Posted in Chapter 35, Korea Selatan, Spring Trip

Sewa Kereta di Pulau Jeju

Assalamualaikum.

Kalau mengikut pemerhatian sis di blog-blog orang yang pernah pergi ke Pulau Jeju, kebanyakkannya suggest agar sesiapa yang nak jalan-jalan kat sana sewa kereta. Untuk memudahkan pergerakkan. Ada yang suggest ini terbaik, itu terbaik. Sis tak tau mana satu pun yang terbaik. Instinct sis lebih kepada company ni AJ Rent a Car. Sis dah siap letak link kat situ. Boleh click ja kay kalau nak sewa kereta kat company ni.

Bagaimana nak pegi ke pejabat AJ Rent A Car ni, senang jee…

IMG_1430
Keluar je dari airport melalui gate 5.
IMG_1431
Akan nampak jalan ni, cross this road (tunggu lampu hijo kay). Dalam gambar ni, nampak tak nombor tiga tu, bawah 3 tu ada anak panah kan, hah ikut anak panah yang menghala ke kanan anda.
IMG_1432
Dan uols akan nampak perkataan Rent-a-car nuuuun kat sana. Pegi situ, dan berdiri di ruang menunggu bas korang ikut syarikat rental car korang! Done.

Sepanjang kami berkelana di bumi yang dikenali dengan pantai – pantai cantik ni, ada juga terjumpa Malaysian (mustahil-lah kan tak jumpa). 😉 Ada yang baik, ramah dan sedikit sombong (sikit ja yang ni). Okay buang cerita tu, sis nak sampaikan ni, bila kami tanya berapa sewa kereta mereka, ada yang 4 hari cecah RM600, 5 hari dalam RM800 tu tak masuk deposit kereta lagi, in case ada rosak or kereta ada scratch atau yang sewaktu dengannya sepanjang penyewaan korang rent car company akan charge dari deposit tu.

Tau tak berapa kami bayar sewa kereta dari 4 April (2.00 petang) hingga 9 April (10.00 pagi)? Kami cuma bayar KRW114, 250 a.k.a RM418.16 (RM3.66 tukaran mata wang asing kami ketika itu). Murah ke mahal? Kalau divide by two lagi la murah kaw-kaw kan! Nak tau apa tips?? Kena jadi member AJ Car Rental tu which is u can sign up in their web, only! Mudah kan? Kalau bukan member kau ingat boleh dapat harga murah macam tu. Alah akak/ adik/ abang/ pacik/ macik/ nenek/ atuk bukan susah sangat pun nak sign up. Tak taula korang, kalau sis ni, lagi murah lagilah sis suka. 😀

image1
Ok, paham – paham sendiri berapa diskaun company ni bagi kami dengan hanya jadi member company ni. Phew!

By the way, kami sewa Kia Morning Auto. Fuh! Gila tak best, smooth je drive, walaupown driver kena duduk belah kiri. Biasanya kita drive belah kanan kat Malaysia. Memang ada sedikit kekok, tapi alhamdulillah taklah sampai melibatkan kemalangan. Syukur!

Hah, ni lagi satu sis nak bagitau, sis tak tau nak starttttttttt enjin. MashaAllah. Drama apakah ini. Sumpah, sis tak pernah drive kereta push button start. Kesian! Sangat! Kebetulan ada penyewa kereta dari China park kat sebelah kereta sis, tanya jela. Before dia jawab, he sees me and I can translate from the staring ‘omg, you rent a car and don’t know how to start?’. But, yeah.. Whatever! You all nak gelakkan kami sebab tak tau nak start enjin kereta, suka hati. Ada sis kesah? -_-

Setelah malu sendiri, kami pun blah ke tempat cek kereta. Staff tu pusing-pusing kereta then take a note dalam HP diorang apa jenis kerosakan atau calar yang ada, sis pun apa lagi tunjuk berhabis la kesan-kesan luka kereta tu sebelum kami guna. Ahaks. Dan staff kompeni kereta tu setting la lokasi GH kami. Kami tak pun sampai depan GH, parking depan kedai orang yang bukan parking. Sangat tak beretika, tapi masalahnya, GPS dah kata we’ve arrive at our destination. Jadi? ko nak buat apa lagi. Matikan enjin, then cari-cari punya cari, jumpa jugak. Kat lorong sebelah rupanya. Phew. Masa masukkan barang-barang dalam bilik kami, dah ada orang kat dalam rupanya. A mother & her daughter. FYI, kami ambik bilik 6 female dorm. Lagi murah kot. Cerita GH di lain entry kayyyy!

IMG_0738
Ni ha, kereta sewa kami. Serupa viva, tapi besar sikit dari Viva, just nice sis drive. Selesa juga-lah untuk sis yang + size ni. 😀 . Abaikan jela menu makanan kat belakang tu. Masa ni, kat tempat letak kereta Teddy Bear Museum (7 April 2018). Ini je gambar kereta yang kami ambik dari luar. Entah napa entah tak ambik proper. Excited melampau kot, sampai terlupapapapapa.. Hmmm. Ok, abaikan wajah sis seperti tidak excited. Engkau tau masa ni, kami bergelut dengan angin yang maha, entahlah. Yang sis heran, nak juga ambik2 gambar time angin kuat. Sebelum gambar ni, salji turun 5 minit. 😀

Nota untuk hari ini:

  • Buat survey mana syarikat rent car yang murah dan harga berpatutan. Tapi kalau kamu jenis tak kisah, mana – mana rent car company pun rasanya tak ada masalah.
  • Dah selesai book kereta tu, ambik peduli tentang kereta yang akan disewa. Like, how to start engine (kami letew), drive belah mana, signal/ wiper belah mana, cara driving di tempat yang nak dituju.
  • Dengar betul-betul briefing daripada staff syarikat sewa kereta tu, jangan pulak nanti gaduh dengan GPS ( 😉 ). FYI, GPS ni letak number phone (nombor yang bermula 064 – xxx xxxx, bukan no HP tau) tempat yang nak dituju  dan GPS terus tunjukkan arah jalan dalam screen. GPS kami dalam bahasa Korea, cuma suara minah yang bercakap untuk tunjukkan direction tu dalam bahasa inggeris. Alhamdulillah.

Semoga bermanfaat, jumpa di entry seterusnya.

Psstt: Update on 22/02/2019 here is a link untuk cara-cara sign up di web AJ Rent A Car ye anak-anak. AJ Rent A Car.

.

.

.

Sudi-sudikanlah, join team sis di Young Living.. 😉 just click kat sebelah ni sign up for Young Living. Card Credit accepted tau. Kalau nak join sis bantu pun boleyyyy.. emel je kay kat herniezieana@gmail.com , pastu sis akan berbicara dari ♥ ke ♥!  Eseh