Posted in Seoul, South Korea, Vacation, Winter Trip

[mts] Winter Trip 2016 (Seoul): Hongdae

Assalamualaikum.

Previous Entry: Makan Restaurant

Memang benarlah kata si aramunni di kapal hari tu, ramai seramainya ‘young man & young woman’ di Hongdae. Mak aih. 2 tahun lepas aku datang situ memang ramai, tapi rupanya lagi ‘heaven’ malam. errr.. Hehe. Nak pergi Hongdae berhenti di Hongik University Station, exit 9.

Malangnya, aku nda ambil gambar sepanjang berada di Hongdae kali ni. Sebabnya, malam. Bila malam sejuk dia, adui sejuk gila you. Buka gloves memang taklah. So, dua keping ini je yang ada. Ini pun atas ehsan travel mates. Bibi ada ambik video, tapi tak dapat upload di sini. ๐Ÿ˜ฆ

IMG-20160129-WA0079
Tengok kat belakang tu, sepanjang-panjang jalan anak muda berpeleseran
IMG-20160129-WA0082
Ketika ni, kami berhenti sekejap. Tengok keadaan muda mudi korea berpeleseran.

Sepanjang berada di Hongdae, kami ‘disajikan’ dengan street show, errr bolehlah kan panggil macam tu. Boleh tahan banyak jugalah persembahan, dari orang perseorangan, sehingga berkumpulan. Yang paling mendapat sambutan apa lagi, kumpulan yang mempersembahkan tarian KPOP dengan diiringi lagu-lagu fofular masa kini.ย  Fuh! Mantap, mantap. Sejuk-sejuk boleh pakai sleeveless. Tunjuk macho kunun. Ramai letewww yang suka. Haha.

Tujuan ke Hongdae sebenarnya adalah misi menjejak restoran Haha Running Man (lagi) & Hello Kity Cafe (HKC). Sampai juga ke bangunan Sangsang Madang, nampak pun tidak restoran ala-ala Jamaica. Hampeh! Memandangkan HKC pun dah berpindah tempat, tak jumpa juga. Adui. Ini semua kerana terlampau ramai bebudak muda di Hongdae, sebab tu tak nampak. Menci!!

Walaupun misi pencarian tak jumpa, dengan sukacitanya aku nak bagitahu kedukaan terubat bila kami berbelanja lagi di sana. Wah gitew. Ada yang beli gelang, snow cap, beg, cap, aihh macam-macam jugalah. Si empunya blog ni apa lagi. Memborong juga leeee. Ekekeekeee…Nanti kita share apa benda yang dibeli sampai tak hengat donia. Adui!

Lepas sakan berbelian dan ikut menonton persembahan jalanan. Kami kesejukan dan blah. Tapi tempat tu makin ramai pula yang datang, jalan pun asyik terlanggar-langgar jew. Menci tauuu.

Daaa… Esok kita ke Everland Resort.ย  *wink!!*

Posted in Seoul, South Korea, Vacation, Winter Trip

[mts] Winter Trip 2016 (Seoul): Makan Part 3

Assalamualaikum..

Previous Entry: Seoul Broadcasting Station

Selepas sahaja sesi membuang masa di Hyundai Department Store, kami bergerak ke subway station dan menjengah kedai-kedai yang ada di station tu. Antaranya kedai bag, kasut dan perfume. Dan beberapa barang selamat menjadi hak milik masing-masing. ๐Ÿ˜‰

Ketika di Jongno 3 Ga station pulak, sebuah kedai jual kasut tengah sale, mak aih banyak pilihan. Cantik-cantik pulak tu. So sempatlah, menambah sepasang kasut. Kasut sesuai untuk travel. Memandangkan aku nda berapa berkenan dengan kasut jenis boots. Harga dalam KRW 10k. Okaylah. Hari ke lima baru beli kasut engkau. Haha. Selepas membuang beberapa helai duit, baliklah ke guesthouse dengan gembiranya dan berharap kak Siti & Effi beransur pulih.

Selesai makan tengahari (makan nasi + ikan dalam tin, menu mesti makan)di bilik makan Guesthouse. Naik ke bilik, alih-alih kak Siti dan adiknya tak ada. Rupanya diorang keluar pergi cari ATM machine. Alhamdulillah, dah ok sikitlah tu. Tapi Effi masih lagi dalam keadaan kurang memuaskan.

Pada waktu petang kami keluar semula, kali ni kami berlima. Aku, Masni, Arfan, Kak Siti dan Bibi. Destinasi petang adalah Itaewon (lagi), sebab kak Siti nak makan. Lapar katanya. Untuk aku dan Masni kami dah kekenyangan, tapi pergi jugalah, sebab hajat di hati (masih) nak pergi Eid, tapi jalan punya jalan seakan tak jumpa-jumpa.

Dan, dan nampak pula kedai makan sebaris dengan Murree Muslim Food (tapi lokasi kena ke depan sikit), nama kedai makan tu ‘Makan Restaurant’. Kebetulan ada seorang lelaki tempatan, agak berumur sedikit tegur kami, ‘Makan, makan’. Kami pun teruslah masuk, memandangkan logo halal tertera di pintu masuk kedai dan putus asa nak cari Eid.

Seoul_2016_1
Jam baru menunjukkan pukul 7:30, gelap & sunyi dah area ni.
Seoul_2016_4
Complimentary @ Makan Restaurant. Tangerine. Mula-mula tengok jela kan, bila Ummu kata limau dari Jeju, terus masukkan dalam beg. Motif?? Hahah
Seoul_2016_5
The Ladies. Selesai Makan baru nak bergambar. Makanan pun dah habis. ๐Ÿ˜‰ Masa ni aku cuma order teh panas.
Seoul_2016_2
The counter.
Seoul_2016_3
Bersih kan.
IMG-20160129-WA0077
Bersama Ummu, Indonesian. Berkerja sambilan sementara winter break.
IMG-20160129-WA0078
Love.
IMG-20160129-WA0080
Sebelum meninggalkan Itaewon, singgah sebentar di masjid. Sempat bercerita dengan Pakcik Guard yang peramah ini. Siap bagi business card Makan Restaurant. ๐Ÿ˜€ย 

 

 

Kalau you all tercari-cari tempat makan selain Eid & Murree Muslim Food, aku cadangkan untuk singgah makan di sini. Tukar selera katanya. ehehe. Tapi aku tak tau pula kalau selera aku ‘kena’ dengan cara masakan di retaurant ni, sebabnya aku cuma order secawan teh panas sahaja.

Selepas membeli pesanan Hanis & Effi di kedai kebab, kami bergerak ke Hongik University. Hongdae di mana banyak ‘young man‘ & ‘young woman’ menurut kata aramunni di kapal hari tu. ๐Ÿ˜€

 

Posted in Seoul, South Korea, Vacation, Winter Trip

Winter Trip 2016 (Seoul): SBS

Assalamualaikum..

Previous entry: Yeouido Hangang Park

Selepas melepak sekejap sambil mengopi, kami meneruskan destinasi ke Seoul Broadcasting Station (SBS). Hendak ke SBS kena berhenti di Omokgyo Station, line subway 6, selang 6 station dari Yeouinoru Station.ย 

Yang semangat nak ke SBS ni, confirm sangatlah aku dan Hanis. Maunya terjumpa team Running Man, tak pengsan. Hahah. Lagi pula ketika itu, drama Remember tengah meletops engkau. Bernasib baik terjumpa pelakon drama tu. ๐Ÿ˜‰ Dengan penuh harapanlah kan nak masuk dalam bangunan SBS. ๐Ÿ˜‰

Sebelum keluar dari station tu, sempatlah menyinggah kedai-kedai yang ada. Boleh tahan banyak juga kedai kat stesen ni, maklumlah stesen berdekatan broadcasting station.ย Tak tersangka pula mark beberapa benda. Eheh

Seoul_2016_1
Nak ke SBS, Omokgyo Station, Exit 2 ye anak-anak.
Seoul_2016_2
Dari exit 2, terus ke kiri and menyeberang jalan ni.
Seoul_2016_3
Sekolah bebudak ini, sebelah kiri anda bila menuju ke SBS.
Seoul_2016_7
And on your left side, this park.
Seoul_2016_6
Can you spot the SBS’s sign?
Seoul_2016_9
Then, this is where the park end. Jalan terus, menyeberang jalan ke SBS’s building.
Seoul_2016_8
Tadda!! Bangunan SBS.
Seoul_2016_4
Asyik sangat kami bergambar di depan bangunan ni, before we want to enter the building, we asked the guard first. And he said ‘No’. What?? Punah harapan. Nak merayu, tapi susah sangat berkomunikasi. That was my first time meet someone who worked as Guard at Korea don’t know how to speak in English. Pasrahlah tak dapat masuk. So berlegar la kami disekitar tu. Hmm
Seoul_2016_11
Jumpa ni pun jadilah untuk bergambar. Haha. Masa ni, kononnya nak pose tak tengok camera, menjadi jugaklah kan. Tapi Masni over dongak pulak.ย 
Seoul_2016
I love the scenery on this photo.
Seoul_2016_10
Puas dah bergambar, nak gerak balik. Memanglah hampa sebab tak dapat masuk SBS tapi puas hati jugalah dapat jejak lokasi bangunan SBS. Haha
IMG20160129120028
Sebelum balik, tetiba kami terpandang pintu masuk ni, we thought something interesting inside that. Then we entered. Ehe!