Korea · Seoul · Vacation · Winter Trip

Winter Trip 2016: Makan Part 1

Assalamulaikum..

Kalau nak tahu kisah sedih di Seoul World Cup Stadium, klik sini.

Selepas kekecewaan yang melanda di SWCS, memang perut dah bunyi genre rock. Kami meneruskan langkah kaki yang longlai ini ke Itaewon. Rancangannya memang nak makan di area Itaewon, either  Murree Muslim Food Restauran or Eid. Dari WCS kami direct ke Itaewon memandangkan subway line adalah sama. Kesian juga dengan kengkawan ni, mesti ada yang sakit kaki dah. Eheehee. Warned them early yang nak ke tempat dimaksudkan kena mendaki sikit. Supaya mereka nda terkejut dan lebih bersedia. Ehee.

World Cup Stadium → Itaewon (Exit 2)

Dalam fikiran aku, memang exit 2. Tapi kaki terus melangkah ke exit 1. Adui, heksaited sangat kot nak lalu lorong tempat tinggal doulu. Haha. Hampir 10 minit aku perasan, that is not the right way, then patah balik. Mak aiiiihhh. Dahsyat kau Hernie, mendera orang-orang sakit lagi. 😦

IMG-20160127-WA0006
Wrong way, sorry. My bad!

Sedikit info: Bila dah keluar dari exit 2, jalan terus sampai jumpa first traffic light. Then tengok kat seberang (Sebelah kanan anda), ada Baskin Robin. Melintas jalan menuju ke Baskin Robin, then  dari Baskin Robin ambik side kiri. Jalan terus (mendaki sikit), perhatikan bangunan sebelah jalan, there have a junctions. Junction ke tiga masuk dan jalan terus. Murree Muslim Food berada di sebelah kanan anda. Selamat mencari! 

Bila sampai je dekat Murree, restoran nampak kosong. Nak masuk atau nda. Hajat di hati mula-mula mahu teruskan carik Eid. Akibat semua rasa keletihan. Kesian pula. Then masuk ajalah.. Order apa yang patut. Kebetulan ada WiFi masa tu apa lagi, sementara tunggu makanan kami ber-anti social.

microMsg.1453873751390
nda ada orang masa ni, customer cuma kami seja.

Agak lambat jugalah makanan dihidang. Mungkin stock habis, sebab masa kami tengah layan internet ni, tetiba staff restauran masuk sambil bawa bahan mentah baru beli.Bila dia keluar entah pula, nda nampak. Eheee.. Kira-kira 20 minit tunggu, side dish pun dihidang..

IMG-20160127-WA0030
Same as the old time.
IMG-20160127-WA0034
Kalau dulu, bulgogi ni lah idaman, sampai termimpi-mimpi nak makan lagi. But this second trip, aku dah ada menu favorite. Sampai sekarang nak makan tuuuu ja. Huhu. Mengidam mak long ni.
IMG-20160127-WA0031
Tada! Ini dia: Samgyetang. Kinda soup ayam jugalah.  dimasak bersama ginseng. Rasa tiptop. Sesuai lah dengan kami yang di ambang nak demam ni. Terus rasa badan best jaaa.. Hehe. Lepas tu muka merah-merah, erk.
microMsg.1453876476251
Burp, Alhamdulillah. 🙂

Dua hidangan kat atas yang aku post tu, kami kongsi order & bayar. (Kami: aku, Hanis dan Effi). Yang lelain order menu lain. Yang aku ingat Masni & Husband ordered kari ayam. Kami mengamalkan sharing is caring. So semua dapat rasa hidangan masing-masing.. Alhamdulillah.

Untuk hari ketiga di Seoul. Penutup adalah di Itaewon. Sebelum balik, sempat juga membeli belah makanan di sini (diorang-lah). Sebab keyakinan di sini meninggi, memandangkan banyak kedai yang tak payah ragu ke-halal-annya.

Usai membeli, masing-masing mau balik. Rehat dan tidur. Almaklumlah. Hehe.

Itu sahaja untuk hari ketiga.. Daaa.

Thank you for reading this entry.

 

One thought on “Winter Trip 2016: Makan Part 1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s