Posted in Chapter 36, Pulau Jeju, South Korea, Spring Trip, Vacation

[mts] Halla-san (Yengsil Trail)

Selepas bergurau dengan patung batu di Cheonjiyon Waterfall. Sis dan Cik Hanis bersedia untuk meredah kesibukan kota Bandar Jeju. Tapi sebelum tuuuu,Β  weols singgah di Halla-san tapi menggunakan Yeongsil Trail. Hajat di hati nak hiking la kan, tapiiiiiiiii.. bersalji & licin. Kasut pun nda menepati rasa untuk ber-hiking.

So, kita layan dulu gambar-gambar ni yaaaa

1
Memandu dengan hati yang kental.
2
Mau berhenti ba di sini, bergambar. Tapi takut pula ada apa-apa. So gambar dari dalam kereta la.
3
Simpang ke Halla-san.
4
Nda sangka bersalji sepanjang mau naik ni.
6
Awww
7
CafΓ© yang terdapat di kaki gunung untuk Yengsil Trail.

8

9
Cik Hanis.
10
Cik Hernie
11
Tak sangka dapat ke sini semasa salji.

1213

14
Tempat memulakan trail.
14-1
Tandas.
14-2
Nda silap tempat membersihkan kasut selepas trail berakhir.

15

16
Gunung Halla.
17
Kawasan Parking.

181920

22
Happy, nda sangka jejak sini cuaca begini. Namun takut jugekkk
img_1321
Marilah kita menuju ke Jeju City.

Akhirnya, kami menamatkan penjelajahan di Seogwipo City dan bergerak ke Jeju City. Bye bye Seogwipo, till we meet again!

Bajet: Pass naik ke atas menggunakan kereta – KRW500.

Posted in Chapter 36, Pulau Jeju, South Korea, Spring Trip, Vacation

[mts] Cheonjiyon Waterfall

Lokasi seterusnya adalah Cheonjiyon Waterfall. Ada yang kata kalau tak pegi sini pun tak apa. Ada yang cakap best kat sini. Ada yang cakap pergi siang best, ada yang kata pegi malam lagi menarik. Tapi kami tetap pergi. Pergi selepas ber-Jeongbang Falls.

EF: KRW2,000, GPS: 760 6304

Bagi kami, Jeongbang Falls dan Cheonjiyon Waterfall masing-masing ada daya tarikan tersendiri. Kalau JF kawasan lebih terbuka. Sedikit panas sebab air terus mengalir ke laut. Faham-fahamlah kalau cuaca laut kan. Dan tu lah menariknya air terus ke laut. Manakala CW pulak, kawasan agak tertutup, rasa sejuk, dipenuhi dengan kehijauan yang redup serta udara lebih menyegarkan. Kalau prefer ketenangan pergi sini. Tenang ja dengan kicauan burung dan desiran air mengalir.

So, tak rugi pon kalau pegi kedua-duanya sekali. Jauh pun tak antara keduanya. Ehehe

1
Parking Free ye anak-anak.
2
Nasib kau lah datang pada hujung minggu. Punya ramai i tell u!

2-1

2-2
Kaunter cek tiket ye anak-anak.
3
Apsal aku tengok muka Cik Hanis kat sini macam Kang Jun. Omg!
4
Minum, minum!
5
Geng Bas Pacik-Pacik buat rombongan, bukan main seronok mereka yew!
6
Aku dah cakap dah ramai.
7
Dari jauh je mampu nak gambar waterfall itew.
8
Nasib kamera boleh zoooom
9
Dari jauh macam ni je Selfie yang mampu kami ambil.
10
Gigih nak nampakkan air terjun tu. Tengokla macik kat hujung tu, sampai terduduk nak mengambil gambornyeee
11
Setelah berpuas hati nampak air terjun, marilah kita berjalan menuju keeeeeluar. ehehe
12
Cuaca still sejuk. Sejuk-sejuk ekon je la.
13
Ni pun spot paling best. Nyaman gila udara. Bunyi desiran air. Fuh. + kicauan burung lagi. Tenang babe. Yang tak tenang ramai orang. Ehe
14
Entah ruangan apa, siap ada signboard tak boleh pegi sana yaw. takpeeee
15
Amboi cik hanis.
16
Pacik tu jeles le tu, kita ni gems. Ahahahaa
16-1
Apa gaya tu Cik Hanis. πŸ˜€
17
Antara kedai yang ada.
18
Antara mesin yang paling famous bagi couples di Korea ni. Awwww
19
Dolhareubang ni nda dengar cakap sis, so sis denda diorang berpanas dalam barisan. πŸ˜€ πŸ˜€
20
Bah balik, Halla-san lagi menanti.

Dan selepas tu, maka kami pun keluarlah dari Area Seogwipo. β™₯

 

Posted in Chapter 36, Pulau Jeju, Spring Trip, Vacation

[mts] Yongmeori Coast

Setelah episod berlari-larian ke kereta di Jeju Glass Castle, perjalanan diteruskan ke Yongmeori Coast yang mana berdepan dengan Yongmeori Coast ni adalah Mount Sanbang. Hah! Kan bijak, pegi tempat yang 2 attractions sekali lee. GPS: 7942940. Meh layan gambar kami. Eseh!

img_1041
Tu ja, Mount Sanbang dari belakang.

img_1045

img_1048

img_1049
Jom turun ke, Yongmeori Coast.

img_1073

img_1052
Turun jom.

img_1053

img_1054

img_1067

img_1055

p_20180407_165742_bf

img_1069

img_1070
dan naik semula, sebelum diri dibasahi hujan. ehehe

img_1075

img_1077
Tengokle awan tu. huhu

Kos untuk di YC, EF: KRW2,000/ adult. Parking KRW1,000.

Dan episod kembara pada 7hb April berakhir di sini. Kembalilah kami ke KKGH. Nasib parking semalam kosong, masuk kat situ je la.. Balik terus shoppim stokin. πŸ˜€