Posted in Chapter 35, Pulau Jeju, South Korea, Spring Trip, Vacation

[mts] Seopjikoji

Assalamualaikum..

Lepas ja weols tahu bagaimana nak guna GPS, our next destination after taking bath & breakfast that day was Seopjikoji. Lokasi drama yang famous di Pulau Jeju. I think it’s true. Banyak gils orang datang. Cuaca pun cerah. Perfect & windy. Tapiiii, bila sampai lokasi mau naik ke rumah api tu, mashaAllah, angin dia no joke ok. Sis is risau gils dengan Hanis, angin tu, aduhai.

Usai bersiap & check out dari DGH, kami memulakan pemanduan dengan penuh bergaya dan keyakinan (gitu!). Dalam perjalanan keluar dari area Ilchulbong, kami terpana seketika dengan keindahan bunga Canola di tepi jalan. Masa tu, cik hanis dah cakap, ‘kakkkk berhenti!’. Ragu-ragu juga mau berhenti ka nda ni. Tapi kami ternampak bas persiaran yang membawa pelancong berhenti di tepi jalan. Dan dalam masa yang singkat terus bagi signal & berhenti. Sebelum keluar tawakkal ja la kalau kena saman. Siap pasang emergency light lagi (pernah baca kat blog, berhenti ja tepi jalan pasang EL, pihak berkuasa kat sana faham yang berhenti tu pelancong, errr πŸ˜‰ ) Sedang berjalan kaki menuju lokasi bunga tu, bagi signal dengan tangan ok tak sambil tunjuk kereta kami kat pemandu bas, dia pun balas ok. Hah, Apa lagi, jalan terussssss. Dengan KRW1000 tu, bergambarlah awak-awak dengan sepuasnya selama mana you nak guys. πŸ˜€

Jom layan!

awww

Dan selepas itu, maka lancarlah perjalanan kami ke Seopjikoji.. Layan kan ajelahh.. (Gambar maha banyak, sorry!)

Nak sangat I jalan-jalan kat atas batuan ni.

Hati ada senang jejak sini. Ramai orang guys.

Sejarah Seopjikoji.

Marilah berjalan kaki.

Ada cafΓ© kat dalam tu, tapi tak ada masanya mau singgah-singgah. Ehe

Kepanasan dari gambar ni ter-cover dengan angin yang maha kuat.

Gigih jalan nak naik ke sini je.

Masa sepanjang daki tangga ni, kena pegang pagar tu. Angin tu ha, kuat sangat. Sis tak seimbanglah katakan.

Tadi weols kat hujung tu tau. Gigih lah kan berjalan kaki.

Tak dapat weols nak masuk ke sana, nda pandai surut orang.. dari sini pun boleyy

Berjaya meredah angin yang maha hebat kuatnya.

Nampak tak bentuk love kicik kaler merah tu, nak pegi sana lepas ni. Ehe

Marilah turun menuju ke love merah tu. Ehehe

Hati ini Allah yang punya.

Lob lob lob

Hey tadi kami kat atas tu tauuuuu. Bangga le tu.

Jom menuju ke luar kawasan leee

Nasib la kami sudah ambik gambar di tepi jalan tadi. ehehe

Gerai yang berada di persekitaran.

Selfie hengpong.

Good bye Seopjikoji! Till we meet again. Uhuhuhuhu

Sorry kualiti gambar tak menarik. Herlok ja dalam simpanan, dah upload kat sini, ada sedikit blur pulekkkk. Hish. Ehehe

Oh ya. Kat Seopjikoji tidak ada Entrance Fee, cuma perlu bayar parking ja kalua bawa kereta sendiri, bayaran parking KRW500. GPS ke Seopjikoji: 7604251.

Posted in Chapter 35, Korea Selatan, Pulau Jeju

[mts] Seongsan Ilchulbong

06 April 2018, kami mulakan hari dengan mendaki Ilchulbong (GPS: 7830959). Semalaman tidur nda nyenyak, sebabnya angin di area Seongsan ni melampau-lampau. Macam-macam bunyi dengar. err bukan mistik ya. Tapi kalau mistik pun kasi bukan ja la. πŸ˜€

Lepas sembahyang subuh, siap-siap nak keluar. Cuaca berangin yang kuat amat (amat kuat!). pakai ja tudung nda berseterika. Tabah. Sampai kaki bukit dalam jam 7 pagi. Nasib kaunter tiket sudah mula beroperasi. Usai beli tiket, gagahlah mendaki. Excited memanglah, cumanya bernafas dalam cuaca sejuk ni melelahkan jugalah. Macam tersekat-sekat. Balik-balik berhenti, nda fit – lah katakan. πŸ˜€

Layan ja la gambar-gambar weols ni yeeee…

2
Gigih kan, pagi-pagi senaman di kala cuaca bersuhu 5degree. Berhuhu la weols.

3
Awal bisnes diorang start ni. πŸ˜‰

4
Finally, depan mata.

5
Antara pengunjung terawal.

6
Kaunter tiket.

7
Blessed.

8
Bermula-lah kempen 10,000 langkah. Ehe.

9
Baru 30% pendakian.

10
40% pendakian.

1
Cuaca agak hmmmm

11

12
Love this.

13
Termenunglah kan, mungkin juga travelmate I pikirkan jodoh, manatau jumpa jodoh di Korea. Lol. Rupanya di Sabah tunggu. Eheheeee. Masa ni nak give-up dah, rupanya kami dah 90% pendakian, nasib nda turun. Omg.

14
Sampai uols.

15
Tudung sis ni tak iron. Sabar je la.

161718

19
Terkejut juga nampak ahjussi ni, tak gerak-gerak sepanjang kami nampak dia di sana. Tak yah lama-lama kat atas ni, karang beku hidung. Turun le kitew pas ni.

20IMG_0433

21
Tak dapat nak nengok sunrise, sebabnya cuaca agak mendung sangat. Sangat! Angin pun kuat ya amat.Β 

22

232425

26
Ni kawasan aramunni-aramunni menyelam. Naanti jam 3 tak silap. Kalau cuaca dah sejuk semacam aku tak tau la macamana rasa sejuk kat air laut tu.Β 

27
Pelik pula sis bertutup-tutup macam ni.Β 

2829

30
Sekian la, pendakian kami di Seongsan Ilchulbong. Love sangat tempat ni.

31
I think this is the best picture taken by Hanis kat Ilchubong. Tengs Hanis. πŸ˜€

323433

Kos sepanjang mendaki Seongsan Ilchulbong:

  • Tiket: KRW2,000
  • Mask + Sarung tangan: KRW5,000
  • Susu Pisang + telur rebus: KRW4,100

Sebenarnya, mendaki di Seongsan Ilchulbong ni nda-lah lama sangat, kalau fit dalam 15 minit sampai kot. Rekod masa kami, dalam 25 minit. Banyak berhenti uols. Bukan apa, ambik gambar untuk simpanan sendiri, entah bila lagi dapat jejak Pulau Jeju kan. Kalau datang lagi sekali pun, belum tentu pergi sini lagi. Kelmarin petang, masa sis and Hanis busy cari Doldam GH, sempat jeling kat Ilchulbong ni, ramai gils mendaki. Sesak uols. Kami pagi ni, boleh kira berapa ramai yang daki. 6 orang je weols, termasuk macik cleaner.

Usai ja dari membeli telur rebus & susu pisang kat kaki Seongsan Ilchulbong, kami bergegas balik Doldam. Dah janji kan dengan tuan rumah nak belajar guna GPS. Awww. So punctual. Tepat jam 8 dia ada kat tepi kereta kami. Then, lepas tau macamana nak guna. Lancar le perjalanan weols. Till next entry hokay!

Posted in Chapter 35

[mts] SGC takes SGP day 3

Baiklahhh, finally today is the day (Julai 28th) sis akan menyaksikan perlawanan Arsenallllll. ohemgieeee. sis is heksaited. sis is nervous. sis is entahlahhh. πŸ˜‰

Tapi sebelum malam menjelma, sis & sis Jen jalan-jalan dulu ke Bugis Street (again) kali ni nak berhabisan beli souvenir untuk sis kenang-kenangkan nanti. Eheee.. Jom layan gambar ajalahhh..

Ready to memenatkan diri di cuaca panas.
My second time. For sure akan ada 3rd, 4th and anddd.. πŸ˜‰
Area Bugis Street
Jalan-jalan beli souvenir.
Makan before balik hostel.
Ready to go to Singapore National Stadium.
nasib kaki tak merajuk berdiri lama-lama.
Selepas berbaris Panjang, dapat merchandise yang di mau, dapat gambar poskad pemain, mengabadikan kenangan di sini bersama one of Arsenal fans from west Malaysia.
Awww, just love the environment.
Feel the crowd. I’m so excited.
My First time. Omg. This is real.
Just, major love.
The stadium.
Before kick off. Sorry sis tak pegang HP masa game. Focus gitew.
Tetiba Elneny datang kau. Tak meroyan. Nasib sis kat atas tau. Gambar ehsan the guys yang hampir gils when Elneny comes to them.
Sabah Gooners Club!
Bumped with Arsenal fans from Sarawak. Awww. Love!
The guys. The fanatic. The true fans. #respect
Muka ada banyak happy bila menyaksikan team kesayangan sampai mati main depan mata. Oh God, can’t wait October next yearrrr!
Major Love!
Ber-makan-makanan selepas menyaksikan our team WIN!!!
Berbaris-baris panjang sebelum kick off tadi untuk beli ni je. Uhu!
Pict of the day la kan. With sis jen. πŸ™‚

Baiklah, sekian dari Sis. After this sis nak sambung Spring Trip kat Jeju. Sorry pada yang menunggu lama. Eh ada yang tunggu kew. πŸ˜‰