[mts] I day trip, Singapore

Assalamualaikum..

4hb November (Jumaat) lepas aku ke kota Singa untuk sightseeing. Amboi, kemain kan. Haha. Bolehlah tambah 1 cop lagi kat passport tuh. Pergi pagi, balik petang. Asal adalah kan.

Perasan tak aku letak hari Jumaat kat atas tuh. Hah kalau fly terus ke Singapore okla kan.. Kami (aku & makcik opis) bergerak ke Singapore dengan menaiki bas dari Malaysia atau dengan lebih tepat Johor.

Silap hari lah ke Singapore time cuti hujung minggu rakyat Johor. Makaihh.. Banyak orang kau! Tunggu bas dan hampir 30 minit, dah tu dalam bas (berdiri) hampir 1 jam. Tak lenguh kaki engkau. Penat geng! Kata orang tempatan, tunggu bas + sampai ke Singapore taklah sampai 30 minit.

Kami gerak (jalan kaki je, sebab dekat) dari Citrus Hotel ke JB Central jam 7:30, sarapan kat JB Central siap lebih kurang 8:30, kami sampai ke Singapore (MRT Kranji) lebih kurang jam 10.00 pagi.

JB Central ⇒ MRT Kranji ⇒ MRT Woodland ⇒ MRT Bayfront ⇒ MRT Bugis ⇒ MRT Kranji ⇒ JB Central

Di atas ni adalah pergerakkan kami sepanjang di Singapore. Dalam itinerary, dalam 3-5 tempat boleh cover, tapi malangnya tak semua tempat yang tersenarai dapat dijejaki. Maklumlah berjalan bersama warga emas ni, membantutkan niat ai. 😦

Bajet 1 day trip adalah:

  • JB Central ke MRT Kranji: RM1.50/ orang (sepatutnya RM1.60)
  • MRT Kranji ⇒ MRT Woodland: SGD1.60 (RM 4.90)
  • MRT Woodland ⇒ SGD10 Singapore Tourist Pass (RM30.50)
  • Gardens By The Bay ⇒ SGD 31 (RM94.55)
  • Makan ⇒ SGD 9.50 (RM29)
  • Mineral ⇒ SGD 0.60 (RM1.90)
  • FM + Kipas + KeyChain + Postcard ⇒ SGD 17 (51.90)
  • MRT Kranji ke JB Central ⇒ SGD 1.60 (RM4.90)

Total 1 day trip ini adalah: RM219.25

Next entry is Gardens By The Bay 😀

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: