Buku Merah

Assalamualaikum uuuu…

Eheheee… Alkisahnya, mahu berpergian pada ahad ni. Baru kelmarin renew si ‘buku merah’.. Ahaha.. Macam tak heksaited pulaks kan. Erk!

Actually pergi dah masa Isnin tu, tapi abang adik handsome kat kaunter ambik nombor kata tak leh nak buat pada hari tu juga. Errr.. tau tak sebab hapa? Sebabnya, passport ai tak expire lagi. 13 Feb 2016 baru tamat tempoh. So, nak kena bawa juga si buku merah yang belum tamat tempoh tu baru boleh renew.. Dan, dan.. Balik dengan hampanya. Sudahlah payah nak carik masa nak ke UTC. Takpelah, bersusah-susah demi mu Seoul, aku sanggup. Tettttt!

Dan kelmarin awal pagi, aku curik masa sekeeeejaaaaap ke Pejabat Imigresen tu dan membawa buku passport lama (ampuunnnn). Nak tau, belum jam 8 aku dah terpacak depan pintu masuk. Dalam 2 minit aku di layan pegawai wanita untuk urusan ambil nombor. Okeh, settle. Nasiblah tak ada lagi adik handsome hari sebelum tu. Kalau ada mesti dia pikir yang semalaman aku cari buku tu, sebab aku bagi alasan dengan dia Isnin tu ‘Missed place’. Hahaha

Untuk renew passport, tak perlu bawa gambar like I did back on 2014. Kena panggil kat kaunter, dan tepi ada kamera. Wah, ini sudah bagus. Abang kat kaunter siap bagi aku shawl untuk tutup tudung aku yang ber-glitter ni walau tudung aku warna gelap gitew. Siap tanya kat abang tu, kalau-kalau ngam aku pakai shawl tu.. Err.. kau boleh buat macam aku? Hahah. Tunggu dalam 5 minit, bayar RM200 untuk 5 tahun. Nda ada sudah RM100 untuk 2 tahun. Kenapa begitu sekejap urusan ku, sebab nombor giliran aku 0001. Sekian. πŸ˜‰

Selesai urusan pembayaran, aku nda lagi tunggu 1 jam tempoh siap. Terus balik. Nanti jam 1 baru ambik. Bijak kan. πŸ˜€

PhotoGrid_1453198869931

Setakat ni dah ada 3 buah buku Passport. Kali pertama buat pada tahun 2011 (2 tahun), kedua 2014 (2 tahun) dan terkini 2016 (5 tahun)

Alhamdulillah, setakat ni semua persediaan untuk ke sana settle bit by bit dengan lancar. Terima kasih Allah. πŸ™‚

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Gungrahyogi13.wordpress.com

Yang Muda Yang Berkarya

Rossdowsen

Ini Kisah Berjalan

MY Visit Jeju

JEJU, PULAU UNTUK ANDA TEROKAI!

ohperjalananku

My journey

Blookup Blog

Turn and print all your digital contents, blogs and social networks into amazing real paper books on blookup.com

Love, Yer Sarsey

"When you accept yourself, the whole world accepts you." - Lao Tzu

SCHMOLPHIN TRAVELS & LINGERS

WHERE THE SOUL LINGERS…

schmolphin

from the eyes of Lia schmolphin...

%d bloggers like this: