Posted in Chapter 37, Young Living

YLEO: Bergamot

Nama saintifik: Citrus aurantium

Mempunyai unsur semula jadi limonene, gamma tripene, beta pinene & linalol.

Apa tu Bergamot? Sejenis citrus ye anak-anak, kalau kita orang kampong panggil ni limau purut. Hehe. Di YL, EO Bergamot dihasilkan daripada kulitnya yg menggerutu tu & wilayah YL yang menghasilkan EO ini adalah Italy, bermula tahun 1994.

Ok, apa bau EO Bergamot?? EO ni bau dia citrus kebunga-bungaan. Sangat harum sisthurrrr (Sampaikan sis buat diy perfume hari tu guna Bergamot- errr, tu lain cerita. hihi). Bau Bergamot juga boleh membawakan kita dalam aroma santai dan sangat menyegarkan.

Bila diffuse kat pejabat boleh membantu meningkatkan aura positif & menenangkan, begitu juga kalau diffuse kat rumah, masa nak buat kerja-kerja rumah, rasa tenang jer. Lagi satu, kalau tengah sedih or dalam keadaan hambar, cer try diffuse bergamot. Ceria terus tu! ehehhe

Bergamot sesuai digunakan bersama EO Geranium, Lavender, Ylang Ylang & Orange.

Manakala dalam EO Blend, Bergamot boleh didapati dalam Clarity, Dream Catcher, Gentle Baby & PPP.

Kalau nak dapatkan EO Bergamot ni boleh DM sis yer. Your Young Living Independent Distributor.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s