Posted in Korea, Seoul, Vacation, Winter Trip

Winter Trip 2016: Yeouido Hangang Park

wasAssalamualaikum..

Previous entry: Makan 2 @ Dongdaemun Grilled Fish

Kalau ikutkan itinerary, banyak tempat kami belum cover. Tapi tak boleh nak gerak banyak sangat, sebab tahap kesihatan masing-masing nda memuaskan. Hari ni, hari kelima di Seoul, bergerak meninggalkan Beewon Guesthouse pada jam 9 pagi.

Sesi menyahut seruan 10,000 langkah hari ini hanya berempat sahaja. Kak Siti sakit, Bibie nda dapat ikut serta sebab nak jaga kakaknya, manakala Effi demam. Kesian pula. Kami (Aku, Masni + Husband & Hanis) yang kesihatan ala kadar ni, kena juga bergerak. Sayang weh.. 6 jam 30 minit kot nak pergi Seoul, kena juga teruskan sesi berjimba dan terpaksa meninggalkan mereka dengan berat hati. Hmmmm…

Lokasi pertama kami tuju adalah, Yeouido Hangang Park. Kami gunakan Subway Line 6, bermula di Jongno Sam ga ke Yeouinaru Station. Memandangkan station dituju dalam Line yang sama, so teruslah mencari tempat duduk dalam subway sebab tiada pertukaran line. Selalunya berdiri. Ehehee

Cuaca masa kat Taman Yeouido tu memang cuaca bagus balik guesthouse, tidur. Haha. Sejuk satu hal, matahari tak muncul pun 1 hal juga. Dan, dan cuaca macam ni juga mengundang kelaparan. Dah tu pulak, tak ada orang. Aha!

Dan, dan layan ajalah gambar² ni..

IMG20160129095556
What?? Tak ada orang?? Hahah. Tu manusia bertiga tu, Hanis, Masni & Arfan.
IMG20160129095559
Ku pandang kanan.
IMG20160129095601
Ku pandang kiri. Krik! Krik! Krik!
IMG20160129100428
Ku biarkan hati yang tertanya-tanya kenapa tak ada orang, dan inilah yang membuatkan aku kagum dan lupakan persoalan itu. Subhanallah.
IMG-20160129-WA0057
Berlatar belakangkan Sungai Han.
IMG-20160129-WA0069
Seronok bergambar, suddenly this man came (not to us – I think). Masni was friendly, she said to the guy, he was handsome. Senyum memanjang si kawan. Sempat chitchat dengan budak ni. Er, actually he had introduce himself tapi hakak ni dah lupa dah namanya. Ekeke. Yang hakak ni ingat dia adalah student Universiti Seoul. Hamboih Hanis, senyum ke ketawa.  😉
IMG-20160129-WA0032
Berlalunya si kawan tadi, kami pun beranikan diri turun ke tebing Sungai Han, idea Arfan actually. Tengoklah batu-batuan tu penuh diselaputi sisa baki salji. Feel blessed! Alhamdulillah.
IMG20160129100856
When we (Hanis & myself) beredar dari tebing tu, tibalah masa this lovebird mengabadikan kenangan. Sang suami gambar si isteri.
IMG20160129101108
Isteri pula ambil gambar si suami. Ehehe.. So sweet!
IMG-20160129-WA0027
Berlatarkan pokok-pokok togel.
IMG-20160129-WA0063
I just think that this was beautiful.
IMG20160129101457
Untuk kesekian kalinya lagi, aku tak jejak 63 Building. Hmmm
IMG20160129101904
Kalau nak duduk sebelah ai, duduk je, Yang penting tak over. 😉

Sebelum ke destinasi seterusnya, kami singgah dulu beli kopi. Memandangkan di Seoul ni banyak sangat convenient store, nak memanaskan badan dengan secawan kopi tak perlu risau. 😀

Next is SBS Station. Daaa…

Posted in Korea, Seoul, Vacation, Winter Trip

Winter Trip 2016: Makan Part 2

Assalamualaikum..

Previous entry: Namsan Tower.

Selepas berpenat mendaki dan berjalan kaki mencari subway, kami melangkah ke area Dongdaemun. Memang niatnya nak makan di Dongdaemun Grilled Fish. Ikan bakar merupakan menu kesukaan aku. Aha!

Dari Myeongdong kami straight ke Dongdaemun Station (Exit 8).

Area makan ni senang sahaja, kalau dari subway station tu:

  • Jalan terus, ambik side kanan, jangan melintas jalan raya.
  • Selepas tu, anda akan nampak JW Mariott Seoul (Kanan anda)
  • Sebelahnya, Dongdaemun Shopping Complex (Kanan anda)
  • Selepas bangunan tu, akan ada lorong jalan raya sebelah kanan, masuk dan akan ada simpang sebelah kiri, orang jual jus buah-buahan. Masuk lorong tu.. Taddaa!!! Disitulah syurga ikan bakar Seoul. Sebelum ke kedai makan tu, pastinya anda akan terhidu bau ikan yang sedang di bakar..Eheee

Seperti 2 tahun lalu, aku memilih kedai ikan bakar yang pertama. Penuh weh! Then ahjussi buat signal naik atas. Masa tu, kami je pelanggan muslim. Selesai order, tetiba datang sebuah keluarga. Terdengarlah sorang budak ni order. Terror sangat cakap bahasa Korea weh!  Rupanya dari Malaysia, dia study kat Korea & bawa family jenjalan. So sweet. (Tahu sebab Arfan sempat sembang-sembang dengan bapak budak tu kat luar kedai).

IMG-20160128-WA0073
Ikan bakar yang diigaukan.
IMG-20160128-WA0074
Pedas!! Tahap dewa

 

IMG-20160128-WA0052
Alhamdulillah, sudah kenyang, berangkat pergi.
IMG20160128162709
Chyeongycheon Stream. Tak berapa menarik at this moment. 😉

Area Dongdaemun ni, banyak tempat boleh pergi. Selain makan ikan bakar, terdapat the famous Doota Mall di sini. Nak pergi Doota Mall cuma perlu lalu jalan ke seberang selepas exit 8 tadi (kalau tak nak pergi kedai ikan bakar). Bila anda menyeberang ke Doota Mall, maknanya anda akan melalui Chyeongyecheon Stream (gambar atas) 😀 Berdepan dengan bangunan Doota Mall di sebelah kanan, terletaknya Doangdaemun Design Plaza (tak sempat pergi pun untuk trip kali ni – again-, ingat nak pergi waktu malam, tapi tak berapa sihat, nyesal tak pergi terus masa ni. uhuh)

IMG20160128155540
Aku masuk dalam Doota Mall ni, tapi tak ada yang menarik perhatian bagi aku. So, kami ambil keputusan untuk tunggu kengkawan yang lain kat luar. Yes sejuk. But, I think it’s more interesting rather than look at unfit attire for me. Sad memanjang nanti. Eheh.
IMG20160128155555
Spot the unique.

After 30 minutes waiting, we decided to enter again in Doota Mall. Yes, they’re waiting us at the main entrance. Eheh. Pastu blah ke Namdaemun kejap.

That’s the end of our 4th day in Seoul. Fuh!

Posted in Korea, Seoul, Vacation, Winter Trip

Winter Trip 2016: Namsan Tower

Assalamualaikum..

Previous entry: The War Memorial of Korea

Selepas sahaja dari ↑, kami bergerak ke Myeongdong sebab nak ke Namsan Tower. Keluar sahaja dari Exit 2 Myeongdong Station. Agenda mendaki bermula lagi. Jalan yang sama aku guna masa kami pergi back on 2014. Ada satu lagi cara nak ke cable car station tu, guna lift. Masalahnya aku nda tau arah lift tu dimana. Hehe. Sorry kawan-kawan.

IMG-20160128-WA0057
Episod mendaki di Seoul takkan ada kesudahannya.
IMG20160128125220
Keluar dari cable car, teruslah menaiki anak tangga yang cute ini.
IMG20160128125300
The tower! {#bertabahlah}
IMG20160128131844
Sampai juga.
IMG20160128130018
Nda ramai orang pon.
IMG20160128130657
Benda ni pon jadi mangsa vandalism.
IMG-20160128-WA0066
Sang suami mengabadikan kenangan si isteri.
IMG-20160129-WA0039
Hanis & Masni. {#senyummaintain}
IMG20160128130031
Keys.
IMG20160128130819
Hari tu pergi, benda ni pun kena lock dengan kunci. Kali ni siap kena pagar pulak.
IMG-20160128-WA0039
Hilangkan penat. Erk!
IMG_20160128_194227
Sebelum balik. Bye! Bye! Namsan! {#senyumdalamsejukkot}
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kami gunakan lif masa turun. Ini tempat perhentian lif di bawah.

Sorry kawan-kawan kalau memenatkan korang. Actually, kalau tak pergi Namsan Tower ni pun tak apa kot. Bukan ada apa sangat pun, cuma ada beribu-ribu kunci yang melambangkan kekuatan cinta pasangan kekasih katanya. Bawa diorang pun sebab Namsan ni seolah-olah signage Seoul juga.

Kali ni pergi tak naik kat atas, kalau nak masuk tower and naik kena bayar lagi. Lagipun tak semua heksaited jejak Namsan, so blah dari tempat tu kira-kira 30 minit. selepas ‘lawat kawasan’. Ehe! Cuaca sejuk sangat antara faktor kena cepat-cepat turun + perut semua kelaparan. Jam 2 geng!

Lagi bagus rasanya ke Namsan guna tangga. Duit tak kacau, cuma penat lah. Berapa anak tangga aku belum buat research {#bukansemuaakutau}, tapi dalam ratus jugalah. Stamina adalah penting disitu. Plan mula aku nak buat macam tu, tapi memandangkan sakit kaki masih terasa, cancelled. Guna cable car bayar KRW8,500 (return) {#janganlokek #Sayangkaki #janganmarah}

Ehee.. Destinasi seterusnya makan ikan bakar di Dongdaemun Grilled Fish.Daaa..

Thank you for reading this entry.