Posted in Chapter 35, Korea Selatan, Pulau Jeju

[mts] Seongsan Ilchulbong

06 April 2018, kami mulakan hari dengan mendaki Ilchulbong (GPS: 7830959). Semalaman tidur nda nyenyak, sebabnya angin di area Seongsan ni melampau-lampau. Macam-macam bunyi dengar. err bukan mistik ya. Tapi kalau mistik pun kasi bukan ja la. 😀

Lepas sembahyang subuh, siap-siap nak keluar. Cuaca berangin yang kuat amat (amat kuat!). pakai ja tudung nda berseterika. Tabah. Sampai kaki bukit dalam jam 7 pagi. Nasib kaunter tiket sudah mula beroperasi. Usai beli tiket, gagahlah mendaki. Excited memanglah, cumanya bernafas dalam cuaca sejuk ni melelahkan jugalah. Macam tersekat-sekat. Balik-balik berhenti, nda fit – lah katakan. 😀

Layan ja la gambar-gambar weols ni yeeee…

2
Gigih kan, pagi-pagi senaman di kala cuaca bersuhu 5degree. Berhuhu la weols.
3
Awal bisnes diorang start ni. 😉
4
Finally, depan mata.
5
Antara pengunjung terawal.
6
Kaunter tiket.
7
Blessed.
8
Bermula-lah kempen 10,000 langkah. Ehe.
9
Baru 30% pendakian.
10
40% pendakian.
1
Cuaca agak hmmmm

11

12
Love this.
13
Termenunglah kan, mungkin juga travelmate I pikirkan jodoh, manatau jumpa jodoh di Korea. Lol. Rupanya di Sabah tunggu. Eheheeee. Masa ni nak give-up dah, rupanya kami dah 90% pendakian, nasib nda turun. Omg.
14
Sampai uols.
15
Tudung sis ni tak iron. Sabar je la.

161718

19
Terkejut juga nampak ahjussi ni, tak gerak-gerak sepanjang kami nampak dia di sana. Tak yah lama-lama kat atas ni, karang beku hidung. Turun le kitew pas ni.

20IMG_0433

21
Tak dapat nak nengok sunrise, sebabnya cuaca agak mendung sangat. Sangat! Angin pun kuat ya amat. 

22

232425

26
Ni kawasan aramunni-aramunni menyelam. Naanti jam 3 tak silap. Kalau cuaca dah sejuk semacam aku tak tau la macamana rasa sejuk kat air laut tu. 
27
Pelik pula sis bertutup-tutup macam ni. 

2829

30
Sekian la, pendakian kami di Seongsan Ilchulbong. Love sangat tempat ni.
31
I think this is the best picture taken by Hanis kat Ilchubong. Tengs Hanis. 😀

323433

Kos sepanjang mendaki Seongsan Ilchulbong:

  • Tiket: KRW2,000
  • Mask + Sarung tangan: KRW5,000
  • Susu Pisang + telur rebus: KRW4,100

Sebenarnya, mendaki di Seongsan Ilchulbong ni nda-lah lama sangat, kalau fit dalam 15 minit sampai kot. Rekod masa kami, dalam 25 minit. Banyak berhenti uols. Bukan apa, ambik gambar untuk simpanan sendiri, entah bila lagi dapat jejak Pulau Jeju kan. Kalau datang lagi sekali pun, belum tentu pergi sini lagi. Kelmarin petang, masa sis and Hanis busy cari Doldam GH, sempat jeling kat Ilchulbong ni, ramai gils mendaki. Sesak uols. Kami pagi ni, boleh kira berapa ramai yang daki. 6 orang je weols, termasuk macik cleaner.

Usai ja dari membeli telur rebus & susu pisang kat kaki Seongsan Ilchulbong, kami bergegas balik Doldam. Dah janji kan dengan tuan rumah nak belajar guna GPS. Awww. So punctual. Tepat jam 8 dia ada kat tepi kereta kami. Then, lepas tau macamana nak guna. Lancar le perjalanan weols. Till next entry hokay!

Posted in Chapter 35, Korea Selatan, Pulau Jeju

[mts] Friendly Muslim Restaurant @ Seongsan

Alhamdulillah. Satu persatu sis dah cuba nak update. Rajin keee. 😉 Kalau nak baca pengalaman sis d Udo click sini. ♥

Cerita masih pada hari kedua di Pulau Jeju, 05 April  2018.

Lepas dari Udo, sis terus nak ke Doldam GH untuk rehat dan buat apa yang patut. Tapi pusing – pusing, tak jumpa eh. So we decided untuk park kereta di 1 kawasan open (tak ingat berdekatan dengan GH apa tu, tapi betul-betul nampak orang ramai sedang daki Ilchulbong) and jalan kaki cari DGH. Lapar tau masa ni. Berjalan dibawah gerimis dan angin yang maha kuat. Sis & Hanis gagahkan jua diri untuk cari. Last tu weols tanya kat staff 1 kedai ni, nasib baik jumpa budak baik hati dan tunjukkan kami DGH. Syukur Allah mudahkan. Stay kat DGH hampir setengah jam. Tuan rumah tiada juga. Buat keputusan pegi ambik kereta. Tapi sebelum balik, weols pi makan di salah sebuah restoran muslim friendly. Alhamdulillah kenyang.

P_20180405_175133
Ni ha menu kami, order sup seafood ala-ala tomyam (tapi tak pedas) dan ikan je. Side dish melampau banyak (boleh minta lagi kalau habis). Each dish cost KRW15,000

Kedai makan ni tutup jam 6, kesian diorang kena tunggu kami makan. Sebabnya kami masuk dalam kedai ni dah jam 5.40pm. Kedai ni langsung tidak menghidangkan daging, prasarana pun sangat selesa.

image2 - MF
Mula-mula tu, kami just jalan-jalan nak berpeleseran cari skin care, tetiba nampak sticker Muslim Friendly ni, dan-dan kami masuk. Lapar weyy. Maklumlah, makan roti je dari pagi tadi.  Kedudukan kedai ni tepi jalan utama yang berdepan dengan Ilchulbong.
image1
Ni sign board kedai tu. Bila kami tanya nak daging, dia terus cakap tak ada daging kat kedai dia, actually acah-acah ja tu, ehehehe. Only seafood je ye. Syukurlah. Kalau adik hakak rasa ragu-ragu tak yah masuk kay. 😀
image1-1
Kalau nak makan sini, boleh taip nombor phone diorang tu kat GPS korang kay.
image2-1
Kalau faham peta ni, boleh cari terus tanpa GPS. 😉

Lepas kenyang, tangguh nak balik, weols masuk The Face Shop lagi, eh bukan tu ja, masuk Innisfree, Nature Republic, Laniege, Iope, semua tempat kami masuk. Eh tapi serius, murah gils kat sini tauuuuuu.

Tapi kan, kami ada nampak juga bebudak melayu masuk McD kat sini, persoalannya: kalau makan kat situ even makan shrimp/ fish burger boleh makan ke? kan satu tempat masak (dapur) ngan daging yang sewaktu dengannya? Takpela, pendirian masing-masing kan. Cumaaa, fikir-fikirkanlah dulu ye adik hakak abang. =)

Thanks for reading this entry! ♥

 

 

Posted in Chapter 35, Korea Selatan, Pulau Jeju

IDP

Assalamualaikum..

Nak baca kisah sewa kereta boleh baca kat sini kay.. Kereta sewa di Pulau Jeju.

Okay, okay. Perkara pertama korang kena ambil tahu untuk memandu di Pulau Jeju, korang kena ada International Driving Permit (IDP).

Proses nak dapatkan IDP sekejap je, tak sampai 1 jam pun (tolak masa menunggu, lagi ramai kat dalam pejabat tu, lagi lama-lah kan). 

Syarat nak buat IDP:

  • Pergi pejabat Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang terdekat dengan anda. 😉
  • Mempunyai lesen memandu yang sah (kelas D). Tarikh luput lesen memandu uol sekurang-kurangnya 1 tahun.
  • 1 salinan kad pengenalan (depan & belakang).
  • 1 salinan lesen memandu (depan & belakang).
  • Isi borang JPJL1. Kalau tak tahu, tanya pegawai JPJ.
  • Sila bawa gambar berukuran pasport, sis tak pasti kalau diorang ada sediakan perkhidmatan menggambar. Better bawa je kan.
  • Wang berjumlah RM150.

Sis buat IDP hari tu kat UTC, lagi 3 hari nak jalan. Lesen sis luput pada bulan November tahun ni. Hitung – hitung kurang dari setahun-lah kan, so sis kena renew. Total nak buat IDP + renew driving licence sis masa tu RM180. Alhamdulillah, setel. 

IMG_1572

IMG_1570

Thanks for reading! ♥