Rainbow Cake

Assalamualaikum.. Salam Sejahtera.. πŸ™‚

(Previous Entry, Click – E-Day Cousin.. )

Minggu lepas adalah minggu panjang bercuti.. Ya tak?? CNY jatuh pada 19 & 20 Feb (Khamis & Jumaat), so 4 hari bermalas-malasan di rumah.. Best tak? Gila tak!!!! Bagi kita-kita yang bekerja pejabat ni, cuti macam tu la yang diimpikan selalu.. Ehehee.. Al-kisahnya jumaat lepas saya mencuba buat seperti tajuk di atas tu.. Very the English sangat kan.. πŸ˜€

Nak kongsi resepi? Jom..

Bahan-Bahan

  • 3 cawan tepung gandum*
  • 4 sudu kecil baking powder*
  • 1/2 sudu teh garam*
  • 1 buku butter atau 250 gm mentega
  • 1 1/2 cawan gula kastor
  • 1 1/2 cawan susu segar
  • 5 biji putih telur suhu bilik
  • 2 sudu teh esen vanilla

* pewarna (pilihlah warna kesukaan, tapi lebih baik warna pelangi, nama pun ‘Rainbow cake’ kan) πŸ˜‰

Cara-cara

  1. Panaskan oven lebih kurang 15 minit dengan suhu 170c
  2. Ayak semua bahan yang bertanda *
  3. Pukul butter dan gula hingga kembang, putih
  4. Masukkan putih telur dan pukul hingga gebu
  5. Masukkan esen, pukul hingga sebati
  6. Masukkan bahan diayak* tadi berselang seli dengan susu segar, piul dengan perlahan setiap kali dimasukkan
  7. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian or ikut kesukaan masing-masing nak berapa warna, dan masukkan bahan pewarna kacau hingga sebati. Kat sini saya cuma dapat buat 4 color, sebab salah percatuan. Haha
  8. Masukkan satu bahagia dalam loyang yang berseseuaian yang dialas dan digris.
  9. Bakar selama 10-15 minit dengan suhu 170
  10. Ulang hingga adunan habis.

Untuk setiap layer, boleh letak fresh cream je, pukul kental fresh cream kemudian sapu di setiap layer.
Topping luar plak :
-1 buku cheese cream + 1 cawan gula aising + 1/2 cawan butter.. Pukul hingga kembang dan sapu pada keseluruhan kek.. Pandai-pandailah deco lepas tu.

Tapi kat sini, di setiap layer saya letak cheese cream juga. Sebab tak terbeli fresh cream.. Eeheheehe… Tetap marvelous! πŸ˜‰

Adunan ni, saya potong dua, just nak test buat kecik-kecik. So dapatlah buat 3 set bentuk empat segi tepat.. Bolehlah… Dan-dan, esoknya cousin datang, nak rasa. Dan, dan terus bagi dia balik bagi kat bebudak kat rumah dia.. πŸ™‚

IMG_20150220_175929 (1)
Yeayyyyyy

* Errr… This June, niece I nak kahwin, then bila nampak kek ni, dia nak saya buatkan dia kek.. Cousin pun nak juga untuk makan-makan time kenduri kahwin dia.. So? Saya terima!! πŸ˜€

Salam sayang dari saya…

PhotoGrid_1424922477397-1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Gungrahyogi13.wordpress.com

Yang Muda Yang Berkarya

Rossdowsen

Ini Kisah Berjalan

MY Visit Jeju

JEJU, PULAU UNTUK ANDA TEROKAI!

ohperjalananku

My journey

Blookup Blog

Turn and print all your digital contents, blogs and social networks into amazing real paper books on blookup.com

Love, Yer Sarsey

"When you accept yourself, the whole world accepts you." - Lao Tzu

SCHMOLPHIN TRAVELS & LINGERS

WHERE THE SOUL LINGERS…

schmolphin

from the eyes of Lia schmolphin...

%d bloggers like this: