Ramadhan 1440H

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, masih sihat setelah sekian lama tidak update apa-apa di sini. Sis minta maaf sangat lah ye. Busy ni melampau. Hari-hari terlalu busy selamat sampainya pada minggu lepas. Alhamdulillah, went well. Sis nak say thanks juga buat you all yang sentiasa ‘lawat’ page sis.Β 

Oh ya, masih tidak terlewat kan sis nak ucapkan selamat berpuasa. Hari ni masuk hari ke-tiga. Alhamdulillah juga, dah masuk juzu’ ke tiga. InshaAllah, semoga Allah beri kesihatan sepanjang Ramadhan tahun ni. Alhamdulillah, ramadhan kali ni sis diberi peluang untuk merasa sahur dan sungkai di rumah sendiri. Syukur kepada Allah. InshaAllah juga, tahun ni tahun pertama sis beraya di rumah sendiri. Alhamdulillah! πŸ˜€

Semoga amal baik dan perkara baik yang ingin kita laksanakan sepanjang ramadhan kali ini dipermudahkan dan diredhai Allah. β™₯

IMG-20170526-WA0054

Sign up @ AJ Rent a Car

Assalamualaikum.. Since ramai yang tanya sis macamana nak sign up di AJ Rent A Car untuk percutian ke Jeju Island ni. Sis bagi cara-cara how to put the details semasa sign up. Hokkay!

  1. Web AJ rent a car.
  2. Click membership.
  3. Put id cuma abjad (abc) je, try letak syafiqah, then click ‘double check’, if appearID is available’ proceed ke password pulak.
  4. Password: Contoh bagi combination password macam ni, @SYA1234f
  5. User information:Β 
  • Telefon tu letak je nombor kita kat Malaysia ni (both Local & Korea), tapi kena ingat mesti letak +60 kat depan. Contoh: +60123456789.
  • Emel pula kena isi without dot, contoh: syafiqah@gmail.com jangan!: syaf.iqah@gmail.com
  • Passport pulak kena isi ye anak-anak.
  • Emel Notification: Mesti letak! Perlu diingat ini SAHAJA cara pihak AJ bagi feedback dekat kita. Make sure emel anda ACTIVE. (kalau diorang tak reply, I don’t know ye kawan-kawan)
  • Korean Air SkyPass: Tak perlu isi, tapi kalau ada sign up dengan Korean Air feel free to fill.

Harap-harap pihak AJ baca post sis ni, and bayar royalti iklankan company diorang. Ehhhhhh! hahaha.

Sekian, semoga dapat membantu.

 

2
Lots of love!

 

 

Sudi-sudikanlah, join team sis di Young Living.. πŸ˜‰ just click kat sebelah ni sign up for Young Living. Card Credit accepted tau. Kalau nak join sis bantu pun boleyyyy.. emel je kay kat herniezieana@gmail.com , pastu sis akan terangkan apa itu YLEO!Β 

 

 

 

[mts] Halla-san (Yengsil Trail)

Selepas bergurau dengan patung batu di Cheonjiyon Waterfall. Sis dan Cik Hanis bersedia untuk meredah kesibukan kota Bandar Jeju. Tapi sebelum tuuuu,Β  weols singgah di Halla-san tapi menggunakan Yeongsil Trail. Hajat di hati nak hiking la kan, tapiiiiiiiii.. bersalji & licin. Kasut pun nda menepati rasa untuk ber-hiking.

So, kita layan dulu gambar-gambar ni yaaaa

1
Memandu dengan hati yang kental.
2
Mau berhenti ba di sini, bergambar. Tapi takut pula ada apa-apa. So gambar dari dalam kereta la.
3
Simpang ke Halla-san.
4
Nda sangka bersalji sepanjang mau naik ni.
6
Awww
7
CafΓ© yang terdapat di kaki gunung untuk Yengsil Trail.

8

9
Cik Hanis.
10
Cik Hernie
11
Tak sangka dapat ke sini semasa salji.

1213

14
Tempat memulakan trail.
14-1
Tandas.
14-2
Nda silap tempat membersihkan kasut selepas trail berakhir.

15

16
Gunung Halla.
17
Kawasan Parking.

181920

22
Happy, nda sangka jejak sini cuaca begini. Namun takut jugekkk
img_1321
Marilah kita menuju ke Jeju City.

Akhirnya, kami menamatkan penjelajahan di Seogwipo City dan bergerak ke Jeju City. Bye bye Seogwipo, till we meet again!

Bajet: Pass naik ke atas menggunakan kereta – KRW500.

[mts] Cheonjiyon Waterfall

Lokasi seterusnya adalah Cheonjiyon Waterfall. Ada yang kata kalau tak pegi sini pun tak apa. Ada yang cakap best kat sini. Ada yang cakap pergi siang best, ada yang kata pegi malam lagi menarik. Tapi kami tetap pergi. Pergi selepas ber-Jeongbang Falls.

EF: KRW2,000, GPS: 760 6304

Bagi kami, Jeongbang Falls dan Cheonjiyon Waterfall masing-masing ada daya tarikan tersendiri. Kalau JF kawasan lebih terbuka. Sedikit panas sebab air terus mengalir ke laut. Faham-fahamlah kalau cuaca laut kan. Dan tu lah menariknya air terus ke laut. Manakala CW pulak, kawasan agak tertutup, rasa sejuk, dipenuhi dengan kehijauan yang redup serta udara lebih menyegarkan. Kalau prefer ketenangan pergi sini. Tenang ja dengan kicauan burung dan desiran air mengalir.

So, tak rugi pon kalau pegi kedua-duanya sekali. Jauh pun tak antara keduanya. Ehehe

1
Parking Free ye anak-anak.
2
Nasib kau lah datang pada hujung minggu. Punya ramai i tell u!

2-1

2-2
Kaunter cek tiket ye anak-anak.
3
Apsal aku tengok muka Cik Hanis kat sini macam Kang Jun. Omg!
4
Minum, minum!
5
Geng Bas Pacik-Pacik buat rombongan, bukan main seronok mereka yew!
6
Aku dah cakap dah ramai.
7
Dari jauh je mampu nak gambar waterfall itew.
8
Nasib kamera boleh zoooom
9
Dari jauh macam ni je Selfie yang mampu kami ambil.
10
Gigih nak nampakkan air terjun tu. Tengokla macik kat hujung tu, sampai terduduk nak mengambil gambornyeee
11
Setelah berpuas hati nampak air terjun, marilah kita berjalan menuju keeeeeluar. ehehe
12
Cuaca still sejuk. Sejuk-sejuk ekon je la.
13
Ni pun spot paling best. Nyaman gila udara. Bunyi desiran air. Fuh. + kicauan burung lagi. Tenang babe. Yang tak tenang ramai orang. Ehe
14
Entah ruangan apa, siap ada signboard tak boleh pegi sana yaw. takpeeee
15
Amboi cik hanis.
16
Pacik tu jeles le tu, kita ni gems. Ahahahaa
16-1
Apa gaya tu Cik Hanis. πŸ˜€
17
Antara kedai yang ada.
18
Antara mesin yang paling famous bagi couples di Korea ni. Awwww
19
Dolhareubang ni nda dengar cakap sis, so sis denda diorang berpanas dalam barisan. πŸ˜€ πŸ˜€
20
Bah balik, Halla-san lagi menanti.

Dan selepas tu, maka kami pun keluarlah dari Area Seogwipo. β™₯

 

[mts] Jeongbang Falls

8hb April.

Ceritanya, kena CO dari KKGH and ke lokasi seperti tertera dalam itinerary. Dimulakan dengan Jeongbang Falls. Mereka-mereka cakap, istimewa falls ni, sebabnya air terus jatuh ke laut. Aww..

EF: KRW2,000, GPS: 7606341/ 7331530

img_1079
Done Parking. Free.
img_1081
EF: KRW2,000/ adult.

img_1085

img_1087
Tu ha, waterfall-nye
p_20180408_094545_bf
Parah juga cari spot selfie nak nampak waterfall tu. ehe
img_1089
Boleh tahan ni juga turun ni.
img_1096
Laluan yang kami turun tadi.
img_1099
Jenuh tunggu turn ni.
img_1101
Ramai orang yaw.
img_1107
Akhirnya. Namun kepanasan tu aaaa
img_1120
Weekend kannn.
img_1142
Aramunnis yang jual makanan seafood.
img-20180408-wa0011
Gigihlah, nak selfie nampakkan keseluruhan waterfall.
p_20180408_095437_bf
Sampai senget-senget kitew.

Dan, tidak lebih dari 30 minit kami beredar dari sini. Sebelum tu, kami beli hallabong untuk bekalan ke Jeju City. β™₯

img_1082
Beli hallabong kecik-kecik ni, dengan harga KRW5,000. Sedap tapi masam. Acanne. πŸ˜‰
Gungrahyogi13.wordpress.com

Yang Muda Yang Berkarya

Rossdowsen

Ini Kisah Berjalan

MY Visit Jeju

JEJU, PULAU UNTUK ANDA TEROKAI!

ohperjalananku

My journey

Blookup Blog

Turn and print all your digital contents, blogs and social networks into amazing real paper books on blookup.com

Love, Yer Sarsey

"When you accept yourself, the whole world accepts you." - Lao Tzu

SCHMOLPHIN TRAVELS & LINGERS

WHERE THE SOUL LINGERS…

schmolphin

from the eyes of Lia schmolphin...

%d bloggers like this: