Wishlist

[mts] Wishlist: Shirakawa Village

Assalamualaikum.. Tengah free macam ni kita update blog-lah kan..

Sebenarnya, aktiviti berjinak-jinak mengembara a.k.a travel ni bermula pada tahun 2014, pergi Korea Selatan masa tu. Selepas balik dari Korea aku selalu tengok blog-blog orang yang banyak memberi inspirasi dan semangat untuk menjelajah tempat bukan tanah sendiri. Seronok sebenarnya baca kisah ‘kawan-kawan’ yang pergi luar negara dan berkongsi pengalaman. Lagi best yang pergi dengan bajet ciput. Tips sangat berguna! Terima kasih! β™₯

Alkisahnya, gambar yang akan aku kongsikan nanti merupakan gambar yang sememangnya mengujakan hati dan naluri aku untuk jejak tempat ni. Mulanya aku tak tau pon yang tempat ni terletak di negara matahari terbit, Jepun. Arghh.. Aku tak pernah pulak nak jejak kaki ke sana. Tapi bila tengok gambar kat bawah ni, mak ai.. Negara listed as my wishlist to go soon;

Evening lights
The awesomeness Shirakawa-go
– winter season

Tak bergelora-kah hatimu wahai kawan untuk ke sini? This is one of the beautiful places should to go. Like, seriously? First, I thought the place was not in Asia. Dem! It’s in Japan uols!!!! Nak sangat pegi sini, nak!!! Insha -Allah. Dan selepas itu, aku pun mencari apa lagi yang menarik selain Shirakawa-go di Jepun ni. Dan selepas itu juga, bermulalah kisah aku membaca pengembaran ‘kawan-kawan’ yang pernah pergi ke Jepun. πŸ˜€

Shirakawa-go:

  1. Terletak di Barat Laut, Gifu Perfecture.
  2. Tokyo β‡’ Nagoya (2 hours, train) β‡’ Takayama (2 hours, train) β‡’ Shirakawa village (50 minutes, express bus)
  3. World heritage sites
  4. Surrounded by mountains

Melihat kepada no 2 ⇑, rasanya ke sana perlu one night stay. Perjalanan agak jauh dan mengambil masa lama. Takkanlah ke sana belum habis penat dah nak balik kan. Tak cool lah you!! Nak ke sana?? Meh saya kongsikan sedikit panduan yang mana tukang kongsi ni pon belum pernah pegi lagi, inshaAllah soon. Ahaks!

map_en20150311

1280px-ogimachi_village-01
Surrounded by mountains – Autumn season

shirakawa_gou
I wanna go here!!! – Spring season

1280px-ogi_shirakawa06n3200
The building known as gassho-zukuri.
Daebak!

Semua gambar kat atas, adalah atas ehsan Mr. Perfect Google, Mrs. Wikipedia & Shirakawa-go website.

Thank you for reading this entry. See yaaa! πŸ˜‰

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s