Kami Kawan.

Assalamualaikum.
Kali ni aku nak kongsikan tentang kawan. Yup kawan. Siapa yang tidak berkawan dengan agama lain? Seriously, you rugi. R.U.G.I Sebab apa, sebab awak lokek nak kongsi kebaikan dengan orang lain (kawan anutan agama lain).

Aku ada kawan berlainan agama. Bahkan pernah terlibat dengan cinta juga. (e’eh, takyah cerita kisah doulu²). Semenjak aku berkerja di sini, aku banyak kawan berlainan pegangan agama. Kebanyakkan penganut Kristian, Chinese tak banyak. India, seakan tak ada. Taktau kenapa. Ehheee..

Bahkan aku juga punya kawan title ‘BFF’ beragama Kristian. Sebab apa, sebab kami kawan. Sebab kami hormat antara satu sama lain. Yes, the key is, respect. Awak perlu respect siapapun di dunia ini. Tidak kiralah makcik cleaner, orang lebih muda atau mereka yang kurang bernasib baik dari kamu.

Kekadang kawan² aku akan tanya,
– Hernie, tak pergi sembahyang?
– Hernie, dalam agama kamu why this, why that?
– Hernie, agama kami boleh yang ini, kamu? Why?

Dan kadang² dipihak aku pula,
– Sally, aku sembahyang dulu ya, tunggu aku tau.
– Sally, kami tak boleh makan ni, sorry aku tak boleh join.
– Sally, dalam agama you, ini boleh?

  • Bukan nama sebenar.

In other way, we need conversation too. Yes. Conversation. Brief and talk nicely. Is that hard? Bukankah berlaku baik dengan semua orang perkara mulia?

Aku utarakan semua ini, sebab aku bosan dengan mereka yang mengata tentang agama lain. Kutuk mengutuk. Mental-lah orang macam ni. Kalau awak memang tak suka berkawan dengan mereka, so stop being friend with them and not talking at the back. Let them and you do your things. Lately isu perkauman amat hebat didebatkan, I’m sick of this.

Bukan semua orang beragama lain jahat. Aku boleh ja cerita tentang macam² perkara dengan kawan² aku. Diorang pun selesa berkawan dengan aku (I guess) 😉

Dear, manusia yang ada di bumi ini. Tolonglah berkelakuan baik. Sebab, being kind is classy!’ you know??

image

Aku bersama Nancy, Wilbur, Rosalia & Cerolain.
Kami seangkatan masuk dalam jabatan ni, kecuali Cerol. Usianya baru setahun ++ berkhidmat. Mereka semua kawan aku. Dengan isu² yang melibatkan agama sekarang ni, hubungan kami langsung tak terjejas. Syukur, aku diberikan kawan seperti mereka.

Selamat berbahagia semua!
Thanks for read this entry. 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Gungrahyogi13.wordpress.com

Yang Muda Yang Berkarya

Rossdowsen

Ini Kisah Berjalan

MY Visit Jeju

JEJU, PULAU UNTUK ANDA TEROKAI!

ohperjalananku

My journey

Blookup Blog

Turn and print all your digital contents, blogs and social networks into amazing real paper books on blookup.com

Love, Yer Sarsey

"When you accept yourself, the whole world accepts you." - Lao Tzu

SCHMOLPHIN TRAVELS & LINGERS

WHERE THE SOUL LINGERS…

schmolphin

from the eyes of Lia schmolphin...

%d bloggers like this: