Posted in Chapter 36, Pulau Jeju, South Korea, Spring Trip, Vacation

[mts] Jeju Glass Castle

Good bye CH, till we meet again. So next destination…. Jeju Glass Castle. Walaupun cuaca so – so, kami kena teruskan perjalanan. Ehe. GPS untuk JGC: 7727777. Tapi sebelum sampai ke JGC, kami ternampak Hello Kitty Island. Lalu, kami hanya menyinggah di luaran sahaja, masuknya tak. Walau sis is minat pink, tapi tak berkenan juga nak masuk HKI.


1
Byeeeee
3
TERlalu pula Hello Kitty Island ni. Singgah jap mau bergambar sejeleeee. Hihi

2

4

5

6

Dan seterusnya kami pun memandu pacuan 4 roda ke Jeju Glass Castle. Nda jauh juga ni..

7
Rammmaaaiii orang yeee

8

10
Bermacam bentuk & rupa yang dibina dari kaca. So layan ye gambar-gambar ni.. ehehe

11

12
Malaysia!

13

14
Kaca ni. Huhu

15

16

17

18.5

19

20

21

 

22
Kalaulah kaki muat.. Ini jari-jari ja, pecah sudah tu kasut. πŸ˜€
23
Ada Cinderella gitew..

24

25

26

27


28
Budak kecik ni asik kat belakang kami ja. Asal kami berhenti menggambar, dia pun berhenti. Seolah-olah ikut apa kami buat. Last-last sis tangkap gambar dia, tapi sebelum tu sis tanya bapa dia dulu dengan hanya menggunakan isyarat menggambar. Bapa dia angguk jew. hihi

29

30

31

32

33


36
Nampak tak lantai tu, basah. Sebab gerimis kuat tiba-tiba, sebenarnya laluan kami jauh lagi sebelum ke laluan exit ni, akibat ndada payung, langkah ja pagar-pagar kecik. Hehe
34
Anneyonghigaesayo JGC!

Dan, kembara kami pada 7hb April berakhir pada lokasi seterusnya.. Daaaaaa

Posted in Chapter 36, Kembara, Pulau Jeju, Spring Trip, Vacation

[mts] Camelia Hill

Sambil memanaskan badan dalam kereta, kami berbincang nak pegi mana. Osullac Tea Museum atau Camellia Hill? Memandangkan ini adalah musim Bunga, kami ketepikan Osullac dan terus tekan GPS (7920088) Camellia Hill (CH). Sepanjang menuju ke sana, angin masih di tahap kegusaran. Mungkin kalau lelaki ok ja la kali dengan cuaca berangin macam tu. Tapi aku, aiihh. Risau memanjang.

Nak tahu, sebelum sampai ke CH, salji turun sekali lagi. Omg cuak gila uols. Sis memang berdebar sepanjang perjalanan. Bila dah sampai CH still bersalji + angin kuat lagi. Bincang dengan Cik Hanis, kalau-kalau salji berhenti kita nda payah masuk CH la, balik. Sebab mesti basah. Sambil makan-makan roti dalam kereta, sambil memerhati kereta lalu Lalang seakan tidak kisah salji yang berturunan.

Lebih kurang 10 min, salji berhenti, angin kuat berhenti, matahari manampakkan diri dan cuaca tetiba panas memancar engkau. Jadi kau fikir, kau mahu sia-siakan masa? Sudah datang, masuk je la dalam taman CH tu. Masa kami nak ke kaunter tiket, banyak gils kereta masuk. Aikkk? May be diorang dah tahu, salji tak lama ponnn. Haha. Kami ja yang drama lebih ni. Dan, dan… Layan la gambar sekitar di sana. Ehe!

Salji tengah lalu + angin. Ingatkan ribut suda ini. Overthinking.

Selepas ‘salji lalu’.

EF: KRW8,000/ adult. Dapat sijil kemasukan lagi.

Entrance. Nampak tak panas matahari memancar itew.

CH ni terlalu banyak spot best untuk bergambar.

Nda sangka bole masuk CH dek kerana cuaca berdrama sebentar tadi.

Kami ni pantang nampak cafe. Tapi nda juga masuk-masuk. Ehehehe

Tu ha sijil kemasukan kami di sini. πŸ˜€ πŸ˜€

Patung yang paling famous di Jeju
Layan gambar bunga-bungaan di sini okay

Entahlahh berapa usia pokok ni

Major love from us dari Camellia Hill.

Kalau musim bunga, sis memang suggest uols pergi sini. Segar. Kawasan yang jauh dari kesibukan. Udara fresh. Tenang. Mood bahagia & gembira menguasai diri selepas dari melihat bunga di sini. So, bajet di sini KRW8,000 (EF). Jumpa di next entry yaw!

Posted in Chapter 36, Kembara, Pulau Jeju, Spring Trip, Vacation

[mts] Jusangjeolli Cliff

Masuk kereta cepat-cepat sebab angin maha kuat. Berpanasan seketika dalam kereta seketika. Lepas dapat haba dari kereta, bersedia ke destinasi seterusnya iaitu Jusangjeolli Cliff (JC). Ketika ini, angin seperti biasa. Bukan apa, gusar kalau salji turun lagi. Takut wehhh. Jalan licin kottt. Sepanjang di JC pun nda aman. Banyak orang tu ok la sikit, tapi angin laut yang menyapa bagai tiada ampun. Nasiblah tudung sarung ja, kalau bawal. Hambik le engko senget sana sini. Nda lama pun di JC, dalam 15 minit. Usai bergambar dan pusing di sekitar taman, kaki terus lari ke kereta. Gerimis mengundang awak. Bagus balik. Suhu pun boleh buat ber-huhuhuhu.

So, layan je gambar weols yang tak seberapa ni. Ehehe

Kawasan parking.
Sayu ja cuaca ni kan.
EF: KRW2,000/ adult
Tengok ha tudung tu, inda payah pakai kipas mau berlakon terbang-terbang πŸ˜€
Ada gerai juga kat sini, tabah ja lah mau makan hallabong tu. Masa ni dah gerimis mengundang, langkah weols laju bebenor.
Lepas ni pulang.

Bagi sis, pegi ke tak ke sini, tak kisah. Dari korang ja. Actually kawasan ni luas lagi. Tapi kami cuma pergi tempat trademark lokasi ni ja. Yang taman-taman kat dalam tu, kami nda pergi. Sebab hujan gerimis ni, membantutkan niat. Tapi berpuas hati juga. Alhamdulillah.

So, bajet kat sini cuma KRW2,000 je. GPS ke JC: 7381393