Posted in Birthday, Vacation

[mts] I day trip, Singapore

Assalamualaikum..

4hb November (Jumaat) lepas aku ke kota Singa untuk sightseeing. Amboi, kemain kan. Haha. Bolehlah tambah 1 cop lagi kat passport tuh. Pergi pagi, balik petang. Asal adalah kan.

Perasan tak aku letak hari Jumaat kat atas tuh. Hah kalau fly terus ke Singapore okla kan.. Kami (aku & makcik opis) bergerak ke Singapore dengan menaiki bas dari Malaysia atau dengan lebih tepat Johor.

Silap hari lah ke Singapore time cuti hujung minggu rakyat Johor. Makaihh.. Banyak orang kau! Tunggu bas dan hampir 30 minit, dah tu dalam bas (berdiri) hampir 1 jam. Tak lenguh kaki engkau. Penat geng! Kata orang tempatan, tunggu bas + sampai ke Singapore taklah sampai 30 minit.

Kami gerak (jalan kaki je, sebab dekat) dari Citrus Hotel ke JB Central jam 7:30, sarapan kat JB Central siap lebih kurang 8:30, kami sampai ke Singapore (MRT Kranji) lebih kurang jam 10.00 pagi.

JB Central ⇒ MRT Kranji ⇒ MRT Woodland ⇒ MRT Bayfront ⇒ MRT Bugis ⇒ MRT Kranji ⇒ JB Central

Di atas ni adalah pergerakkan kami sepanjang di Singapore. Dalam itinerary, dalam 3-5 tempat boleh cover, tapi malangnya tak semua tempat yang tersenarai dapat dijejaki. Maklumlah berjalan bersama warga emas ni, membantutkan niat ai. 😦

Bajet 1 day trip adalah:

  • JB Central ke MRT Kranji: RM1.50/ orang (sepatutnya RM1.60)
  • MRT Kranji ⇒ MRT Woodland: SGD1.60 (RM 4.90)
  • MRT Woodland ⇒ SGD10 Singapore Tourist Pass (RM30.50)
  • Gardens By The Bay ⇒ SGD 31 (RM94.55)
  • Makan ⇒ SGD 9.50 (RM29)
  • Mineral ⇒ SGD 0.60 (RM1.90)
  • FM + Kipas + KeyChain + Postcard ⇒ SGD 17 (51.90)
  • MRT Kranji ke JB Central ⇒ SGD 1.60 (RM4.90)

Total 1 day trip ini adalah: RM219.25

Next entry is Gardens By The Bay 😀

 

Birthday Wishes

Assalamualaikum.. 🙂

Err.. November near to end of the month dah.. Sad! Eceh! 😦

In this  month there a some of my friends who always remember my date. The good friend, the best friend, the friend who understood my attitude, share same interest and many more. Or this century being called as BFF – best friend forever. 😉 These friend never forget 02nd November was my birthday date.

Screenshot_2015-11-03-07-30-36-1

From Wirda Arsih; married, had a pair of children and stayed in Kedah follows her husband which posted there. Yup, surely for work.

Screenshot_2015-11-03-07-31-09-1

The longest friend I ever had. Putri Husnain. Knew her since secondary school (2000). I love  her ‘swag’. The strongest lady I respect with what she had gone through as a woman. Love you too bud! – She’s single!

Screenshot_2015-11-03-07-31-47-1

First I met her 22 November 2002. This year are our 13th year friendship. The one who knows me well. The one who understood me good. Thanks for being my friend Suhaini! (She is single!)

Screenshot_2015-11-03-07-30-51-1

She was my junior back at UiTM. Norashimah. She knows everything. I classified her as a multitasking friend. I love her. He taught me many things. Cooking the most. 😉 – She’s single! Untong siapa dapat.

Screenshot_2015-11-26-09-35-01-1

A friend who knows me well too. Nurita. Like Wirda, married and had a pair children. Now stayed in Kuching, follows her husband for a work too.

A lot of friends sent me birthday wishes too. I highlight these 5 ladies because their a special for me (by the way, there a another special friend too, but wish by phone call .. Ehee! ). And yes, Mom is the 1st ranking who always wish my birthday on time. But I can’t share to you all what she said right.. Hehe.. (Nanti ada yang sendu.. 😉

Frankly, I am not the type must celebrate birthday every year.  Yes I know celebrate your big day with the big one cake with the amount of candles same as your age number, blow the candle, laughing and surrounding by people who loves and cares you with infinity will give you a lot of memories.

But for me it’s sufficient just get the birthday wishes. No cake, no card, no gift or similar. Enough I do what I want (It’s include if I want to buy my birthday cake with myself).  Usually, I prefer to be alone on my day while with people in ‘chaotic’ time.

For those who sent me birthday wishes, Thank You so much. You all are the best!

Thank you for reading this entry! 🙂

 

Say Hi to November!!!

Assalamualaikum.. Salam Sejahtera.. 🙂

Previous entry: click here..

PhotoGrid_1446430176479
Picture: Kundasang, captured by me.

Pejam celik, pejam celik. Dah bulan November. Eiii.. Cepat sangat masa berlalu kan.. Nak, nak ada azam tak tercapai lagi.. (Biasalah – kurangkan lemaks degil, masih macam niiii jugaaaaa.. Ini merupaka azam yang selalu kena re-new.. 😀 )

Bersamaan dengan ini, untuk kesekian kali aku nak bagitahu lagi yang aku.. Sayang November!!! 😀 Dan November kali ini, banyak maknanya, antaranya.. Even belum dapat mulakan lagi perniagaan yang telah dirancang sekian lama, tapi dapat memulakan perniagaan kecil-kecilan yang merupakan senarai ketiga dari banyak-banyak senarai.. Dan itu terjadi pada bulan ini. Wallaaaaa.

btw, today is my birthday!!! 😉

PhotoGrid_1446430120722
Picture: View from my room at Mount Kinabalu Heritage Resort & Spa, Kundasang Sabah. (Old pict) Captured, by me.

Thanks for reading this entry!