TERlalu pula Hello Kitty Island ni. Singgah jap mau bergambar sejeleeee. Hihi

2

4

5

6

Dan seterusnya kami pun memandu pacuan 4 roda ke Jeju Glass Castle. Nda jauh juga ni..

7
Rammmaaaiii orang yeee

8

10
Bermacam bentuk & rupa yang dibina dari kaca. So layan ye gambar-gambar ni.. ehehe

11

12
Malaysia!

13

14
Kaca ni. Huhu

15

16

17

18.5

19

20

21

 

22
Kalaulah kaki muat.. Ini jari-jari ja, pecah sudah tu kasut. 😀
23
Ada Cinderella gitew..

24

25

26

27


28
Budak kecik ni asik kat belakang kami ja. Asal kami berhenti menggambar, dia pun berhenti. Seolah-olah ikut apa kami buat. Last-last sis tangkap gambar dia, tapi sebelum tu sis tanya bapa dia dulu dengan hanya menggunakan isyarat menggambar. Bapa dia angguk jew. hihi

29

30

31

32

33


36
Nampak tak lantai tu, basah. Sebab gerimis kuat tiba-tiba, sebenarnya laluan kami jauh lagi sebelum ke laluan exit ni, akibat ndada payung, langkah ja pagar-pagar kecik. Hehe
34
Anneyonghigaesayo JGC!

Dan, kembara kami pada 7hb April berakhir pada lokasi seterusnya.. Daaaaaa

Posted in Chapter 36, Pulau Jeju, South Korea, Spring Trip, Vacation

[mts] Play KPOP, Choc Land & Yellow Cafe

Usai ja dari JFV semalam, kami terus CI kat KKGH. Letak barang bagai, terus keluar ke convenience store. Carik nasik. Lapar weh, seharian makan keropok dari KONEL. ehehehe. Makan nasi bersama bekalan ikan tin & magie yang di bawa khas dari Malaysia.

Keesokkan harinya (7hb April) seperti terdapat pada itinerary kami. Pemanduan yang meyakinkan ini menuju ke Play KPOP(GPS: 7809000). For sure-lah Cik Hanis kegembiraan. Ehh. Ahjumma sebelah ni apa kurangnya. Eheheeee.

Tu diaaaa. Entrance Fee: KRW15,000. Hah kau! Nasib minattttt. Layan!

Nampak tak muka happy Cik Hanis.

Lepas beli EF, layan konsert G Dragon pulakkk 😉

Antara yang terdapat dalam Play KPOP.

Kat store ni, sis beli postcard je. Cik Hanis dengan BTS dia leee. hihi

Masa dalam bangunan Play KPOP ni, kat luar sempat hujan salji 5 minit. Aduhai!

Selepas dari Play KPOP kami bergerak ke sebelah pulak, Chocolate Land. Entrance fee KRW3,000 tapi kami nda masuklah, sayang duit. Bergambar di depan store tu ja la. Ehehee.

Tengok tu, cerah balik dah. Eheeh. Sepertinya tiada tanda-tanda selepas salji kan.

Apa fungsi patung hijo ni kat depan bangunan Chocolate Land pun tak tau la…

Lepas dari CL, kami melintas jalan ke Yellow Cafe which is.. Banana Uyu Café!!! omg! heksaited leee. Benda masuk mulut kan. ehehe

Jumpa kawan baru. Sempat juga bertukar-tukar cerita dan ‘ngopi’ Bersama dalam Yellow Cafe.

Satu-satunya gambar kami berdua tanpa ber-wefie. Selalunya salah sorang akan take wefie. Thanks kawan. (Sorry, sis lupa nama dia. Huhu)

Sis happy ooo jumpa ini café.

Cozy. Full of yellow guys.

Kopi masing-masing: sis and Cik Hanis. Bread tu weols share bertiga.

Besar gils.

Moh gerak.

Senget tudung sis. Angin kuat.

Sebelah Yellow café, Ripleys Believe it or not. Takde masa kami nak singgah. Tengok le awan itew.

Dengan signboard ja la mampu.

Untuk pengetahuan semua, tempat ni memang 4 sekaligus. Park ja dekat parking area Play KPOP, jalan kaki ja ke Choc Land, Yellow Cafe, Ripleys Believe or Not & Teddy Bear Museum. So save minyak. 😀

Bajet di sini: Total KRW20,300 [EF Play KPOP: KRW15,000, Ngopi di Yellow Café: Kopi KRW3,600 + Bread KRW1,500 & Postcard KRW3,000 (2pcs)]

Wokaiii, jumpa di entry next. Thanks for reading this entry. Major Love.

Posted in Chapter 35, Pulau Jeju, South Korea, Spring Trip, Vacation

[mts] Seopjikoji

Assalamualaikum..

Lepas ja weols tahu bagaimana nak guna GPS, our next destination after taking bath & breakfast that day was Seopjikoji. Lokasi drama yang famous di Pulau Jeju. I think it’s true. Banyak gils orang datang. Cuaca pun cerah. Perfect & windy. Tapiiii, bila sampai lokasi mau naik ke rumah api tu, mashaAllah, angin dia no joke ok. Sis is risau gils dengan Hanis, angin tu, aduhai.

Usai bersiap & check out dari DGH, kami memulakan pemanduan dengan penuh bergaya dan keyakinan (gitu!). Dalam perjalanan keluar dari area Ilchulbong, kami terpana seketika dengan keindahan bunga Canola di tepi jalan. Masa tu, cik hanis dah cakap, ‘kakkkk berhenti!’. Ragu-ragu juga mau berhenti ka nda ni. Tapi kami ternampak bas persiaran yang membawa pelancong berhenti di tepi jalan. Dan dalam masa yang singkat terus bagi signal & berhenti. Sebelum keluar tawakkal ja la kalau kena saman. Siap pasang emergency light lagi (pernah baca kat blog, berhenti ja tepi jalan pasang EL, pihak berkuasa kat sana faham yang berhenti tu pelancong, errr 😉 ) Sedang berjalan kaki menuju lokasi bunga tu, bagi signal dengan tangan ok tak sambil tunjuk kereta kami kat pemandu bas, dia pun balas ok. Hah, Apa lagi, jalan terussssss. Dengan KRW1000 tu, bergambarlah awak-awak dengan sepuasnya selama mana you nak guys. 😀

Jom layan!

awww

Dan selepas itu, maka lancarlah perjalanan kami ke Seopjikoji.. Layan kan ajelahh.. (Gambar maha banyak, sorry!)

Nak sangat I jalan-jalan kat atas batuan ni.

Hati ada senang jejak sini. Ramai orang guys.

Sejarah Seopjikoji.

Marilah berjalan kaki.

Ada café kat dalam tu, tapi tak ada masanya mau singgah-singgah. Ehe

Kepanasan dari gambar ni ter-cover dengan angin yang maha kuat.

Gigih jalan nak naik ke sini je.

Masa sepanjang daki tangga ni, kena pegang pagar tu. Angin tu ha, kuat sangat. Sis tak seimbanglah katakan.

Tadi weols kat hujung tu tau. Gigih lah kan berjalan kaki.

Tak dapat weols nak masuk ke sana, nda pandai surut orang.. dari sini pun boleyy

Berjaya meredah angin yang maha hebat kuatnya.

Nampak tak bentuk love kicik kaler merah tu, nak pegi sana lepas ni. Ehe

Marilah turun menuju ke love merah tu. Ehehe

Hati ini Allah yang punya.

Lob lob lob

Hey tadi kami kat atas tu tauuuuu. Bangga le tu.

Jom menuju ke luar kawasan leee

Nasib la kami sudah ambik gambar di tepi jalan tadi. ehehe

Gerai yang berada di persekitaran.

Selfie hengpong.

Good bye Seopjikoji! Till we meet again. Uhuhuhuhu

Sorry kualiti gambar tak menarik. Herlok ja dalam simpanan, dah upload kat sini, ada sedikit blur pulekkkk. Hish. Ehehe

Oh ya. Kat Seopjikoji tidak ada Entrance Fee, cuma perlu bayar parking ja kalua bawa kereta sendiri, bayaran parking KRW500. GPS ke Seopjikoji: 7604251.