Korea · Seoul · Vacation · Winter Trip

Winter Trip 2016: War Memorial of Seoul

Assalamualaikum.. 

Previous entry: Makan Part 1

Hari ke empat, kempen 10,000 langkah dimulakan menuju ke Jong no 3 ga Station. Cuaca agak panas, tapi suhu masih lagi diparas luar kebiasaan diri, 10º c. Tak okey kan?? hehe. Agenda pertama adalah pergi, The War Memorial of Korea (TWMK). Hamboi patriotik kan? Kat sini, ada kau nak pergi tempat-tempat macam tu Hernie? Tak ada maknanya. Ahaks!

IMG-20160128-WA0051
Adik-adik yang sentiasa SYMP dengan kami. Ehe!
IMG-20160128-WA0054
Menuju ke Subway station

Jong no 3 ga → Chungmuro → Samgakji

Dari Station Samgakji, ambil exit 12. Lepas tu, jalan terus, kira-kira 250 meter dan kawasan TWMK adalah sebelah kiri anda. Tapi pada hari tu, kami tak lalu jalan macam tu, aku nak diorang rasa jalan yang kami lalui 2 tahun lepas. Ehe.. So ada jauhhhh sikit perjalanannya. 🙂

IMG-20160128-WA0049

IMG-20160128-WA0065
Asal masuk ja permulaannya, nak hilangkan sejuk. Tau-tau teruslah pulak ‘melawat kawasan’.  Memandangkan dulu aku tak masuk dalam bangunan tu, then kali ni ambil peluang nak tengok apa yang ada kat dalam. Gambar di atas ni, memang gelap sangat kawasan ni, lilin je penerang kawasan. Maklumlah kawasan di mana mereka memperingati perwira-perwira mereka. Dijadikan cerita, kami asyik jalan sampaikan Kak Siti nda perasan apa  yang  ada di lantai. Dia terlanggar bunga-bunga yang bersusun kat tepi aku ni. Ahjumma penjaga kawasan rasa nak marah kot. Mesti tersirap darah ke seluruh badannya. Tengok muka pun dah jelas. Lekas-lekas Kak Siti minta maaf. Yalah, kita faham lah kan benda-benda macam ni, penting bagi mereka, nasiblah ahjumma tu masih ada kesabaran. Err. Gelap sangat, tu yang terlanggar kot. Maaf ahjumma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Wall full of information.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

IMG-20160129-WA0036
Lepas ronda, ingakan terus boleh keluar. Pusing pusing, nda jumpa. Terpaksa patah balik. Keluar dari di mana kami masuk. Ehe.

Sebenarnya, banyak yang boleh dilawati dalam ni, kami hanya berpeluang meluangkan masa di sekitar 1 Floor (The War History Room) dan 2 Floor (The Memorial Hall) sahajah. Dah mengalah dengan keadaan, lagipun banyak bebudak buat lawatan. Maka keluarlah kami.

IMG-20160128-WA0058
Menuju ke ‘outdoor exhibition area’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IMG-20160128-WA0061
Tak banyak aku ambil gambar kat luar ni.
IMG-20160128-WA0045
Jalan punya jalan, terjumpa pula this ahjussi and his Mother. Ahjussi yang tegur dulu. Baiknya hati dia, bawak mak jenjalan. Umur mak dia tak silap dalam 80+. Dia dalam 60+. Sihat walafiat lagi. Tak hengat dah apa ahjussi ni cakap sampai Hanis dan Kak Siti gelak sangat. 😀
IMG-20160128-WA0047
Hanis tengah menunjukkan cara-cara mengambil gambar kepada Ahjussi.
IMG-20160128-WA0040
Aramuni yang baik hati dan masih sihat. Semoga baik-baik sahaja. Feel blessed actually when the local people greeting you first. Untuk menunjukkan kita berterima kasih pada mereka, haruslah tangkap gambar satu dua kan! (Membelakang matahari, tu yang gelap)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Usai bergambar sama dan berpeluk dengan si Aramunni. Kami start nak gerak ke next destinasi.
IMG-20160128-WA0059
Bergerak ke subway station.

Till we meet again TWMK! Next destination, Namsan Tower. Hmmm

One thought on “Winter Trip 2016: War Memorial of Seoul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s