Posted in Chapter 36, South Korea, Vacation

Sign up @ AJ Rent a Car

Assalamualaikum.. Since ramai yang tanya sis macamana nak sign up di AJ Rent A Car untuk percutian ke Jeju Island ni. Sis bagi cara-cara how to put the details semasa sign up. Hokkay!

  1. Web AJ rent a car.
  2. Click membership.
  3. Put id cuma abjad (abc) je, try letak syafiqah, then click ‘double check’, if appearID is available’ proceed ke password pulak.
  4. Password: Contoh bagi combination password macam ni, @SYA1234f
  5. User information:Β 
  • Telefon tu letak je nombor kita kat Malaysia ni (both Local & Korea), tapi kena ingat mesti letak +60 kat depan. Contoh: +60123456789.
  • Emel pula kena isi without dot, contoh: syafiqah@gmail.com jangan!: syaf.iqah@gmail.com
  • Passport pulak kena isi ye anak-anak.
  • Emel Notification: Mesti letak! Perlu diingat ini SAHAJA cara pihak AJ bagi feedback dekat kita. Make sure emel anda ACTIVE. (kalau diorang tak reply, I don’t know ye kawan-kawan)
  • Korean Air SkyPass: Tak perlu isi, tapi kalau ada sign up dengan Korean Air feel free to fill.

Harap-harap pihak AJ baca post sis ni, and bayar royalti iklankan company diorang. Ehhhhhh! hahaha.

Sekian, semoga dapat membantu.

 

2
Lots of love!

 

 

Sudi-sudikanlah, join team sis di Young Living.. πŸ˜‰ just click kat sebelah ni sign up for Young Living. Card Credit accepted tau. Kalau nak join sis bantu pun boleyyyy.. emel je kay kat herniezieana@gmail.com , pastu sis akan terangkan apa itu YLEO!Β 

 

 

 

Posted in Chapter 36, Pulau Jeju, South Korea, Spring Trip, Vacation

[mts] Halla-san (Yengsil Trail)

Selepas bergurau dengan patung batu di Cheonjiyon Waterfall. Sis dan Cik Hanis bersedia untuk meredah kesibukan kota Bandar Jeju. Tapi sebelum tuuuu,Β  weols singgah di Halla-san tapi menggunakan Yeongsil Trail. Hajat di hati nak hiking la kan, tapiiiiiiiii.. bersalji & licin. Kasut pun nda menepati rasa untuk ber-hiking.

So, kita layan dulu gambar-gambar ni yaaaa

1
Memandu dengan hati yang kental.
2
Mau berhenti ba di sini, bergambar. Tapi takut pula ada apa-apa. So gambar dari dalam kereta la.
3
Simpang ke Halla-san.
4
Nda sangka bersalji sepanjang mau naik ni.
6
Awww
7
CafΓ© yang terdapat di kaki gunung untuk Yengsil Trail.

8

9
Cik Hanis.
10
Cik Hernie
11
Tak sangka dapat ke sini semasa salji.

1213

14
Tempat memulakan trail.
14-1
Tandas.
14-2
Nda silap tempat membersihkan kasut selepas trail berakhir.

15

16
Gunung Halla.
17
Kawasan Parking.

181920

22
Happy, nda sangka jejak sini cuaca begini. Namun takut jugekkk
img_1321
Marilah kita menuju ke Jeju City.

Akhirnya, kami menamatkan penjelajahan di Seogwipo City dan bergerak ke Jeju City. Bye bye Seogwipo, till we meet again!

Bajet: Pass naik ke atas menggunakan kereta – KRW500.

Posted in Chapter 36, Pulau Jeju, South Korea, Spring Trip, Vacation

[mts] Cheonjiyon Waterfall

Lokasi seterusnya adalah Cheonjiyon Waterfall. Ada yang kata kalau tak pegi sini pun tak apa. Ada yang cakap best kat sini. Ada yang cakap pergi siang best, ada yang kata pegi malam lagi menarik. Tapi kami tetap pergi. Pergi selepas ber-Jeongbang Falls.

EF: KRW2,000, GPS: 760 6304

Bagi kami, Jeongbang Falls dan Cheonjiyon Waterfall masing-masing ada daya tarikan tersendiri. Kalau JF kawasan lebih terbuka. Sedikit panas sebab air terus mengalir ke laut. Faham-fahamlah kalau cuaca laut kan. Dan tu lah menariknya air terus ke laut. Manakala CW pulak, kawasan agak tertutup, rasa sejuk, dipenuhi dengan kehijauan yang redup serta udara lebih menyegarkan. Kalau prefer ketenangan pergi sini. Tenang ja dengan kicauan burung dan desiran air mengalir.

So, tak rugi pon kalau pegi kedua-duanya sekali. Jauh pun tak antara keduanya. Ehehe

1
Parking Free ye anak-anak.
2
Nasib kau lah datang pada hujung minggu. Punya ramai i tell u!

2-1

2-2
Kaunter cek tiket ye anak-anak.
3
Apsal aku tengok muka Cik Hanis kat sini macam Kang Jun. Omg!
4
Minum, minum!
5
Geng Bas Pacik-Pacik buat rombongan, bukan main seronok mereka yew!
6
Aku dah cakap dah ramai.
7
Dari jauh je mampu nak gambar waterfall itew.
8
Nasib kamera boleh zoooom
9
Dari jauh macam ni je Selfie yang mampu kami ambil.
10
Gigih nak nampakkan air terjun tu. Tengokla macik kat hujung tu, sampai terduduk nak mengambil gambornyeee
11
Setelah berpuas hati nampak air terjun, marilah kita berjalan menuju keeeeeluar. ehehe
12
Cuaca still sejuk. Sejuk-sejuk ekon je la.
13
Ni pun spot paling best. Nyaman gila udara. Bunyi desiran air. Fuh. + kicauan burung lagi. Tenang babe. Yang tak tenang ramai orang. Ehe
14
Entah ruangan apa, siap ada signboard tak boleh pegi sana yaw. takpeeee
15
Amboi cik hanis.
16
Pacik tu jeles le tu, kita ni gems. Ahahahaa
16-1
Apa gaya tu Cik Hanis. πŸ˜€
17
Antara kedai yang ada.
18
Antara mesin yang paling famous bagi couples di Korea ni. Awwww
19
Dolhareubang ni nda dengar cakap sis, so sis denda diorang berpanas dalam barisan. πŸ˜€ πŸ˜€
20
Bah balik, Halla-san lagi menanti.

Dan selepas tu, maka kami pun keluarlah dari Area Seogwipo. β™₯