Rainbow Cake

Assalamualaikum.. Salam Sejahtera.. πŸ™‚

(Previous Entry, Click – E-Day Cousin.. )

Minggu lepas adalah minggu panjang bercuti.. Ya tak?? CNY jatuh pada 19 & 20 Feb (Khamis & Jumaat), so 4 hari bermalas-malasan di rumah.. Best tak? Gila tak!!!! Bagi kita-kita yang bekerja pejabat ni, cuti macam tu la yang diimpikan selalu.. Ehehee.. Al-kisahnya jumaat lepas saya mencuba buat seperti tajuk di atas tu.. Very the English sangat kan.. πŸ˜€

Nak kongsi resepi? Jom..

Bahan-Bahan

  • 3 cawan tepung gandum*
  • 4 sudu kecil baking powder*
  • 1/2 sudu teh garam*
  • 1 buku butter atau 250 gm mentega
  • 1 1/2 cawan gula kastor
  • 1 1/2 cawan susu segar
  • 5 biji putih telur suhu bilik
  • 2 sudu teh esen vanilla

* pewarna (pilihlah warna kesukaan, tapi lebih baik warna pelangi, nama pun ‘Rainbow cake’ kan) πŸ˜‰

Cara-cara

  1. Panaskan oven lebih kurang 15 minit dengan suhu 170c
  2. Ayak semua bahan yang bertanda *
  3. Pukul butter dan gula hingga kembang, putih
  4. Masukkan putih telur dan pukul hingga gebu
  5. Masukkan esen, pukul hingga sebati
  6. Masukkan bahan diayak* tadi berselang seli dengan susu segar, piul dengan perlahan setiap kali dimasukkan
  7. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian or ikut kesukaan masing-masing nak berapa warna, dan masukkan bahan pewarna kacau hingga sebati. Kat sini saya cuma dapat buat 4 color, sebab salah percatuan. Haha
  8. Masukkan satu bahagia dalam loyang yang berseseuaian yang dialas dan digris.
  9. Bakar selama 10-15 minit dengan suhu 170
  10. Ulang hingga adunan habis.

Untuk setiap layer, boleh letak fresh cream je, pukul kental fresh cream kemudian sapu di setiap layer.
Topping luar plak :
-1 buku cheese cream + 1 cawan gula aising + 1/2 cawan butter.. Pukul hingga kembang dan sapu pada keseluruhan kek.. Pandai-pandailah deco lepas tu.

Tapi kat sini, di setiap layer saya letak cheese cream juga. Sebab tak terbeli fresh cream.. Eeheheehe… Tetap marvelous! πŸ˜‰

Adunan ni, saya potong dua, just nak test buat kecik-kecik. So dapatlah buat 3 set bentuk empat segi tepat.. Bolehlah… Dan-dan, esoknya cousin datang, nak rasa. Dan, dan terus bagi dia balik bagi kat bebudak kat rumah dia.. πŸ™‚

IMG_20150220_175929 (1)
Yeayyyyyy

* Errr… This June, niece I nak kahwin, then bila nampak kek ni, dia nak saya buatkan dia kek.. Cousin pun nak juga untuk makan-makan time kenduri kahwin dia.. So? Saya terima!! πŸ˜€

Salam sayang dari saya…

PhotoGrid_1424922477397-1

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s