Movie Review: Train to Busan

Assalamualaikum awak-awak.. Ehe..

Apa khabar?? Sihat?? Sowy la sangat-sangat, lama sangat tak update apa-apa kat sini. Amponn.

Wokeh nak dijadikan cerita, lately ramai sangat orang cakap tentang movie terhangat Korea ‘Train to Busan‘. You all dah tengok dah?? So, pendapat?? Actually, I am not types of person yang akan tengok cerita Korea di panggung dengan sound yang amatlah mengangumkan itu. Bagi aku, layan cerita Korea ni kenalah santai-santai depan tv, baring-baring, tak stress, layan dengan penuh keselesaan di rumah, gituuu.

Bila banyak kawan-kawan buat review tentang filem ni. Aku mula rasa nak pergi tengok. Lagi-lagi carta top filem di dominasi oleh filem ini. Hamboi. Hebat sangat kerrr???

Dijadikan cerita, aku dan kak Mas layan cerita ni sabtu 2 minggu lepas. Tak terpikir pon nak tengok dan bukan dalam list ‘itinerary’Β perjalanan kami. Masuk 10 minit awal. Excited ker? Bukanlah, sebab taktau mana nak jejak lagi. Sambil menunggu, sesi makan-makan dulula kan. Ahah!

Wokey, ini review aku:

images

 

  • Tajuk Filem: Train to Busan
  • Genre: Horror film
  • Running Time: 118 minutes
  • Jalan cerita: Kisah seorang bapa (Seok Woo) yang sibuk dengan tuntutan kerja, akibat sibuk sangat, Seok Woo bercerai dengan isterinya. Anak Seok Woo (Su An) meminta diaΒ menemaninya ke Busan sempena birthday-nya. Pada mulanya Seok Woo tidak bersetuju untuk berjumpa dengan ex-wife-nya. Namun terpaksa pergi atas sebab sayangkan Su An. Sewaktu,Β train KTX ke Busan hendak berlepas, seorang remaja juga seorang zombie (haha) ketika itu memasuki gerabak keretapi. Terjadinya zombie di dalam keretapi tersebut apabila remaja wanita tersebut menggigit pekerja wanita dalam keretapi (penerangan entahhapahapaentah) Kejadian menjadi semakin teruk apabila ramai penumpang menjadi zombie. (Part ni, lucu gila, aku dan Kak Mas ja yang ketawa dalam panggung tu. πŸ˜‰ ). Sepanjang menuju destinasi ke Busan, setiap masa adalah saat genting yang mengujakan – kononlah- :D. Last jala aku bagitau, ending Su An dan seorang ibu mengandung seja yang hidup.
  • Pengajaran:Β 
    • Tanggungjawab: Seorang ayah sememangnya bertanggungjawab untuk menyara keluarga dan memastikan keluarga dalam keadaan senang. Namun, keluarga juga memerlukan masa seorang ayah untuk bersama mereka. So, ayah-ayah jangan hanya nak ‘senang’kan family. Ke’senang’an hati keluarga juga perlu di jaga.
    • Pentingkan diri: Filem ini benar-benar tunjukkan orang yang pentingkan diri. So, awak jangan pentingkan diri sangat, nanti ‘mati’.Β 
    • Kesetiaan: Biasanya kesetiaan teruji bila salah seorang keluarga atau kawan-kawan mengalami kesukaran.
  • Pelakon: Personally for me, pemilihan pelakon sangat bersesuaian terutama sekali Ma Dong Seok, alah abang sado yang isterinya mengandung tu.
  • Cinematography: Boleh tahan dan bersesuaian.
  • Tak puas hati: Zombie. Hahah

Dalam cerita ni, ada sorang pakcik yang lakonannya sangat berjaya. Sangat-sangat pentingkan diri sendiri, so annoying! Tapi best ahjussi tu.

Bagi aku, overrated sangat Train to Busan ni. Layan I can hear your voice lagi best!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Gungrahyogi13.wordpress.com

Yang Muda Yang Berkarya

Rossdowsen

Ini Kisah Berjalan

MY Visit Jeju

JEJU, PULAU UNTUK ANDA TEROKAI!

ohperjalananku

My journey

Blookup Blog

Turn and print all your digital contents, blogs and social networks into amazing real paper books on blookup.com

Love, Yer Sarsey

"When you accept yourself, the whole world accepts you." - Lao Tzu

SCHMOLPHIN TRAVELS & LINGERS

WHERE THE SOUL LINGERS…

schmolphin

from the eyes of Lia schmolphin...

%d bloggers like this: