Posted in Chapter 38, Europe Trip

[mts] Trummelbach, Switzerland.

Salam, lamanya nda update blog pasal travel. Sis sambung percutiaan ke Eropah 2019 lepas yer. Walau pon dah setahun lebih berlalu, masih segar diingatan sis tauuu. heheh.

Dalam pencarian First Walk Grindelwald yang tak jumpa-jumpa, kami berehat sekejap di satu parking. Rupa-rupanya tempat tu adalah kawasan parking Trummelbach. Trummelbach ni merupakan air terjun bawah tanah yang terbesar di Eropah yang mana terletak di antara Lauterbrunnen Valley dan Stechelberg Mountain. Pasal Stechelberg nanti kita cerita di entry akan datang yer. πŸ˜‰

Nak masuk ke Trummelbach ni pun ada entrance fee, mana bole suka-suka kan, CHF11- dewasa, CHF4 untuk kanak-kanak. Memandangkan bukanlah termasuk dalam list kami, walaupun tarikan Trummelbach ni unik sikit, which is merupakan satu-satunya air terjun bawah tanah di dunia yang boleh menggunakan lift mahupun berjalan kaki menggunakan tangga ketika naik/ turun, kami hanya bergambar di sekitar jalan menuju ke entrance sahaja. Trummelbach juga sebenarnya termasuk dalam senarai UNESCO World Heritage Site. Wow!

InshaAllah next time, ada rezeki nak masuk Trummelbach ni. Sebab lepas ja dari sana, bila baca tarikan & pengalaman blogger lain, SubhanAllah sangat view dia. Ada 10 waterfalls dalam tu, mak aih. Korang-korang yang nak jejak Lauterbrunnen dinasihatkan untuk singgah Trummelbach ni, rasanya tak rugi kot! πŸ˜‰

Almaklumlah musim sejuk dan masih bersisa baki autumn, dedaunan kekuningan bertebaran di sana ni. Suasana sangatlah cantik, masa kami kat sana tu pun cuaca tak-lah panas dan memang sedap mata memandang. Errr tetiba windu weeeyyyyy. Okey layan ja la gambar kat bawah ni, ni je gambar yang kami ada. hehe. Tapi hasil sangatlah mengujakannnnn!

Cantik sungguh.
Abadikan Kenangan =)
Ini ja sempat ambi gambar untuk info Trummelbach, kesian kan, hihi
Anneyong Trummelbach!!!
Posted in Chapter 37, Young Living

YLEO: Bergamot

Nama saintifik: Citrus aurantium

Mempunyai unsur semula jadi limonene, gamma tripene, beta pinene & linalol.

Apa tu Bergamot? Sejenis citrus ye anak-anak, kalau kita orang kampong panggil ni limau purut. Hehe. Di YL, EO Bergamot dihasilkan daripada kulitnya yg menggerutu tu & wilayah YL yang menghasilkan EO ini adalah Italy, bermula tahun 1994.

Ok, apa bau EO Bergamot?? EO ni bau dia citrus kebunga-bungaan. Sangat harum sisthurrrr (Sampaikan sis buat diy perfume hari tu guna Bergamot- errr, tu lain cerita. hihi). Bau Bergamot juga boleh membawakan kita dalam aroma santai dan sangat menyegarkan.

Bila diffuse kat pejabat boleh membantu meningkatkan aura positif & menenangkan, begitu juga kalau diffuse kat rumah, masa nak buat kerja-kerja rumah, rasa tenang jer. Lagi satu, kalau tengah sedih or dalam keadaan hambar, cer try diffuse bergamot. Ceria terus tu! ehehhe

Bergamot sesuai digunakan bersama EO Geranium, Lavender, Ylang Ylang & Orange.

Manakala dalam EO Blend, Bergamot boleh didapati dalam Clarity, Dream Catcher, Gentle Baby & PPP.

Kalau nak dapatkan EO Bergamot ni boleh DM sis yer. Your Young Living Independent Distributor.

Posted in Chapter 37, Young Living

PEPPERMINT, YOUNG LIVING

Oh Haiiii!!, Assalamualaikum gaissss. Sihat tak you-alllll? ehehe. Ok, entry kali ni sis mau share pasal Peppermint dari Young Living!!

Nov 2018 adalah detik mulanya sis dengan Young Living (YL). Masa tu, sis berkenan sangat dengan Diffuser YL ni, yala ramai gila orang ada benda ni. Sis kan jenis pendengki, apa orang nak sis pun nak. Ahaks!! Ndalabaaaa. Sis mula beli diffuser dulu, pastu rasa best ja dengan benda ni, so sis join as a member YL dengan membeli Premium Starter Kit (PSK). Di situlah detik cinta sis pada Peppermint bermula. Ahahahahah.

Kat bawa ni merupakan koleksi botol-botol Peppermint sis (yang dah habis lerrr). Tapi tu pun, belum tambah lagi yang suda separuh bagi orang, hilang tanpa dikesan, tecicir di sana-sini, diambik kawan dengan rela πŸ˜πŸ˜†

Botol peppermint yang udah kosong, cinta hati ni. hihihihi


Botol pertama paling kecik hujung tu (Dalam PSK). Botol terkini yg berbaring ditengah tu. Ready stock yang tutupnya bawah botol kecik tu (COD area Kota Kinabalu, eeheh). Hampir hilang semangat sis bila last month Peppermint oos 😞 nasib sempat grab banyak before ada limit pembelian untuk ready stock customer.

Napa sis suka peppermint? Bau yg SANGAT-SANGAT menyegarkan. Pening & sakit kepala sapu Peppermint, mengantuk sapu kat Peppermint, sikit-sikit cari Peppermint. eheh. manfaatkan peppermint selagi boleh. Sis memanggggggg sayanggg sangattt peppermint niiii 😍

Ada kawan-kawan pakai Peppermint kalau driving jauh or jadi penumpang dalam kereta untuk hilangkan mabuk kereta. Nahhh, belum cuba belum tau. Kalau mau peppermint dengan kawan-kawannya bole langgan PSK, kalau mau peppermint ja, bole jeee. ❀️

Ada yang nak jebakkan diri juga?? Hmmm, boleh click sini! #ProudlyYL