Posted in Chapter 37, Young Living

Bermulanya dengan Young Living

Assalamualaikum, setelah sekian lama & setelah lamanya nda menulis, kali ni sis luangkan masa kenapa sis perlu menulis hari ini. Sebenarnya, lately sis sibuk dengan Young Living, sibuk dengan Essentials Oil, diffuser…

Young Living? Apa tu? Kenapa dengan Young Living?? Ok, sis cerita satu-satu kay. Actually sis ni, nda tau pun Young Living tu apa masa 2018 tu. Masuk bulan Nov, sis mau reward diri sndiri (biasanya sis akan travel, 2018 sis takde gi mana-mana, ambik cuti jer, sebab baru masuk rumah sendiri). Masa tu Young Living seakan fenomena baru di tempat kerja sis. Eh, nda boleh jadi ni, dasar pendengki, orang ada, sis pun mau. Then, sis contact kawan sis, mau beli tu. Sebab sis nampak ada sebijik diffuser atas meja dia. Hmmm, dia pun terangkan itu ini, ehhh sis pun apa lagi. Nda payah dengar banyak la, beli ja terus. Lepas jadi kesukaan, lepas tu sis nak jadik member, ambik Premium Starter Kit (PSK). MashaAllah, banyak gila oils. Happy nda terkata la kn. Ada 2 diffuser. Satu letak kat opis, satu letak kat rumah (off course leee).

Tengah cerita-cerita dengan kawan di suatu masa dalam bulan Disember. Tetiba terkeluar cerita pasal YL ni, tetiba dia nak 6 set PSK. Tak melompat hengkau!! Haha. 6 PSK: 6 enrollee. Hmmm. Lumayan! Haha. Dan dari situ sis, tersuka dengan sistem YL & terjebak dengan bisnes YL.. Ada yang nak jebakkan diri juga?? Hmmm, boleh click sini!

Actually, Young Living bukan pasal wangi-wangian ja, it’s more than that. It’s more for health adn wellness.

image0-1

Posted in Autumn Trip, Chapter 37, Europe Trip

[mts] Zermatt, Switzerland

Usai dari Blausee, kami meneruskan perjalanan ke Zermatt untuk ke gunung yang tertera di cover coklat Tobelrone, Matterhorn mountain. Power wehh. Gunung ni terletak di Switzerland dan sempadan di antara Swiss dan Italy dan ia berbentuk seakan piramid. Credit tu rakan travel yang gigih cari lokasi. Sis tau ke Zermatt ja pada mulanya. Hehe.

Sempat singgah di satu selekoh, mungkin Wan penat drive. Ok juga. Kesian dia, kira jauh ba perjalanan ni. Untuk sampai ke destinasi lebih kurang 3 jam, tolak tambah tunggu train kereta yang masuk dalam terowong tu. Pergh!

A-1
Berhenti sekejap lerrr…
Tunggu Train
Tunggu Turn  kereta nak naik train, perjalanan dalam terowong. Jangan terkejut, Swiss ni banyak giler jalan terowong, maybe diorang tak nak rosakkan bumi hijau negara diorang yang sememangnya sangat-sangat indah. Kalau kita??
A2
Ya ampun, lama weii. Hampir 30 minit juga menunggu. Kalau korang nak awal, kena jalan awal la kot kan? Tapi rasanya memang begitulah keadaannya. Ehehe. Kos untuk 1 kereta naik train tu CHF17. Diorang Ella & Mila balik-balik suda masuk kedai ni. Saja buang masa. Sis tak keluar langsung, sebab sejuk baaaa

Lebih kurang jam 2.15 pm sampai di area kaki gunung (kawasan kedai-kedai) Matterhorn. Kami parking di sebuah tempat untuk menaiki bas charter (kos CHF20 return, so sorang CHF5) untuk ke perhentian bas henti-henti, yang mana bas tu pulak akan hantar ke tempat untuk menaiki cable car ke pergunungan Matterhorn. Nak naik cable car ni, harga dia CHF66. Sila convert sendiri. hahha. Nangis masa swipe card. Masa kat kaunter tu, girl kaunter sempat tanya ada travel pass ke tidak. Memang takde kan. Hehe. Dia ada 2 tiket, cable car ke tempat kami pergi ni atau ke glacier paradise, puncak yang akan naik cable car lagi dan di situlah point untuk pemain-pemain ski akan beraksi.

Pintu Masuk
Pintu masuk nak beli tiket naik cable car.
1
Dalam cable car. Berlatar belakangkan gunung yang diselaputi salji. Aouch. 😉
IMG_E5542
Finally!
KLAA9128
Tempat laluan orang baru habis main ski. Best jer kann!
BNXB3766
Belakang sebelah kanan tu Gunung yang tertera dalam packaging coklat Tobelrone, tapi tak nampak pulak. ehehehe.
A3
Tuu gunung tu, nampak ker?
Salji
Gila tak happy!
Sekitar 1
Sejuk gils korang!
Tasik
Entah apa diorang buat kat sana tu, memancing kot. Ehehehek
Santai
Berlatarbelakangkan gunung tu lagi. Kat Swiss ni, air pun cantik. Hahahah
Sekitar tggu bas 1
Kawasan sekitar.
Gunung
Cantik gila tempat ni, nak cakap macamana lagikkkk?
IMG_E5509
Matterhorn Mountain.
IMG_E5511
Nak tinggal sinii, eh bukan di Zermatt, nak di Lauterbrunnen. Hehehe
Sekitar tggu bas
Sementara tunggu Green bas, gambarlah apapun. Rindu pulakkkk.
Tggu Bas
Tempat duduk ni, betul-betul menghadap Gunung Matterhorn. Cantik baaaaa
Tunggu Bas
Last selfie @ kaki gunung Matterhorn mountain.

Sampai kat Lauterbrunnen, lebih kurang dalam jam 7 pm, kami singgah pekan jap nak beli barang untuk masak. Bolehlah beli udang frozen. Sampai ja kat penginapan kami terus masak udang masa sambal sewel Betty Rahmat. Tak berapa nak best lampu kat situ, so menggambar takda masa. Masak untuk makan malam, setel. Pastu Mila & somi balik hotel diorang, kami pun mandi, siap-siap nak tidur.

So perbelanjaan untuk hari ke sembilan di Europe:-

  • Train kereta: CHF9/ seorang (return)
  • Charter bus: CHF5/ seorang
  • Cable car: CHF66/ entry
  • Groceries: CHF8/ seorang

Alhamdulillah for today.

p/s: by the way, the moment sis update story ni, kes Covid19 Malaysia dah cecah 2626 kes, melibatkan kematian seramai, 37 kematian. Ya Allah, jauhi aku, keluargaku, sahabat-sahabatku, negeri ku, negara ku & seluruh dunia dari wabak pandemik ini. Sesungguhnya hanya Engkau yang maha mengetahui. Amiin.

 

 

 

 

Posted in Chapter 37

COVID19

Assalamualaikum..

What a terrible month to us Malaysian. COVID19 is in our country.

Sis antara staff yang kerja kat airport, it’s weird surrounding, takde orang. Kapal semua cancelled. Selalunya sibuk berdiri sampai kadang tak ada masa nak rehat. Sibuk lawan cakap dengan passenger sebab bawak barang without permit.

In a good way, baguslah kan kerja kureng. Relax sikit. Ya?? but pernah terfikir, kesian kat kedai-kedai atas tu takde pelanggan. Diorang pun ada anak bini nak jaga, mak bapak keluarga nak suap. Lain lagi kedai, restoran yang diarah untuk tutup. Kekurangan pelangga. hmm. This can effect our economy too.

So, our beloved Prime Minister dah cakap kan, stay at home. Perintah Kawalan Pergerakan tu sila patuhi guys. Kalau bukan urusan kerja jangan keluar. Susah sangat ke? Takkan! Hentikan penyebaran this s**t guys. InshaAllah things will get better. Please beri kerjasama. I know Malaysia we can do this. Cik Corona tu pun takut nak masuk sini sebab kita tak layan dia.

At this moment, Malaysia detected 1030 jumlah kes keseluruhan bagi pesakit COVID19. Everyday makin naik. So kalau tak nak fam uols kena, or tak nak you penyebab tersebarnya Cik Corona ni, stay at home kay!

And yes, guys, please check your health kalau dah ada simtom-simtom this s**t.

Love from CH ♥