Uncategorized

Part 7: Musim Panas di Seoul

Assalamualaikum.. Salam Sejahtera.. πŸ™‚

(Previous Entry, Click – Part 6: Musim Panas di Seoul.. )

Okehh.. Alkisahnya, bulan ni aku kena habiskan pengembaraan di Seoul pada Mei/Jun 2014 lepas.. Sebab ada lagi aku nak kongsikan.. Ke Vietnam bulan 10 tu. Harap-harap tak bosan..

Destinasi hari ke tujuh kami sangat menarik. Kami pergi..

  • War Memorial of Korea (Info: Samgakji Station, Subway line 6, Exit 1,11 atau 12 @ Namyeong Station, Subway line 1, Exit 3
  • Korea Broadcasting Station (KBS)
  • Namsan/ Seoul Tower (Info: Myeongdong Station, Subway Line 4, Exit 3)
  • Makan tteobukki dengan Sist Maya. Friend of Kak Yanie.
IMG-20140528-WA0050
Senyuman pagi.. Duduk-duduk sambil online sementara tunggu Kak Yani & Mala.. Nak ke mana??
IMG-20140605-WA0092
Kan aku dah kata Suzila Queen of selfie.. Haha.. Kak Yani, napa? Kita kan nak ke Namsan Tower hari ni… Eheehee
Dalam_subway
Keadaan dalam subway..
SunyiSepi
Rindu Seoul Subway!
IMG-20140528-WA0014
Sempat menyempat..
IMG-20140605-WA0090
Suzila dengan Selfie-nya..
IMG-20140527-WA0000
Nak cari War Memorial. Before ni, kami memang tak tau mana arah mana nak pegi War Memorial tu. Tapi tempat dah betul dah. Jumpa pulak this polis. Dalam hati semua risau, nanti tak boleh cakap English pak polisi ni. Then aku gagahkan diri tanya. Sekali dia pusing… Ma Gash!
IMG-20140612-WA0201
Dah tau dah mana arahnyaa.
IMG-20140605-WA0039
Akhirnya sampaiii

IMG-20140528-WA0074

IMG-20140528-WA0038
War Memorial katanyaa
WarMemorial
Pemandangan Indah..
Warmemorial1
Cuaca, panas-panas manja..
Warmemorial2
Kapal dalam kenangan.. Dalam tu boleh tengok video 3D pasal serangan Korea Utara semasa Korea-Japan jadi tuan rumah FIFA World Cup.. And senarai nama, barangan milik askar yang bertahan masa tu..
warmemorial3
Kawasan sekeliling..
warmemorial4
Banyak sangat kereta kebalnyaa..
IMG-20140528-WA0060
Errr..
IMG-20140528-WA0040
πŸ™‚
IMG-20140528-WA0046
Sukahatilah kan duduk tengah-tengah.. Gituuuu
IMG-20140529-WA0094
Sebelum ke destinasi seterusnya.. Bergambar dulu di taman depan Wedding Hall..

Okeyyyy.. the we chow! Ke KBS kitaaaa.. πŸ™‚

Jalan2cariKBS
Nak gerak cari Bangunan KBS.. Waktu rehat bagi mereka-mereka yang kerja pejabat..
IMG-20140528-WA0071
Pusing-pusing carik bangunan KBS.. Makaaaiii penat, rehat.. Rehat penattt..
PA_Seoul
Kat Malaysia tak pernah aku nampak.. Pump minyak gantung kat atas. Bijak sungguh! Save ruang.
IMG-20140528-WA0083
Berpanas, berpeluh, berlapar, berdahaga.. Akhirnya jumpa juga.. Kitaorang datang sini, menaiki bas khas KBS.. Exclusive you! Sebabnya kami singgah pejabat KBS tapi bukan bangunan utama.. Tanya lokasi sebenar KBS dengan Pak guard kat situ. Tak lama kami bergerak nak sambung cari semula, Pak guard panggil then suruh kami ikut bas pekerja.. Malu wehhh.. Bau peluh tauu.. Pekerja tu tengok-tengok kot.. πŸ˜‰
IMG-20140528-WA0089
Boleh rehat-rehat, ambi angin kat sini…
IMG-20140528-WA0091
Pintu masuk bangunan KBS..
IMG-20140612-WA0202
Kat dalam bangunan.. Sejukkk aircond. haha..
IMG-20140612-WA0196
Selamat dah dari bangunan KBS.. Now gerak ke Namsan Tower.. Menyebarang jalan yang maha luas.. haha

Jom ke Namsan Tower.. πŸ™‚

IMG-20140612-WA0194
Oh my! Kisah ahjussi ni pulak, sangat-sangat lucu. Nak dijadikan cerita, ketika naik escalator, dia kat depan aku sambil bertelefon, macam bercakap dengan anak la. Tanpa dia sedari, blazer dia dah sapu tangga escalator, then I said “your coat sir”. Dia ucap terima kasih punyalah manis.. Then nak ambik gambar dengan kami.. Then pegang-pegang gitu.. Ouch!.. We all tak rasa dia nak gedik-gedik.. Tapi mungkin sebab anggap kami as him daughter..Siap tukar-tukar email.. Pakcik ni sebenarnya peramah. Over friendly.. πŸ™‚
CableCar
Dalam cabel car.. Menghayati keindahan.. Menuju ke Namsan Tower..
IMG-20140528-WA0114
Tak sangka dapat jejak Seoul/ Namsan Tower.. Selalu kot tengok kat drama-drama Korea.. Wahhhhh
IMG-20140528-WA0108
Aii tak letak kunci, letak casing HP. Harap-harap masih bole cari when I come back.. πŸ˜‰
IMG-20140528-WA0103
Seronoknya!!
IMG-20140612-WA0184
Dah kat atas dahh… Bergambar like kami yang punya ini bangunan…
IMG-20140528-WA0112
N for Namsan!!
IMG-20140528-WA0115
Bergambar bersama pooojaaaann hati Suzila..
IMG-20140612-WA0167
Sempat lagi.. Baik hati pengunjung ni.. ambikkan gambar lagii…
IMG-20140612-WA0168
Ini guna monopod!
IMG-20140528-WA0007
Sampai ketemu lagiiiii..

Jom jumpa Maya Unnii!

IMG-20140612-WA0171
Muka penat nak makan tteokbukki.. Haihhhh. Rinduuu weehh
Screenshot_2015-01-14-20-35-09-1
Makanan yang didambakan sebelum sampai Seoul. Oh Yumm!!!
Screenshot_2015-01-14-20-36-51-1
Gila tak teruja. Ampuuunn la.. Memang sedap sangat. Rasa pedas tak pedas.. Pes tu yang menyatukan rasa.. Wallla!!!! πŸ˜€
IMG-20140612-WA0181
1st time meet her, Sister Maya.. Ya ampuuuunnn.. Peramah & Baik hati.. Dia bawa makan tteobukki lepas tu makan aiskrim and dia celebrate birthday Kak Yanie in advance.. Sweet akak korea ni!
IMG-20140612-WA0169
Makan aikrim kat depan kedai tteokbukki tadi.. Sorry Suzila.. nak masukkan juga gambar ni.. :/

Selepas kekenyangan.. Kami balik ke guesthouse.. Terima kasih Maya Unnie. Terima kasih Kak Yanie sebab kenalkan kami dengan dia.. Beautiful memory! Thank You..

Pssttt: Gambar tak edit langsung.. Ada gambar yang blur sebab pakai HP.. πŸ™‚ Jumpa di entry akan datang..

PhotoGrid_1424922477397-1
Thanks for reading this entry!

One thought on “Part 7: Musim Panas di Seoul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s