Posted in Chapter 38, Europe Trip

[mts] Trummelbach, Switzerland.

Salam, lamanya nda update blog pasal travel. Sis sambung percutiaan ke Eropah 2019 lepas yer. Walau pon dah setahun lebih berlalu, masih segar diingatan sis tauuu. heheh.

Dalam pencarian First Walk Grindelwald yang tak jumpa-jumpa, kami berehat sekejap di satu parking. Rupa-rupanya tempat tu adalah kawasan parking Trummelbach. Trummelbach ni merupakan air terjun bawah tanah yang terbesar di Eropah yang mana terletak di antara Lauterbrunnen Valley dan Stechelberg Mountain. Pasal Stechelberg nanti kita cerita di entry akan datang yer. 😉

Nak masuk ke Trummelbach ni pun ada entrance fee, mana bole suka-suka kan, CHF11- dewasa, CHF4 untuk kanak-kanak. Memandangkan bukanlah termasuk dalam list kami, walaupun tarikan Trummelbach ni unik sikit, which is merupakan satu-satunya air terjun bawah tanah di dunia yang boleh menggunakan lift mahupun berjalan kaki menggunakan tangga ketika naik/ turun, kami hanya bergambar di sekitar jalan menuju ke entrance sahaja. Trummelbach juga sebenarnya termasuk dalam senarai UNESCO World Heritage Site. Wow!

InshaAllah next time, ada rezeki nak masuk Trummelbach ni. Sebab lepas ja dari sana, bila baca tarikan & pengalaman blogger lain, SubhanAllah sangat view dia. Ada 10 waterfalls dalam tu, mak aih. Korang-korang yang nak jejak Lauterbrunnen dinasihatkan untuk singgah Trummelbach ni, rasanya tak rugi kot! 😉

Almaklumlah musim sejuk dan masih bersisa baki autumn, dedaunan kekuningan bertebaran di sana ni. Suasana sangatlah cantik, masa kami kat sana tu pun cuaca tak-lah panas dan memang sedap mata memandang. Errr tetiba windu weeeyyyyy. Okey layan ja la gambar kat bawah ni, ni je gambar yang kami ada. hehe. Tapi hasil sangatlah mengujakannnnn!

Cantik sungguh.
Abadikan Kenangan =)
Ini ja sempat ambi gambar untuk info Trummelbach, kesian kan, hihi
Anneyong Trummelbach!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s