Seoul · South Korea · Vacation · Winter Trip

[mts] Winter Trip 2016: Gyeongbokgung Palace

Assalamualaikum.. Alhamdulillah berkesempatan nak update blog. Rajin ker?? Teeetttt. Kalau dah virus rajin merebak ke dalam tubuh harus-lah layan. Ya tak???

Previous entry: Surau @ Nami Island.

Selepas sesi kesejukan sampai menggigil-gigil pada yesterday episode. Kawan-kawan aku dah hint yang kurang sihat, termasuk si penunjuk jalan ni. Namun gagahkan diri. Jangan dilayan sangat kekurangan sihat tersebut.

IMG-20160127-WA0005
Setiap kali ke Anguk Station ini lah jalan yang kami lalui .

Agenda pagi hari ke tiga di bumi Seoul dimulakan dengan Gyeongbokgung Palace.

Anguk Station → Gyeongbokgung Station.

Dari Anguk kami hanya perlu menuju 1 station sahaja. Sampai di Gyeongbokgung Station terus carik exit 5.

IMG20160127102254
Exit 5 okay!
IMG20160127102319
Lorong eksklusif. Bersih.
IMG-20160127-WA0007
Ramai sangat orang. Winter break katanya.
IMG-20160127-WA0013
Everyone take a selfie.
IMG-20160127-WA0026
Taktau kenapa reaksi like that. 😀

Actually, I gave them choice either to enter the palace or not. This because, I entered the palace on my previous trip (back on 2014). Showed them where need to buy the entrance fee and point where I will waiting.

But then, they decided not to enter too, feel guilty. Untuk tidak rasa bersalah sangat, aku cakap kat diorang, memandangkan kat sini ramai sanga, kalau nak rasa suasana palace boleh pergi Changdokgung Palace yang berdekatan dengan tempat penginapan kami. They agreed then we moved to the National Palace Museum of Korea. Memandangkan previous trip tak ada pegi situ.

Lokasi National Palace Museum of Korea area situ juga. Before you all nak turun ke kawasan Gyeongbokgung Palace, tengok belakang sebelah kiri. Akan nampak bangunan + signboard sekali.

IMG20160127104959
I didn’t notice this place at my previous trip.
IMG20160127105021
Arah pintu keluar dari subway adalah sebelah kiri gambar ini.

Nama pun palace museum. Yang dipamerkan adalah barangan semasa zaman di raja, seperti pinggan mangkuk, alat-alat senjata, buku-buku dan yang lain-lain. Suasana di dalam pameran agak gelap. Mau capture gambar pun ‘flash’ nda boleh guna. Then suram jela gambar ai. Eheehee..

IMG20160127104407
Layan je la yeee
IMG20160127104558
Tempat letaknya senjata rasanya.

IMG20160127104610IMG20160127105837IMG20160127105825

IMG20160127104636

IMG-20160127-WA0022
Ini kat luar dewan pameran.

Siap pusing-pusing kat dalam, aku keluar dari museum tu and mencari di mana lokasi Masni dan suaminya. Tengah mencari aku terdengar pengumuman. Rupanya akan ada pertukaran pengawal. Wah, mudah-mudahan sempat tengok. Memandangkan yang lain masih kat dalam musuem terpaksalah masuk semula untuk beritahu akan ada acara di luar pagar Gyeongbokgung. Tak sempat pun tengok dari awal, tengok dah part akhir dah. Dan, dan engkau kat belakang nampak apa pun tidak. Hehe.

Yang sempatnya ambil gambar kat bawah ni saja!

IMG20160127111220
Berterabur dah orang ambil peluang nak bergambar dengan Incik pengawal.
IMG-20160129-WA0056
Tunggu turn nak bergambar dengan si abam pengawal.
IMG-20160127-WA0021
Tercari-cari abam yang aku gambar 2 years ago.  Non hado. Mungkinkah dia sudah tidak berkerja di sini. Mungkinkah dia dapat kerja baru, berkahwin dan bahagia disamping anak tersayang?? 
IMG-20160129-WA0054
Menunggu lampu isyarat hijau.

Lokasi seterusnya.. Kat depan tuuuu jeewwww.. Gwanghwamun Square. Next entry yeerrrr..

Anneyonghigasayo!

Thanks for reading this entry!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s