Posted in Seoul, South Korea, Vacation, Winter Trip

Winter Trip 2016 (Seoul): SBS

Assalamualaikum..

Previous entry: Yeouido Hangang Park

Selepas melepak sekejap sambil mengopi, kami meneruskan destinasi ke Seoul Broadcasting Station (SBS). Hendak ke SBS kena berhenti di Omokgyo Station, line subway 6, selang 6 station dari Yeouinoru Station. 

Yang semangat nak ke SBS ni, confirm sangatlah aku dan Hanis. Maunya terjumpa team Running Man, tak pengsan. Hahah. Lagi pula ketika itu, drama Remember tengah meletops engkau. Bernasib baik terjumpa pelakon drama tu. 😉 Dengan penuh harapanlah kan nak masuk dalam bangunan SBS. 😉

Sebelum keluar dari station tu, sempatlah menyinggah kedai-kedai yang ada. Boleh tahan banyak juga kedai kat stesen ni, maklumlah stesen berdekatan broadcasting station. Tak tersangka pula mark beberapa benda. Eheh

Seoul_2016_1
Nak ke SBS, Omokgyo Station, Exit 2 ye anak-anak.
Seoul_2016_2
Dari exit 2, terus ke kiri and menyeberang jalan ni.
Seoul_2016_3
Sekolah bebudak ini, sebelah kiri anda bila menuju ke SBS.
Seoul_2016_7
And on your left side, this park.
Seoul_2016_6
Can you spot the SBS’s sign?
Seoul_2016_9
Then, this is where the park end. Jalan terus, menyeberang jalan ke SBS’s building.
Seoul_2016_8
Tadda!! Bangunan SBS.
Seoul_2016_4
Asyik sangat kami bergambar di depan bangunan ni, before we want to enter the building, we asked the guard first. And he said ‘No’. What?? Punah harapan. Nak merayu, tapi susah sangat berkomunikasi. That was my first time meet someone who worked as Guard at Korea don’t know how to speak in English. Pasrahlah tak dapat masuk. So berlegar la kami disekitar tu. Hmm
Seoul_2016_11
Jumpa ni pun jadilah untuk bergambar. Haha. Masa ni, kononnya nak pose tak tengok camera, menjadi jugaklah kan. Tapi Masni over dongak pulak. 
Seoul_2016
I love the scenery on this photo.
Seoul_2016_10
Puas dah bergambar, nak gerak balik. Memanglah hampa sebab tak dapat masuk SBS tapi puas hati jugalah dapat jejak lokasi bangunan SBS. Haha
IMG20160129120028
Sebelum balik, tetiba kami terpandang pintu masuk ni, we thought something interesting inside that. Then we entered. Ehe!
Posted in Korea, Seoul, Vacation, Winter Trip

Winter Trip 2016: Yeouido Hangang Park

wasAssalamualaikum..

Previous entry: Makan 2 @ Dongdaemun Grilled Fish

Kalau ikutkan itinerary, banyak tempat kami belum cover. Tapi tak boleh nak gerak banyak sangat, sebab tahap kesihatan masing-masing nda memuaskan. Hari ni, hari kelima di Seoul, bergerak meninggalkan Beewon Guesthouse pada jam 9 pagi.

Sesi menyahut seruan 10,000 langkah hari ini hanya berempat sahaja. Kak Siti sakit, Bibie nda dapat ikut serta sebab nak jaga kakaknya, manakala Effi demam. Kesian pula. Kami (Aku, Masni + Husband & Hanis) yang kesihatan ala kadar ni, kena juga bergerak. Sayang weh.. 6 jam 30 minit kot nak pergi Seoul, kena juga teruskan sesi berjimba dan terpaksa meninggalkan mereka dengan berat hati. Hmmmm…

Lokasi pertama kami tuju adalah, Yeouido Hangang Park. Kami gunakan Subway Line 6, bermula di Jongno Sam ga ke Yeouinaru Station. Memandangkan station dituju dalam Line yang sama, so teruslah mencari tempat duduk dalam subway sebab tiada pertukaran line. Selalunya berdiri. Ehehee

Cuaca masa kat Taman Yeouido tu memang cuaca bagus balik guesthouse, tidur. Haha. Sejuk satu hal, matahari tak muncul pun 1 hal juga. Dan, dan cuaca macam ni juga mengundang kelaparan. Dah tu pulak, tak ada orang. Aha!

Dan, dan layan ajalah gambar² ni..

IMG20160129095556
What?? Tak ada orang?? Hahah. Tu manusia bertiga tu, Hanis, Masni & Arfan.
IMG20160129095559
Ku pandang kanan.
IMG20160129095601
Ku pandang kiri. Krik! Krik! Krik!
IMG20160129100428
Ku biarkan hati yang tertanya-tanya kenapa tak ada orang, dan inilah yang membuatkan aku kagum dan lupakan persoalan itu. Subhanallah.
IMG-20160129-WA0057
Berlatar belakangkan Sungai Han.
IMG-20160129-WA0069
Seronok bergambar, suddenly this man came (not to us – I think). Masni was friendly, she said to the guy, he was handsome. Senyum memanjang si kawan. Sempat chitchat dengan budak ni. Er, actually he had introduce himself tapi hakak ni dah lupa dah namanya. Ekeke. Yang hakak ni ingat dia adalah student Universiti Seoul. Hamboih Hanis, senyum ke ketawa.  😉
IMG-20160129-WA0032
Berlalunya si kawan tadi, kami pun beranikan diri turun ke tebing Sungai Han, idea Arfan actually. Tengoklah batu-batuan tu penuh diselaputi sisa baki salji. Feel blessed! Alhamdulillah.
IMG20160129100856
When we (Hanis & myself) beredar dari tebing tu, tibalah masa this lovebird mengabadikan kenangan. Sang suami gambar si isteri.
IMG20160129101108
Isteri pula ambil gambar si suami. Ehehe.. So sweet!
IMG-20160129-WA0027
Berlatarkan pokok-pokok togel.
IMG-20160129-WA0063
I just think that this was beautiful.
IMG20160129101457
Untuk kesekian kalinya lagi, aku tak jejak 63 Building. Hmmm
IMG20160129101904
Kalau nak duduk sebelah ai, duduk je, Yang penting tak over. 😉

Sebelum ke destinasi seterusnya, kami singgah dulu beli kopi. Memandangkan di Seoul ni banyak sangat convenient store, nak memanaskan badan dengan secawan kopi tak perlu risau. 😀

Next is SBS Station. Daaa…