[mts] Winter Trip is Over

Assalamualaikum..

Alahai, pada tika dan saat ini, aku sedang mengalami selesma. Sakit yang dibawa dari kampung kesayangan..

Seperti tajuk yang tertera, winter trip is over bebeh. Belum seminggu, dah rindu dengan Seoul (banyaklah rindu.. Hahaha) Sampai dari Kolompo kelmarin dalam 1030 hrs. Jejak rumah kesayangan around 11:30 am. Alhamdulillah. Perjalanan keluar dari Sabah hingga kembali semula semunya berjalan dengan lancar. Terima kasih Allah.

Bila trip dah berakhir maknanya apa? Maknanya akan ada benda nak dikongsi di sini. Ye dak? hehe.. InshaAllah, esok lusa, minggu depan bulan depan atau bulan berikutnya akan muncullah entry dari tanah Kpop tu. πŸ˜‰

Trip kali ni terlalu banyak kenangan dan pengalaman. πŸ˜€

Sekarang ni, tengah kemaskini gambar-gambar. Dimulakan dengan sesi pemindahan gambar dari kamera dan HP ke laptop, lepas tu letak dalam folder mengikut hari-harinya, ditapis dan selepas lulus sesi saringan baru akan ada entry untuk Winter Trip ini.

Sebelum tu, belanja 1 gambar pada hari ketiga di Seoul.

IMG-20160127-WA0025
Taken by Hanis (pemilik wajah yang jelas) πŸ˜‰ Berlatar belakangkan pagar-pagar Gyeongbokgung Palace. Tengoklah kulit kami, seakan-akan kulit wanita korea dahhh. (Padahal edit. ekekeekeee)

Thank you for reading this entry!

Buku Merah

Assalamualaikum uuuu…

Eheheee… Alkisahnya, mahu berpergian pada ahad ni. Baru kelmarin renew si ‘buku merah’.. Ahaha.. Macam tak heksaited pulaks kan. Erk!

Actually pergi dah masa Isnin tu, tapi abang adik handsome kat kaunter ambik nombor kata tak leh nak buat pada hari tu juga. Errr.. tau tak sebab hapa? Sebabnya, passport ai tak expire lagi. 13 Feb 2016 baru tamat tempoh. So, nak kena bawa juga si buku merah yang belum tamat tempoh tu baru boleh renew.. Dan, dan.. Balik dengan hampanya. Sudahlah payah nak carik masa nak ke UTC. Takpelah, bersusah-susah demi mu Seoul, aku sanggup. Tettttt!

Dan kelmarin awal pagi, aku curik masa sekeeeejaaaaap ke Pejabat Imigresen tu dan membawa buku passport lama (ampuunnnn). Nak tau, belum jam 8 aku dah terpacak depan pintu masuk. Dalam 2 minit aku di layan pegawai wanita untuk urusan ambil nombor. Okeh, settle. Nasiblah tak ada lagi adik handsome hari sebelum tu. Kalau ada mesti dia pikir yang semalaman aku cari buku tu, sebab aku bagi alasan dengan dia Isnin tu ‘Missed place’. Hahaha

Untuk renew passport, tak perlu bawa gambar like I did back on 2014. Kena panggil kat kaunter, dan tepi ada kamera. Wah, ini sudah bagus. Abang kat kaunter siap bagi aku shawl untuk tutup tudung aku yang ber-glitter ni walau tudung aku warna gelap gitew. Siap tanya kat abang tu, kalau-kalau ngam aku pakai shawl tu.. Err.. kau boleh buat macam aku? Hahah. Tunggu dalam 5 minit, bayar RM200 untuk 5 tahun. Nda ada sudah RM100 untuk 2 tahun. Kenapa begitu sekejap urusan ku, sebab nombor giliran aku 0001. Sekian. πŸ˜‰

Selesai urusan pembayaran, aku nda lagi tunggu 1 jam tempoh siap. Terus balik. Nanti jam 1 baru ambik. Bijak kan. πŸ˜€

PhotoGrid_1453198869931

Setakat ni dah ada 3 buah buku Passport. Kali pertama buat pada tahun 2011 (2 tahun), kedua 2014 (2 tahun) dan terkini 2016 (5 tahun)

Alhamdulillah, setakat ni semua persediaan untuk ke sana settle bit by bit dengan lancar. Terima kasih Allah. πŸ™‚