Korea · Seoul · Vacation · Winter Trip

Winter Trip 2016: Makan Part 2

Assalamualaikum..

Previous entry: Namsan Tower.

Selepas berpenat mendaki dan berjalan kaki mencari subway, kami melangkah ke area Dongdaemun. Memang niatnya nak makan di Dongdaemun Grilled Fish. Ikan bakar merupakan menu kesukaan aku. Aha!

Dari Myeongdong kami straight ke Dongdaemun Station (Exit 8).

Area makan ni senang sahaja, kalau dari subway station tu:

  • Jalan terus, ambik side kanan, jangan melintas jalan raya.
  • Selepas tu, anda akan nampak JW Mariott Seoul (Kanan anda)
  • Sebelahnya, Dongdaemun Shopping Complex (Kanan anda)
  • Selepas bangunan tu, akan ada lorong jalan raya sebelah kanan, masuk dan akan ada simpang sebelah kiri, orang jual jus buah-buahan. Masuk lorong tu.. Taddaa!!! Disitulah syurga ikan bakar Seoul. Sebelum ke kedai makan tu, pastinya anda akan terhidu bau ikan yang sedang di bakar..Eheee

Seperti 2 tahun lalu, aku memilih kedai ikan bakar yang pertama. Penuh weh! Then ahjussi buat signal naik atas. Masa tu, kami je pelanggan muslim. Selesai order, tetiba datang sebuah keluarga. Terdengarlah sorang budak ni order. Terror sangat cakap bahasa Korea weh!Β  Rupanya dari Malaysia, dia study kat Korea & bawa family jenjalan. So sweet. (Tahu sebab Arfan sempat sembang-sembang dengan bapak budak tu kat luar kedai).

IMG-20160128-WA0073
Ikan bakar yang diigaukan.
IMG-20160128-WA0074
Pedas!! Tahap dewa

 

IMG-20160128-WA0052
Alhamdulillah, sudah kenyang, berangkat pergi.
IMG20160128162709
Chyeongycheon Stream. Tak berapa menarik at this moment. πŸ˜‰

Area Dongdaemun ni, banyak tempat boleh pergi. Selain makan ikan bakar, terdapat the famous Doota Mall di sini. Nak pergi Doota Mall cuma perlu lalu jalan ke seberang selepas exit 8 tadi (kalau tak nak pergi kedai ikan bakar). Bila anda menyeberang ke Doota Mall, maknanya anda akan melalui Chyeongyecheon Stream (gambar atas) πŸ˜€ Berdepan dengan bangunan Doota Mall di sebelah kanan, terletaknya Doangdaemun Design Plaza (tak sempat pergi pun untuk trip kali ni – again-, ingat nak pergi waktu malam, tapi tak berapa sihat, nyesal tak pergi terus masa ni. uhuh).Β 

IMG20160128155540
Aku masuk dalam Doota Mall ni, tapi tak ada yang menarik perhatian bagi aku. So, kami ambil keputusan untuk tunggu kengkawan yang lain kat luar. Yes sejuk. But, I think it’s more interesting rather than look at unfit attire for me. Sad memanjang nanti. Eheh.
IMG20160128155555
Spot the unique.

After 30 minutes waiting, we decided to enter again in Doota Mall. Yes, they’re waiting us at the main entrance. Eheh. Pastu blah ke Namdaemun kejap.

That’s the end of our 4th day in Seoul. Fuh!

One thought on “Winter Trip 2016: Makan Part 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s