Posted in Autumn Trip, Belgium, Chapter 37, Europe Trip

[mts] Grand Place, Brussels

Pergerakkan dari Aeroport CDG2 TGV ke Bruxelles Midi adalah kira – kira jam 11.00 am. Untuk tiket train ni sebenarnya kami dah beli tapi jam 7.00 malam. Sampai sini pula awal, so beli tiket baru lah nampaknya. Parah! hehe

Sepanjang perjalanan ke Brussels, view cantik sangat. Sis pun nda sangka sis bole jejak kaki kat sini. Huhu. Alhamdulillah, syukur Allah benarkan.

Di Brussels kami bermalam di Mary Hotel. Sampai ja, terus bersihkan diri. Buat apa yang patut, makan. Rasa segar sangat.

Usai segalanya, kami bersiap untuk gerak ke Grand Place atau lebih dikenali di kalangan tempatan Grote Market. Kami jalan kaki ja ke sana. Makaih, besar tempat ni. Terkesima sekejap sis. 😀 Cumanya view tak berapa nak cantik sangat sebab ada pembaikan. But still awesome! Ramai gilalas orang, tapi kami hanya fokus kami ja. hehehe

Mary Hotel
Hotel kami, bolehlah. This is europe man. haha. Takde yang murah. Kopi ja murah di Europe ni kalau kamu mau tau. – From Dr. Google
B - GP 1
Cantikkan!
B - GP 2
Tu ha, sebelah kiri tu ada pembaikan.
B - GP 3
Masa ni tunggu mila & somi.
B - GP 04
Jumpa daaa.. Sebab Mila & Suami tak stay sama kami. Diorang kat hotel lain.
B - GP 05
Gambar yang dicemari dengan mesin jentera. hahaha
B - GP 06
Photobomb sangat se-family kat belakang tu.
B - GP 08
Bersukaria la kan. 1st day sis jejak Europe, exactly Belgium. huhu
B - GP 09
Bukan sis yang shopim HR tu, tu diorang, sis cuma tolong pegangkan jer.

B - GP 07

B - GP 10
Sedap gila laa.
B - GP 11
Sampai ke malam. Puas berjimba disekitarnya, kami pun gerak dari sini.

Usai jalan sekitar Grand Place, kami ke Manneken Pis. Alah patung budak ken***g tu. hehe. Ramai juga orang kat sini. Sis tak ambik gambar kat sini. Sebab dah gelap sis rasa sejuk sangat, tak larat nak keluarkan tangan dari poket. ehehe. Otw balik hotel, kami membeli souvenir. Untuk diri sendiri & untuk orang tertentu. Ehe.

Perbelanjaan sis hari pertama:

  • Tiket train Paris – Brussels: 45 Euro
  • Uber: 4 Euro/ seorang – Oh ya, di Europe Uber paling hot, takde grab yerr. hehe
  • Waffle: 6 Euro
  • Souvenir: 20.6 Euro
  • Air: 2 Euro
  • Adapter: 4 Euro
  • Hotel: RM 335/ orang untuk 2 malam (Ni bayar awal, Booking.com )

Perbelanjaan tu, silalah convert sendiri ya. Ahah! Alahamdulillah, done untuk day 1. Kalau ikut start jalan day 2 la kn. Tapi, since jejak Europe today, kira day 1 la ye. Eheh.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s