Onde-Onde ku sayang!

Assalamualaikum, cuti 3 hari ni duduk rumah merehatkan diri setelah berhempas pulas dalam minggu yang hectic gila. Tempahan cerelac masuk, kena buat. Manakala hati berkeinginan memakan onde-onde yang tak pernah aku buat pon. Selalunya beli jer. Bahan-bahan (beli minggu lepas) yang sedia cukup di dapur sepatutnya di-transform-kan kepada onde-onde untuk dijadikan sebagai hidangan minum petang aku hari ini (ehh.. banyaklah minum petang). So dengan semangat yang membara laju ja tangan menguli segalanya.. Hehe..

Tadaaa!!!

2010102183647

2010102183846

Wokey, aku tahu warna tak menyerlah kan, memang sengaja tak nak letak pewarna. Dan-dan you all mesti tertanya-tanya kenapa ada color hijau pucuk pisang yang pudar tu.. Kita cerita kejap lagi resepinya ye kawan-kawan… Onde-onde aku ni lebih kepada pepatah “Don’t judge the book by it’s cover” Gitulah. Haha. Aku sendiri suka rasanya dan bagi aku ini merupakan onde-onde yang paling sedap pernah aku makan tambah-tambah dengan aroma daun pandan. Sorry, puji diri sendiri. πŸ˜‰

Okew, jom kita cerita bahan-bahannya..

Bahan A

  • 200 gram Tepung Pulut.
  • secubit garam
  • 250 ml Air pandan (pandan dikisar dan airnya disaring)

Bahan B

  • Inti: 150 gram gula merah / gula melaka

Bahan C

  • 200 gram kelapa parut
  • sudu kecil garam.

Cara-cara:

  1. Campur bahan A gaul hingga rata (adunan kena seimbang, tak lembik sangat tak keras sangat).
  2. Bentukkan adunan dalam bentuk bulat dan masukkan gula merah di tengahnya. Besar ikut suka hati. Lakukan hingga adunan habis.
  3. Panaskan air di dalam panci dan masukkan bulatan onde-onde. Angkat apabila onde-onde terapung – tandanya dah masak.
  4. Untuk balutan luar, kelapa parut. Boleh juga terus balut onde-onde yang suda masak tu dengan kelapa parut. Kalau nak lebih rasa sedap. Kelapa parut digaul bersama sesudu garam dan dikukus lebih kurang 10 minit.
  5. Selepas tu, bolehlah menjamu selera!!

Mudah tak mudah kan???? Kalau nak onde-onde lebih warna hijau, kisar banyak-banyak daun pandan atau guna pewarna. πŸ™‚

Err, sebenarnya adunan aku tak habis, separuh adunan masuk dalam peti sejuk. Esok lusa kita buat lagi. πŸ˜‰

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Gungrahyogi13.wordpress.com

Yang Muda Yang Berkarya

Rossdowsen

Ini Kisah Berjalan

MY Visit Jeju

JEJU, PULAU UNTUK ANDA TEROKAI!

ohperjalananku

My journey

Blookup Blog

Turn and print all your digital contents, blogs and social networks into amazing real paper books on blookup.com

Love, Yer Sarsey

"When you accept yourself, the whole world accepts you." - Lao Tzu

SCHMOLPHIN TRAVELS & LINGERS

WHERE THE SOUL LINGERS…

schmolphin

from the eyes of Lia schmolphin...

%d bloggers like this: