Posted in Seoul, South Korea, Summer Trip

Part 11: Musim Panas di Seoul

Assalamualaikum.. Salam Sejahtera.. πŸ™‚

(Previous Entry, Click – Part 10: Musim Panas di Seoul..)

Hari ni Kak Yanie beritahu, makan-makan sekali lagi dengan Maya Unnie.. Wah! Teruja, teruja.. Terujaaa.. (Nyanyi ikut lagu Ella.. ) Di mana lah agaknya Kak Maya mau bawa. Pagi tu breakfast ala kadar.. Sebab mahu makan besar katanya. Gitewww! Makin hari, makin lewat kami gerak.. Best jugalah, sempat lakukan yang wajib..

IMG-20140531-WA0011
Ready to go. Entah nak buat gaya apa dah.Haha. Kat kedai souvenir sebelah tu, owner pandai cakap bahasa malaysia. Mawi world penah datang kat situ katanya!
IMG-20140612-WA0047
Tunggu Maya Unnie..

Maya Unnie bawa kami ke Noryangjin Fisheries Wholesale Market (Info: Noryangjin Station, Line 1, Exit 1). Best, sebab dapat pegi sijang wet diorang. Ahah! Koringlish gitew! – Perosak bahasa

10448641_908912839124009_6246029141531684195_o
Jalan di bawah kepanasan, memang agak menguji kesabaran.
IMG-20140612-WA0079
Sesi briefing dari Kak Maya. Kami apa lagi tanya soalan macam esok mahu exam. Gitew!
IMG-20140531-WA0007
Nak juga aku ikuttt ber-wefie. Haha
10463074_908912965790663_623415721201544445_n
Besar gilaaaa, like serious, bila aku kata besar.. memang B.E.S.A.R!!
10487473_908912892457337_5963146010902773847_n
Semua makanan seafood di sini memang fresh. Menurut Kakak Maya.
IMG-20140612-WA0050
Jom turun.. Melawat kawasan!
IMG-20140531-WA0009
Nampak sangat aku pendek.. Aku suka Kak Maya, dia ada style. Sangat baik dan sopan.
IMG-20140612-WA0071
Kak Maya bawa jalan sepintas lalu dulu.. Sebab dia nak bawa makan kat luar pasar ni, yang terletak dihujung nuuuunn sana. Sambil-sambil tu dia briefing lagi-dan-lagi.. Thanks Kaka!
10338301_908923892456237_1045424673586922938_n
Bahagian luar pasar yang aku maksudkan tadi.
10407590_908924239122869_1616768972670582432_n
Aku taktau apa nama buah ni, rasa-nya like ‘honeydew’.. =(
10557711_908924275789532_5586984643429726941_o
Antara buah-buahan yang dijual di luar pasar..
IMG-20140608-WA0002
Kaka Maya bawa makan makanan seafood yang dibaluti tepung. Di atas sebalah kanan tu, Mee di balute seaweed. Unik + sedap, cuma rasa saltu sikit. Atas belah kiri pula squid. Tang tengah tu kalau tak tau bentuk apa, entahlah!
IMG-20140612-WA0041
Action jer lebewww
IMG-20140612-WA0038
Lepas makan, masuk balik.. Kak Maya berurusan jual beli..
IMG-20140612-WA0057
Kak Maya berurusan kami ber- group– fie!
10557504_908914259123867_162260449200885107_o
Sashimi in the making. Fresh!.
IMG-20140612-WA0033
Sempat menyempat.. Tak kisah, tangan mesti macam tu. ehe!
10549144_908913592457267_501215417971097824_o
Okeh udang 30,000won / kg= RM96. Mak aiiiii
10514249_908913112457315_90417546814638282_o
Octopus. Korean ni, makan benda-benda ni semua mentah-mentah tau. Soooo thrill
10517599_908913905790569_4301189550872713992_o
Fakta menarik tentang pasar diorang ni, tak ada bau yang tak menyenangkan di pasar ni.. Relax je hirup udara.. Kenapa pasar kita smelly a???
10492255_908914869123806_881003108625783867_n
Abalone?
IMG-20140608-WA0004
Masa ni dah masuk kat salah sebuah kedai makan di Noryangjin Fish Market. Disinilah tempatnya Kaka Maya bawa kami makan. Kat atas tu sashimi?? Okey? Nope! Sekali dua kali ja boleh aku kunyah dan telan, yang ketiga memang taklah!
1551745_908925639122729_3907211474917168287_n
Bubur abalone. Seriously, sedap maha dewa!
IMG-20140612-WA0029
Muka pelik tengok Maya Unnie bungkuskan sashimi dalam daun salad..
10496942_908924812456145_637352252761924230_o
Kakak yang busy buat demonstrasi..
IMG-20140612-WA0021
Merasa Sashimi.. erkk.. Bolehlah. Err yang berdiri kat belakang tu, apesal tengok-tengok orang belakang kami??Β  Tau la abam tu handsome. πŸ˜‰
10487619_908925169122776_3122759975429313762_o
Daun salad yang menjadi igauan. Semenjak balik dari Korea.. Bawang putih adalah kegemaranku sekarang..
10376281_908925929122700_7476592362372454660_n
Hameultang (Betul ka spelling tu?) aka Fish stew Or.. entahlaa..hikhik. Oleh kerana tekak tak boleh nak telan sashimi, maka kami masukkan hirisan ikan tersebut ke dalam kawah kecil ni.. Bijak tak bijak kami. hikhik
IMG-20140608-WA0001
Kimchiiiiii. Masa ni.. Best menu ever laa…
10383488_908925972456029_6736729250669103019_n
Makan dalam kegirangan..
IMG-20140612-WA0005
Kenyang dah.. Balik Itaewon. Kaka Maya tak sudah-sudah bawa kami bercerita. Best la you kaka!
IMG-20140608-WA0005
Cuaca panas sangat.. Before balik guesthouse, Kaka Unnie bawa makan ni.. Yummy!!

Sekian untuk hari ke-11.. Esok nak balik dahh.. Sob! Sob! Sob! 😦

PhotoGrid_1424922477397-1
Thank for reading this entry!
Posted in Kembara, Seoul

Part 10: Musim Panas di Seoul

Assalamualaikum.. Salam Sejahtera.. πŸ™‚

(Previous Entry, Click – Part 9: Musim Panas di Seoul.. )

Hari ni santai-santai, err.. Bukan hari-hari pun santai ke? πŸ˜‰ Kak Yanie bawa kami ke Gwangjang Market untuk cari kain cotton.. Nak pegi sana, Seoul subway, Jongno 5-ga Station, Line 1, exit 8 atau Euljiro 4-ga Station, Line 2, 5, Exit 4.

IMG-20140531-WA0014
Lorong hari-hari dilalui… Kasut, beg & baju hasil dapatan di Seoul.
10498268_903611322987494_4379538202635252842_o
Sampai dah.
IMG-20140612-WA0061
Belanja Groupfie satu!
10003824_903611942987432_6505282809784804478_o
Rata-rata kain cotton kat sini KRW10K dalam RM32 (Ikut tukaran kami pada masa tu). Kain bidang 60 dan 3 meter.. Aku beli 2 kain cotton harga standard and satu kain cotton yg cantik sikit.. But till now, belum potong lagiii.. acanne??
10363467_903611819654111_1751009875823314153_o
Sini banyak sangat material untuk buat Hanbok. Mahal gila you.
10450082_903611962987430_2023647085544108150_o
Pilih memilih..
IMG-20140612-WA0060
Sampai melintukliuk ai minta diskaun.. takde maknanya.. Tetap 10K won. Bukan main, di Korea pakai ribu-ribu.. πŸ˜€
IMG-20140612-WA0056
Ahjussi yang best.. Ambikkan gambar lagii..
IMG-20140612-WA0049
Ok blahhh.. karang sehelai sepinggang esok lusa.

IMG-20140531-WA0002

10431395_903612316320728_225494229972087160_o
Singgah makan ni dulu di Myeongdong.. πŸ™‚
IMG-20140612-WA0044
Yummmm…Tangan ai je nampakkkkk

Lepas makan ni, kami berpisah.. Kak Yani and Mala pergi jalan-jalan lagi sekitar Myeongdong. Aku and Suzila singgah the Face Shop kejap.. Beli barang make-up. Suzila beli liptint ai beli foundation, modelnya Suzy ok! haha. Lepas tu balik, guesthouse. Rehat-rehat. Then cari makan untuk malam.. Then singgah satu-satunya masjid di Seoul (setakat ni lah yang aku tahu).. Itaewon Mosque.

IMG-20140531-WA0006

IMG-20140530-WA0007

IMG-20140530-WA0008
Lorong nak naik masjid. Mendaki tau.. Masa ni Suzila nak gambar aku sorang kat lorong ni.. Tetiba pulak ada Ahjumma gaduh-gaduh manja dengan suami dia.. Lama gaduhnya, alih-alih ambik gambar macam ni je. Takut tindakan diluar jangka Ahjumma tu..

Then, sekianlah untuk hari ini.. Alhamdulillah. Tick, bucket list dapat berkunjung ke Masjid Itaweon, Seoul.

cropped-photogrid_1424922477397-11.jpg
Thanks for reading this entry!