Posted in Chapter 36, Kembara, Pulau Jeju, Spring Trip, Vacation

[mts] Camelia Hill

Sambil memanaskan badan dalam kereta, kami berbincang nak pegi mana. Osullac Tea Museum atau Camellia Hill? Memandangkan ini adalah musim Bunga, kami ketepikan Osullac dan terus tekan GPS (7920088) Camellia Hill (CH). Sepanjang menuju ke sana, angin masih di tahap kegusaran. Mungkin kalau lelaki ok ja la kali dengan cuaca berangin macam tu. Tapi aku, aiihh. Risau memanjang.

Nak tahu, sebelum sampai ke CH, salji turun sekali lagi. Omg cuak gila uols. Sis memang berdebar sepanjang perjalanan. Bila dah sampai CH still bersalji + angin kuat lagi. Bincang dengan Cik Hanis, kalau-kalau salji berhenti kita nda payah masuk CH la, balik. Sebab mesti basah. Sambil makan-makan roti dalam kereta, sambil memerhati kereta lalu Lalang seakan tidak kisah salji yang berturunan.

Lebih kurang 10 min, salji berhenti, angin kuat berhenti, matahari manampakkan diri dan cuaca tetiba panas memancar engkau. Jadi kau fikir, kau mahu sia-siakan masa? Sudah datang, masuk je la dalam taman CH tu. Masa kami nak ke kaunter tiket, banyak gils kereta masuk. Aikkk? May be diorang dah tahu, salji tak lama ponnn. Haha. Kami ja yang drama lebih ni. Dan, dan… Layan la gambar sekitar di sana. Ehe!

Salji tengah lalu + angin. Ingatkan ribut suda ini. Overthinking.

Selepas ‘salji lalu’.

EF: KRW8,000/ adult. Dapat sijil kemasukan lagi.

Entrance. Nampak tak panas matahari memancar itew.

CH ni terlalu banyak spot best untuk bergambar.

Nda sangka bole masuk CH dek kerana cuaca berdrama sebentar tadi.

Kami ni pantang nampak cafe. Tapi nda juga masuk-masuk. Ehehehe

Tu ha sijil kemasukan kami di sini. πŸ˜€ πŸ˜€

Patung yang paling famous di Jeju
Layan gambar bunga-bungaan di sini okay

Entahlahh berapa usia pokok ni

Major love from us dari Camellia Hill.

Kalau musim bunga, sis memang suggest uols pergi sini. Segar. Kawasan yang jauh dari kesibukan. Udara fresh. Tenang. Mood bahagia & gembira menguasai diri selepas dari melihat bunga di sini. So, bajet di sini KRW8,000 (EF). Jumpa di next entry yaw!

Posted in Chapter 36, Kembara, Pulau Jeju, Spring Trip, Vacation

[mts] Jusangjeolli Cliff

Masuk kereta cepat-cepat sebab angin maha kuat. Berpanasan seketika dalam kereta seketika. Lepas dapat haba dari kereta, bersedia ke destinasi seterusnya iaitu Jusangjeolli Cliff (JC). Ketika ini, angin seperti biasa. Bukan apa, gusar kalau salji turun lagi. Takut wehhh. Jalan licin kottt. Sepanjang di JC pun nda aman. Banyak orang tu ok la sikit, tapi angin laut yang menyapa bagai tiada ampun. Nasiblah tudung sarung ja, kalau bawal. Hambik le engko senget sana sini. Nda lama pun di JC, dalam 15 minit. Usai bergambar dan pusing di sekitar taman, kaki terus lari ke kereta. Gerimis mengundang awak. Bagus balik. Suhu pun boleh buat ber-huhuhuhu.

So, layan je gambar weols yang tak seberapa ni. Ehehe

Kawasan parking.
Sayu ja cuaca ni kan.
EF: KRW2,000/ adult
Tengok ha tudung tu, inda payah pakai kipas mau berlakon terbang-terbang πŸ˜€
Ada gerai juga kat sini, tabah ja lah mau makan hallabong tu. Masa ni dah gerimis mengundang, langkah weols laju bebenor.
Lepas ni pulang.

Bagi sis, pegi ke tak ke sini, tak kisah. Dari korang ja. Actually kawasan ni luas lagi. Tapi kami cuma pergi tempat trademark lokasi ni ja. Yang taman-taman kat dalam tu, kami nda pergi. Sebab hujan gerimis ni, membantutkan niat. Tapi berpuas hati juga. Alhamdulillah.

So, bajet kat sini cuma KRW2,000 je. GPS ke JC: 7381393

Posted in Kembara, Vietnam

Hari Terakhir di Vietnam

Assalamualaikum.. Salam Sejahtera.. πŸ™‚

(Previous Entry, Click – Hari Ketiga di Vietnam.. )

Wohooo.. Maaf, lama pulak nak update Hari Terakhir di Vietnam ni.. ekekeeekee.. Biasalah banyak agenda hujung-hujung bulan Januari.. Wokeylah..Untuk entry Hari terakhir ni.. Aku tak banyak juga nak cerita.. Hanya bergambar sakan kat Tan Son Nhat International Airport.. Nak-nak flight kami delay.. Ingin menyembunyikan perasaan risau.. Bergambarlah sahaja.. Ekekekeke…

Ada lagi sisa baki duit nak berbelanja.. Siap dah kemas barang, sarapan ala kadar.. Apa lagi round buat kali terakhir area Ben Tanh… Sempat juga rembat baju kurung pasang siap 3 pasang.. dan Kak Mas pun macam tu juga…

Before blah, singgah makan kat kedai kedai Hajah Basiroh.. Menu sama macam semalam.. πŸ™‚

20141101093516
Nasi Goreng Ayam versi Hajah Basiroh.. Namun-namun, puas hati. Yummm

20141101082235
Beli 3 in 1 kopi ni, saja mau rasa versi Vietnam. Ternyata sedap!! Paling penting halal.. Menyesal tak beli banyak-banyakk.. Haihh

20141101112134
Depan hotel kitaorang, ada mamat selalu stay dengan motor sambil jual kopi. Kawan kata, try beli sebab rasa kalah kopi kat ‘Starbuck‘. eh, rasa kopi starbuck pun tak pernah minum. Dan di hari terakhir, mencubalah. segelas ni harga RM3. Rasanya sangat creamy, manis tak sangat, secukup rasa. Dan cukup untuk buat tangan ‘two thumbs up’!! πŸ™‚

20141101113703
Dalam teksi nak ke Airport. Flight jam 1.20 waktu Vietnam maknanya, jam 2 kat Malaysia. Waktu ke airport dalam 11 pagi. Risau juga semasa perjalanan ke Airport. Waktu puncak ke apa ntah, sebab jalan sesak. Motor lagi main cilok suka hati. Driver teksi tu ketawakan kami, sebab we all teriak-teriak manja dalam teksi. Hahaha. Gila tak panik, maunya ada kemalangan depan mata.. Haihhhh… Kussss semangat..

IMG_20141101_120451
Datang, 1 beg. Balik 2 beg. Ekekeke.. Lumrahlah macam tu.. Beg biru yang ber-wrap tu baru beli. Harga RM50. Nak kurang pun tak kena bagi dah.. Oh ya, sampai-sampai Airport terus wrap bag. sebab risau sejarah mungkin berulang. Dan saya nasihatkan anda-anda, jalan jauh nak kemana jua, wrap-lah. Bukan apa, mengelak kejadian tak diingini terjadi.. Harga wrap untuk 1 beg dalam RM17.. Takpela, dari beg yang di sayang tak dapat guna lagii.. Masa ni tunggu check in. Aiyoo.. lambat tauuu. Rupa-rupanya delay!

20141101115134
Kata orang penantian suatu penyeksaan.

20141101115215
Bergambar berdua. Eh, eh budak belakang tu, photobomb sangat!

20141101123403
Suka hati depa tangan macam tu.. Ekekekeee

20141101123622
Bergambar walau di mana berada..

20141101123826
Jom masukkk

20141101125746
Baliklahhh.. Janganlah lama-lama di negara orang.. πŸ˜‰

20141101014102
Selfie-lah.. Apa lagi!

20141101014359
Sebab tu cari lokasi yang kurang orang.. πŸ˜€

20141101142322
Nampak tak.. Kapal kami dah sampai..

20141101144447

IMG-20141102-WA0005

Nampak tak kami duduk kat mana.. Terpisah ok. Tapi terpisah dengan baik.. Kak Mas kat seberang, ai kat seberang..Hehehe.. Best-lah tak ramai orang.. So, you boleh buat ikut suka hati you, contohnya, bergambar macam ni.. ekekeke.

20141101145113

20141101150919
Selamat Tinggal Vietnam.. Semoga kita berjumpa lagi.. πŸ™‚

Sesampai di KLIA2, kami tiada masa nak bergambar lagi.. Terus check in, lupa nak buat web check in hari tu. Round satu KLIA2 tu, rupa-rupanya kiosk dah tak kena guna. Bertuah betul. So buang duit RM10/ seorang untuk check in. Cis! Habis urusan check in dan drop baggage terus ke surau.. Lepas dari surau, cari makan, lepas tu beli pesanan orang, bun Gardenia yang maha sedap tu.. Bila menunggu waktu terbang, memang tak terfikir lagi nak bergambar-gambar.. Lagipun penat, battery HP dah low sangat.. So.. Baliklah..

Dengan ini, cuti beli belah di Vietnam berakhir di sini. Taktau bila nak jalan lagi. Yang pastinya, tahun 2015 ni aku tak keluar Malaysia, banyak benda nak settle. πŸ™‚ 2016 kita beraksi semula, hokkay! πŸ˜‰

(Eh Eh masa update ni, tengah menonton perlawanan Arsenal vs Aston Villa, hello! Sampai Arsenal menang tak habis update.. πŸ˜‰ Menang 5-0. Err ulangan. 5-0!! Ops! Sorry, ai memang The Gunners. Sorry buat yang tak senang hati.. Muahaha)

PhotoGrid_1424922477397-1
Thanks for reading this entry!