Chapter 35 · Korea Selatan · Pulau Jeju

[mts] Seongsan Ilchulbong

06 April 2018, kami mulakan hari dengan mendaki Ilchulbong (GPS: 7830959). Semalaman tidur nda nyenyak, sebabnya angin di area Seongsan ni melampau-lampau. Macam-macam bunyi dengar. err bukan mistik ya. Tapi kalau mistik pun kasi bukan ja la. 😀

Lepas sembahyang subuh, siap-siap nak keluar. Cuaca berangin yang kuat amat (amat kuat!). pakai ja tudung nda berseterika. Tabah. Sampai kaki bukit dalam jam 7 pagi. Nasib kaunter tiket sudah mula beroperasi. Usai beli tiket, gagahlah mendaki. Excited memanglah, cumanya bernafas dalam cuaca sejuk ni melelahkan jugalah. Macam tersekat-sekat. Balik-balik berhenti, nda fit – lah katakan. 😀

Layan ja la gambar-gambar weols ni yeeee…

2
Gigih kan, pagi-pagi senaman di kala cuaca bersuhu 5degree. Berhuhu la weols.
3
Awal bisnes diorang start ni. 😉
4
Finally, depan mata.
5
Antara pengunjung terawal.
6
Kaunter tiket.
7
Blessed.
8
Bermula-lah kempen 10,000 langkah. Ehe.
9
Baru 30% pendakian.
10
40% pendakian.
1
Cuaca agak hmmmm

11

12
Love this.
13
Termenunglah kan, mungkin juga travelmate I pikirkan jodoh, manatau jumpa jodoh di Korea. Lol. Rupanya di Sabah tunggu. Eheheeee. Masa ni nak give-up dah, rupanya kami dah 90% pendakian, nasib nda turun. Omg.
14
Sampai uols.
15
Tudung sis ni tak iron. Sabar je la.

161718

19
Terkejut juga nampak ahjussi ni, tak gerak-gerak sepanjang kami nampak dia di sana. Tak yah lama-lama kat atas ni, karang beku hidung. Turun le kitew pas ni.

20IMG_0433

21
Tak dapat nak nengok sunrise, sebabnya cuaca agak mendung sangat. Sangat! Angin pun kuat ya amat. 

22

232425

26
Ni kawasan aramunni-aramunni menyelam. Naanti jam 3 tak silap. Kalau cuaca dah sejuk semacam aku tak tau la macamana rasa sejuk kat air laut tu. 
27
Pelik pula sis bertutup-tutup macam ni. 

2829

30
Sekian la, pendakian kami di Seongsan Ilchulbong. Love sangat tempat ni.
31
I think this is the best picture taken by Hanis kat Ilchubong. Tengs Hanis. 😀

323433

Kos sepanjang mendaki Seongsan Ilchulbong:

  • Tiket: KRW2,000
  • Mask + Sarung tangan: KRW5,000
  • Susu Pisang + telur rebus: KRW4,100

Sebenarnya, mendaki di Seongsan Ilchulbong ni nda-lah lama sangat, kalau fit dalam 15 minit sampai kot. Rekod masa kami, dalam 25 minit. Banyak berhenti uols. Bukan apa, ambik gambar untuk simpanan sendiri, entah bila lagi dapat jejak Pulau Jeju kan. Kalau datang lagi sekali pun, belum tentu pergi sini lagi. Kelmarin petang, masa sis and Hanis busy cari Doldam GH, sempat jeling kat Ilchulbong ni, ramai gils mendaki. Sesak uols. Kami pagi ni, boleh kira berapa ramai yang daki. 6 orang je weols, termasuk macik cleaner.

Usai ja dari membeli telur rebus & susu pisang kat kaki Seongsan Ilchulbong, kami bergegas balik Doldam. Dah janji kan dengan tuan rumah nak belajar guna GPS. Awww. So punctual. Tepat jam 8 dia ada kat tepi kereta kami. Then, lepas tau macamana nak guna. Lancar le perjalanan weols. Till next entry hokay!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s